Soču panākumu grēmas • IR.lv

Soču panākumu grēmas

5
ZĪMĒJUMS — ERNESTS KĻAVIŅŠ
Gunita Nagle

Maz ticams – saka Latvijas hokeja izlases ārsts Jānis Kvēps, jautāts, vai dopinga lietošanā pieķerto hokejistu dēļ mūsu valstsvienībai anulēs olimpisko spēļu rezultātus. Tomēr skumji šī skandāla dēļ viņam ir tik un tā

Latvijas hokeja vēsturē Soču olimpiāde zīmīga ar to, ka mūsu valstsvienība pirmo reizi olimpiskajās spēlēs sasniedza ceturtdaļfinālu un ieguva astoto vietu. Taču olimpisko spēļu vēsturē Soču spēles būs pirmās, kurās vienas hokeja komandas divi spēlētāji pieķerti dopinga lietošanā. Saskaņā ar Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) Antidopinga noteikumiem, ja tiek pierādīts, ka vairāk nekā viens komandas spēlētājs lietojis neatļautas vielas, komandai var tikt anulēti spēļu rezultāti. Par spēlētāju diskvalifikāciju un spēļu rezultātu anulēšanu lems SOK disciplinārās komitejas sēde, kas notiks Lozannā 4.aprīlī. Jānis Kvēps netic, ka dopinga lietošanā pieķerto spēlētāju dēļ Latvijai atņems grūti izcīnīto astoto vietu. Smagi nopūzdamies, viņš paredz, ka visbargāko sodu saņems dopinga lietošanā pieķertie Vitālijs Pavlovs un Ralfs Freibergs. Pieredzējušais ārsts, kurš ar sportu saistīts kopš 1967.gada, ir pilnīgi pārliecināts, ka diskvalificēs abus. 4.aprīlī tikai izlems, uz cik ilgu laiku. 

Ar 73 gadus veco Latvijas valstsvienības dakteri satiekamies Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskolā, kur pie skolas piebūvētajā ledushallē trenējas nākamie hokejisti. Dakteris ir apaukstējies, šņaukājas un ik pa brīdim noslauka iesnu dēļ asarojošās acis. Pagatavo sev dienišķo tasīti kafijas ar medu, bet tā paliek neskarta – negribas pat to. 

Kopā ar Rīgas Dinamo hokejistiem viņš no PSRS čempionāta otrās līgas tika līdz sudraba medaļai 1989.gadā. Ar Latvijas hokeja izlasi Kvēps ir braucis gandrīz uz visiem pasaules čempionātiem un olimpiādēm. Hokejistu uzvaras ir arī viņa uzvaras, un zaudējumus viņš pārdzīvo tāpat kā sportisti. Soču olimpiskās spēles viņam ir īpašas. Pirmkārt, tādēļ, ka olimpisko spēļu atklāšanā trešo reizi Latvijas karogu nesa hokejists – pēc Artūra Irbes un Harija Vītoliņa šis gods tika uzticēts Sandim Ozoliņam. Otrkārt, Latvijas izlase tika ceturtdaļfinālā. «Ja ar hokejistiem esi kopā no rīta līdz vakaram un ne pirmo gadu, tad šāda uzvara ir milzīgs prieks,» saka Jānis Kvēps, piebilstot, ka «būtu baigi interesanti, ja (spēlē ar Kanādu) būtu kaut vai neizšķirts.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu