Ēģiptē apcietinātais žurnālists Pēteris Greste izrādās arī Latvijas pilsonis • IR.lv

Ēģiptē apcietinātais žurnālists Pēteris Greste izrādās arī Latvijas pilsonis

20
Pēteris Greste. Attēls no petīcijas parakstīšanas lapas.
Lauma Reinika

Latvijas Ārlietu ministrija aktīvāk iesaistās žurnālista atbrīvošanā, nosūta vēstuli Ēģiptes ārlietu ministram un Eštonei

Latvijas Ārlietu ministrija nule apstiprinājusi informāciju, ka Ēģiptē aizturētajam latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālistam Pēterim Grestem ir dubultpilsonība – Austrālijas un Latvijas. Šis fakts sniedz iespēju arī Latvijai vairāk rīkoties žurnālista atbrīvošanā no cietuma, kur viņš atrodas jau kopš pērnā gada decembra.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) otrdien, 18.februārī, nosūtījis vēstuli Ēģiptes ārlietu ministram Nabilam Fahmi un Eiropas Savienības (ES) pārstāvei ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Ketrīnai Eštonei, lūdzot “Ēģiptes pārejas perioda varas iestādes nodrošināt profesionālo pienākumu pildīšanas iespējas visiem žurnālistiem” un aicina nodrošināt taisnīgu tiesu, ievērojot žurnālistu tiesības, balstoties uz starptautiski pieņemtajām cilvēktiesību normām, un it īpaši – vārda brīvību.

„Ņemot vērā, ka P.Greste ir Latvijas pilsonis, viņu automātiski var uzskatīt arī par ES pilsoni,” informē Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums, tāpēc procesā tiek iesaistīta arī Eštone. Viņai tiek lūgts aktualizēt atbrīvošanas jautājumus ES un Ēģiptes divpusējā dialoga ietvaros.

Fakts, ka Austrālijā dzīvojošajam žurnālistam ir dubultpilsonība, nebija zināms nevienam, arī viņa ģimenei. Ojārs Greste, Pētera tēva brālis, Ir.lv atklāj galveno iemeslu, kāpēc tā iznācis. Laikā, kad P.Greste dzīvoja Londonā, viņa tēvs pieprasījis un ieguvis Latvijas personas kodu un ierosinājis, lai arī viņa trīs dēli to pieprasa. Pēterim tika nosūtīti nepieciešamie dokumenti, bet neviens nezināja, vai žurnālists ir pieprasījis Latvijas pilsonību.

„Kopš 1993.gada Pēteris ir dzīvojis ārzemēs, strādājot par žurnālistu Anglijā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā, Kenijā. Un, lai gan laiku pa laikam atgriezies Austrālijā apciemot ģimeni, viņš neko nav minējis par savu Latvijas pilsonības statusu,” Ir.lv informē O.Greste.

Ārlietu ministrijas pārstāvis K.Eihenbaums saka, ka „mēs no paša sākuma zinājām, ka Pēteris ir latvietis, bet ne to, ka viņam ir pilsonība”. Šā fakta pārbaudīšana prasījusi laiku, jo P.Grestem ticis piešķirts personas kods, taču ne pilsoņa pasi, ne citus dokumentus viņš nebija izņēmis. Tas radīja grūtības personu salīdzināšanā.

Līdz šim Grestes ģimene nebija lūgusi Ārlietu ministrijas palīdzību, taču tā saņemta naktī uz otrdienu. Papildus izplatīts arī aicinājums parakstīt petīciju par aizturētā žurnālista atbrīvošanu.

„Es nenoliedzu iespēju, ka viņš pats nezināja par savu pilsonību,” saka K.Eihenbaums par „Al Jazeera” korespondentu, kurš jau kopš 29.decembra atrodas apcietinājumā Toras cietumā Ēģiptē.

„Pārmetumi Latvijas valstij par ilgo noskaidrošanas procesu, manuprāt, ir nevietā, jo, balstoties uz mūsu iegūto pieredzi, esam darījuši visu, kas bija mūsu spēkos un tik ātri, cik tas bija iespējams,” uzsver ministrijas pārstāvis. Turpmāko notikumu gaitu viņam grūti prognozēt, taču Latvijas pilsonības fakts jau tagad lietas risināšanā liek iesaistīties mūsu vēstniecībai Kairā un sadarboties ar Austrālijas kolēģiem. Grestes ģimenei pilnā apjomā tiek sniegta konsulārā palīdzība.

Iepriekš Ir.lv jau rakstīja, ka P.Greste kopā ar diviem kolēģiem no raidsabiedrības „Al Jazeera” tiek apsūdzēti nepatiesu ziņu izplatīšanā un par teroristiskās organizācijas „Musulmaņu brālība”, kura par tādu tika atzīta dažas dienas pirms žurnālistu apcietināšanas, ideju atbalstītājiem. Par pirmo P.Grestes oficiālo tiesas dienu noteikts 20.februāris.

 

Komentāri (20)

Timurs Čuntonovs 18.02.2014. 15.08

Protams, ka jāparakstās, jo Ēģiptē pie varas ir militāristi, kas varu sagrāba militāra apvērsuma rezultātā.

+3
0
Atbildēt

0

Inese 18.02.2014. 16.07

Pēkšņi “atcerējās”. Vēl tikai jautājiens, vai Latvijai maz vajadzīgi šādi pilsoņi?

+1
-4
Atbildēt

1

    Malda > Inese 18.02.2014. 18.21

    Mainam Ločmeli pret 10 ķīniešiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu