Itālijas prezidents jaunas valdības veidošanu uztic Renci • IR.lv

Itālijas prezidents jaunas valdības veidošanu uztic Renci

36
Mateo Renci. Foto: AFP/LETA

Bijušais valdības vadītājs Leta Renci pārmet nodevību

Itālijas prezidents Džordžo Napolitano pirmdien Florences mēram un Itālijas valdošās centriski kreisās Demokrātiskās partijas līderim Mateo Renci uzticējis veidot jauno valdību, ziņo BBC.

Prezidents piektdien pieņēma iepriekšējā prezidenta Enriko Letas demisiju.

Pērnā gada decembrī 39 gadus vecais Renci kļuva par Demokrātiskās partijas jauno līderi, savukārt pagājušās nedēļas ceturtdienā pēc viņa iniciatīvas partija izteica neuzticību valdības vadītājam Letam.

Renci ne reizi vien ir aicinājis Itālijas vecākās paaudzes politiķus dot iespējas jaunākajiem pierādīt, kā atjaunot Itālijas ekonomiku. Viņš arī plaši kritizējis Letu, kurš pie varas nāca aprīlī un centās izvest Itāliju no recesijas, kuras dēļ bezdarba līmenis pakāpies līdz rekordaugstai atzīmei. Renci Letam pārmeta pārāk gausu lēmumu pieņemšanu un drosmes trūkumu risināt galvenās problēmas, tostarpItālijas birokrātijas nastu.

Savukārt Leta pārmeta Renci nodevību, jo iepriekš bijusi vienošanās, ka Leta paliks amatā vismaz līdz 2014.gada nogalei. Florencē Renci izdevies samazināt dažus nodokļus, uzlabot atkritumu pārstrādi un veicināt inovācijas, taču analītiķi brīdina, ka nu viņam nāksies sevi pierādīt daudz plašākā mērogā.

Renci nav darba pieredzes nedz nacionālajā valdībā, nedz parlamentā, taču novērotāji uzskata, ka viņš varētu būt piemērots premjerministra amatam, ziņo LETA. Starptautiskā mērogā Renci nav īpaši pazīstams.

Renci kļūs par jaunāko pie varas esošo premjerministru Eiropas Savienībā (ES) un jaunāko valdības vadītāju Itālijas vēsturē.

 

Komentāri (36)

inta_s 17.02.2014. 15.06

Un vēl būtisks aspekts par ko šeit nav minēts, taču ja reiz pārstāv demokrātiju tad būtu nepieciešams to darīt – par šo kungu neviens itālis nav balsojis. Ir premjers, par kuru pilsoņi nav balsojuši – vispār.

Bet nu tas jau mums ir pieņemami tā kā pašiem ir premjere par kuru nav neviens balsojis.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu