Nopietnā brīdī • IR.lv

Nopietnā brīdī

4

PSRS sludināja vispasaules proletāriešu revolūciju, tagad Kremlis izspēlē «tautiešu» apvienošanas kārti

Jau 1992.gadā Jeļcina un arī pēc tam Putina padomnieks Karaganovs vizionēja krievu minoritāšu aizstāvēšanas doktrīnu «tuvajās ārzemēs». Viņš izvirzīja idejas par bijušās Padomju Savienības teritoriju ieintegrēšanu atpakaļ impērijā un ieteica arī citās vietās aizstāvēt minoritātes tāpat, «kā mēs jau darām Latvijā un Igaunijā». Viņaprāt, šie cilvēki ir Krievijas «aktīvā spēka resurss». Karaganovs uzsvēra, ka jādara viss iespējamais, lai krievvalodīgie iedzīvotāji paliktu savās dzīvesvietās. Iemeslu atklāj šodiena Krimā – viņus var likt lietā.

Aizpērn Putins lika Krievijas diplomātiem pievērst lielāku uzmanību ārzemēs dzīvojošajiem krieviem, no kuriem «daudzi grib būt noderīgi senču valstij», un ieteica piešķirt pilsonību. Tāpat kā Gruzijas kara laikā 2008.gadā, tagad Krievijas pases izdotas Krimas krieviem.

Viens no Gruzijas kara argumentiem bija «Krievijas pilsoņu aizstāvēšana» Dienvidosetijā un Ziemeļabhāzijā. Prezidents Medvedevs apsolīja, ka Krievija aizstāvēs savu tautiešu «dzīvību un cieņu», vienalga, kur viņi dzīvotu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu