"Amnesty International": Sīrijas valdība izmanto badināšanu kā kara ieroci • IR.lv

“Amnesty International”: Sīrijas valdība izmanto badināšanu kā kara ieroci

41
Sīriešu bēgļu ģimene apmetusies Stambulā pie kādas mūra sienas. Foto: AFP/LETA

Jarmukas palestīniešu bēgļu nometnē nomiruši vismaz 128 bēgļi un vēl tūkstošiem cilvēku draud “katastrofiska humānā krīze”

Sīrijas valdība izmanto civiliedzīvotāju mērdēšanu badā kā kara ieroci, secinājusi starptautiskā palīdzības organizācija “Amnesty International”.

Organizācija apgalvo, ka šādas taktikas rezultātā Jarmukas palestīniešu bēgļu nometnē nomiruši vismaz 128 bēgļi un vēl tūkstošiem cilvēku draud “katastrofiska humānā krīze”, vēsta LETA/BBC.

“Amnesty International” norāda, ka ģimenes ir spiestas meklēt ēdienu ielās, šādi pakļaujot sevi snaiperu lodēm.

Jarmukas nometnē, kas atrodas Damaskas dienviddaļā, mitinās aptuveni no 17 000 līdz 20 000 palestīniešu un sīriešu bēgļu.

Nometne pieredzējusi vienas no smagākajām cīņām Sīrijas galvaspilsētā un pēdējās dienās saņemtas ziņas par jaunām sadursmēm.

Kopš 2013.gada aprīļa nometnē nav elektrības un lielākā daļa slimnīcu ir slēgtas, jo aptrūkušies pat paši nepieciešamākie medikamenti.

“Sīrijas spēki pastrādā kara noziegumus, izmantojot civiliedzīvotāju badināšanu kā kara ieroci,” noradīja “Amnesty International” direktors Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā Filips Luters.

“Sirdiplosošās ziņas par ģimenēm, kas ķērušās pie kaķu un suņu ēšanas, un civiliedzīvotājiem, kuriem uzbrukuši snaiperi, kamēr viņi meklē ēdienu, kļuvušas pārāk pazīstamas detaļas šausmu stāstā, kas materializējies Jarmukā,” norādīja Luters.

Viņš nometnes aplenkumu raksturojot kā “kolektīvo sodu” civiliedzīvotājiem un aicināja Sīrijas valdību atļaut palīdzības organizācijām nekavējoties piekļūt Jarmukas nometnei.

Jarmukas iemītnieki “Amnesty International” norādīja, ka mēnešiem ilgi nav ēduši augļus un dārzeņus un ka vismaz 60% no cilvēkiem nometnē cieš no nepietiekama uztura.

Nometne savulaik tika izveidota palestīniešiem, kuri bēga no 1948.gada arābu-Izraēlas kara. Saasinoties Sīrijas pilsoņkaram, vairums no 180 000 palestīniešu, kuri dzīvoja nometnē, devās bēgļu gaitās, bet aptuveni 20 000 joprojām iesprostoti nometnē.

Pagājušajā mēnesī ANO Drošības padome vienojās par rezolūciju, kurā visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses tika aicinātas nekavējoties pārtraukt aplenkumus, tomēr tas nav spējis uzlabot ielenkto civiliedzīvotāju situāciju.

ANO izdevās piegādāt vairākas palīdzības kravas, bet piegādes tika pārtrauktas, kad nometnē pārtrūka noslēgtais pamiers starp nemierniekiem un palestīniešiem, kuri atbalsta Sīrijas valdību.

 

Komentāri (41)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu