Foto: izrāde "Stikla zvērnīca" kopā ar IR domubiedriem • IR.lv

Foto: izrāde “Stikla zvērnīca” kopā ar IR domubiedriem

32
NULL

Divstāvīgajam autobusam piestājot pie Valmieras Drāmas teātra durvīm, kā laipns namatēvs žurnāla Ir domubiedrus iznāk sagaidīt izrādes Stikla zvērnīca režisors Dmitrijs Petrenko.

Izrādes laikā arī viņš pievienojas uz teātra apaļās zāles krēsliem, kas, pēc scenogrāfes Sintijas Jēkabsones ierosinājuma, izkārtoti divstāvīgā ložā, restota metāla žoga ielenkumā. Divarpus stundas garo izrādes laiku skatītājs jūtas kā uz skatuves – te aktieri ir priekšā, te aiz muguras, te rāpjas pār žogu, te palien zem krēsliem. Režisors spēlējas, vienubrīd izrādes varoni Tomu liekot aktiera Andreja Oša ķermenī, citubrīd apbrīnojami plastiskā Kristapa Ķeseļa tēlā, bet pa vidam Kristapu pārvērš par kaķi.

Uzreiz pēc izrādes atpakaļ zālē uz sarunu ar domubiedriem ierodas teju visa radošā komanda –  režisors, scenogrāfe, izrādes oriģinālmūzikas autors Reinis Ozoliņš un gandrīz visi aktieri: Rūta Dišlere, Skaidrīte Putniņa, Arnolds Osis un Rihards Rudāks. Sasēduši turpat pie skatītājiem, viņi sāk sarunu, aicinot domubiedrus uzdot visus jautājumus, kas radušies izrādes laikā.

Vaicāts par izrādes tapšanu, režisors atsauc atmiņā brīdi, kad vienu no lugas ainām līdz galam neizdevās uztvert, tāpēc nolēmis meklēt atbildi Stikla zvērnīcas tulkojumos arī krievu un angļu valodā. Strādājot teātra bibliotēkā, pēkšņi no Stikla zvērnīcas eksemplāra izkritusi zīmīte Oļģerta Krodera rokrakstā: «Ļoti slikts tulkojums!» «Tā bija zīme,» saka Dmitrijs, tāpēc pēdējā brīdī lūdzis dzejnieka Kārļa Vērdiņa palīdzību un kopīgi tulkojumu uzlabojuši.

Sarunas ar Ir domubiedriem turpinās līdz pat desmitiem vakarā. Kopīgi uzzinām gan to, kāpēc režisors mātes un meitas lomām izvēlējies aktrises, kuras vecuma ziņā samainījis vietām, kāpēc vienīgais priekšmets, kam atļāvis būt uz skatuves līdzās aktierim, ir zaļa, puķaina cepure un kāpēc ap skatuvi scenogrāfe apvilkusi žogu. Patīkami noguruši, Ir domubiedri dodas mājup. Savu velosipēdu autobusā ieceļ arī Dmitrijs, kurš uz Rīgu dodas kopā ar mums.

Paldies par interesanto satikšanos, un uz drīzu redzēšanos nākamajos Ir domubiedru pasākumos!

 

 

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu