Kā palīdzēt Krievijai • IR.lv

Kā palīdzēt Krievijai

84
Riepu kaudze kā piemiņas zīme Neatkarības laukuma cīņai Kijevā. Foto: EPA/LETA
Sarmīte Ēlerte

Putina autoritārā varas vertikāle ir bīstama gan Latvijai, gan citām kaimiņvalstīm, gan pašas Krievijas pilsoņiem

Vēsture nav iepriekš nolemta. Tā kļūst negrozāma tikai tad, kad, atmetot daudzās iespējamības, ir īstenojusies viena vienīgā.

Arī Ukrainas. Pēc Janukoviča vienošanās ar Putinu šķita, ka Ukrainas ģeopolitiskās iespējas logs ir aizvēries uz ilgiem laikiem. Ka Ukraina būs un paliks tāda, kādu to grib redzēt Krievija: pat ne tuvās ārzemes, kā šai impērisko ambīciju valstij labpatīkas dēvēt Baltiju, bet pašu sēta, kur bradāt. Desmit izšķirīgajās dienās Maidanā cilvēki samaksāja ar asinīm par iespēju rakstīt citu vēsturi: par Eiropu Ukrainā, par cilvēka cieņu un tiesībām pašiem lemt savu nākotni, par izraušanos no postpadomju telpas bezlaika. Ar savām rokām viņi no jauna pavēra ģeopolitiskās iespējas logu savai valstij.

Krievija pauž, ka militārā intervence Ukrainā notiek, lai aizstāvētu savus pilsoņus, tautiešus, krievvalodīgos un krievus (propagandā tiek lietoti visi šie apzīmējumi). Starptautiskajās tiesībās ir tikai trīs situācijas, kurās pieļaujams vienas valsts iebrukums otras valsts teritorijā: ja valsts pati to lūdz, ja tiek atbildēts uz citas valsts iebrukumu, ja ir ANO sankcijas. Krievijas agresija neatbilst nevienam no šiem kritērijiem.

Vēl jo vairāk – Budapeštas memorands, kas tika parakstīts, Ukrainai piekrītot izvest no valsts kodolieročus, deva Krievijas, ASV un Lielbritānijas garantijas Ukrainas neatkarībai, drošībai un teritoriālajai vienotībai.

Arguments, ka jāaizstāv savi pilsoņi vai tautieši, pēc būtības nozīmē, ka Krievija pati sev ir devusi tiesības iebrukt Berlīnē vai Londonā, kur dzīvo miljoniem krievu, iebrukt Baltijā vai Polijā, ja tai kādā brīdī labpatiks.

Rietumu valstu pienākums ir likt Krievijai samaksāt par agresiju. Pēc kara ar Gruziju, kur joprojām turpinās valsts teritorijas okupācija, Krievijas un Rietumu attiecības pēc īslaicīga atsaluma atgriezās vecajās sliedēs. Kaut gan joprojām nav izpildīta Francijas izstrādātā sešu punktu vienošanās par karadarbības pārtraukšanu, kas paredzēja krievu armijas atkāpšanos pozīcijās, kādas bija pirms kara darbības sākšanas un kuru Krievija parakstīja kopā ar Gruziju, Franciju.

Rietumu politika attiecībās ar Krieviju pēc Putina nākšanas pie varas pieturējās pie principa: iesaistīt Krieviju arvien ciešākā sadarbībā ar Rietumiem – jo ciešāka būs sadarbība, jo vairāk Krievija piemērosies rietumu spēles noteikumiem, tiesiskumam, likuma varai. Šī politika bankrotēja jau 2008.gadā Gruzijā. Arī tad, ja Eiropa to izlikās neredzam.

Putina autoritārā varas vertikāle ir bīstama gan Latvijai, gan citām kaimiņvalstīm, gan pašas Krievijas pilsoņiem.

Agresija pret Gruziju un Ukrainu liecina, ka Krievija atsakās saprast sadarbības valodu. Tāpēc Krievija nevar būt dalībniece ekskluzīvajos rietumu sadarbības klubos: G8 un G20. Krievijas varas vertikāles pārstāvjiem, kam ļoti patīk tērēt savu un ne tikai savu naudu Rietumos, ir jāliedz šī iespēja. Austrijas un Šveices paraugs preventīvi iesaldējot Janukoviča komandas aktīvus, pirms vēl ES sankcijas stājās spēkā, ir pamācoša iniciatīva. Ir nepieciešama politika, kas palīdz Krievijai mainīties un -pat ja varbūt tālā nākotnē – reiz tapt par demokrātisku valsti, kurai ir droši dzīvot kaimiņos.

Vēsturi raksta šodien. To veido valstis un cilvēki. Arī mēs. Tāpēc šodien, 2.martā, plkst. 16 pie Krievijas vēstniecības protestēsim pret Krievijas militāro intervenci Ukrainā!

Autore ir Rīgas domes deputāte, partija Vienotība

 

Komentāri (84)

ﮎandijs Be1t1kﮎ 02.03.2014. 15.24

Lietuva atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku no Krievijas.

+23
0
Atbildēt

0

jmaklakovs 02.03.2014. 15.29

Maniem uzskatiem ļoti atbilstošs Krievijas politologa raksts:

Российский политолог Станислав Белковский считает, что развязыванием военного конфликта в отношении Украины президент Российской Федерации Владимир Путин подписал себе смертный приговор. Такое мнение учредитель и директор Института национальной стратегии (ИНС), бывший директор Совета по национальной стратегии высказал в своей авторской колонке в издании “Сноб”.

“Я только что прибыл с совещания института судебной психиатрии им. Сербского, где мы с коллегами провели оценку происходящих событий. Мы поставили Владимиру Путину диагноз — гипертоксическая шизофрения. По психотипу он параноик, человек оборонительного сознания. Но под влиянием внешних сложных событий параноик может стать шизофреником. Путин действительно решил, что он великий человек и может вершить судьбу истории. Он не глупый, в человеческом плане я его уважаю, и больше меня его, наверное, не уважает никто. Но внешний импульс оказал на психику этого человека неизгладимое впечаление. Как говорилось в песне группы “Ноль”, “человеку бедному мозг больной свело”. Этим переломным событием была сочинская Олимпиада. Путин настолько верил и ждал, что стадион “Фишт” обрушится во время церемонии открытия или закрытия – или что Россия проиграет Олимпиаду, что когда этого не случилось, он решил, что способен на все. В психиатрической литературе этот феномен описан как кесарево безумие: когда человека ничто не ограничивает, он перестает отдавать себе отчет в том, что он делает. Это синдром, очень близкий гипертоксической шизофрении. Жена Путина еще как-то удерживала его безумие, но он с ней развелся”, – написал политолог.

“И вот мы имеем идею ввести войска в Украину. Утопить российский Черноморский флот можно двумя-тремя ракетами Пятого флота США, который находится в Бахрейне. Для этого даже не надо вводить Пятый флот в Черноморский бассейн, надо просто нажать кнопочку и запустить ракету. Мне очень интересно узнать, где завтра будут Владимир Жириновский и Геннадий Зюганов — главные бляди российской политики. Поскольку блядство — занятие профессиональное, а не любительское, как только они поймут, что Путину конец, они “заболеют”. Посмотрим, где они будут завтра, — это очень важный индикатор”, – подчеркнул Белковский.

“У меня есть предположение, что вот-вот все кончится. Проблема в одном: что придет на смену всему? Это гораздо более важный и трагический вопрос, чем падение Владимира Путина, который, наконец, подписал свой смертный приговор. Которого, кстати, у него никто не просил”, – резюмировал политолог.

http://obozrevatel.com/politics/48196-rossijskij-politolog-putin-podpisal-svoj-smertnyij-prigovor.htm

+19
0
Atbildēt

2

Jānis Derkusovs 02.03.2014. 16.10

Un krieviem tā vienmēr…Kur 1PK, kur 2.PK.-vispirms ar vāciešiem pasauli pārdala un grābj teritorijas, pēc tam paši ir smagākie zaudētāji… Tad ir gaudulīgās dziesmas- štob toļko ņe bilo voini…

Tagad Putinam karot sagribējies, bet nu cerams Merkele vēl pie pilna prāta.

Cik saprotu, tad NATO spēki pastiprinās,savelkas Turcijā, kura arī vispār uz Krimu ir vēsturiskās tiesības. Un tatāru intereses …

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu