Latvijas nācijas konstrukcija, 13.februāra versija • IR.lv

Latvijas nācijas konstrukcija, 13.februāra versija

171
Foto: Ieva Čīka, LETA
Kaspars Bērziņš

Jaunākā Satversmes preambulas versija ir labāka par iepriekšējo, taču joprojām neveicina sabiedrības saliedēšanu un neatbilst Latvijas izaicinājumiem nākotnē

Satversmes preambula nav vienīgi juridisks dokuments. Tās galvenā jēga ir simboliska – preambula apraksta, kas ir Latvijas nācija. Tā min mītus par Latvijas nācijas īpašajām pazīmēm, tās rašanos un vēsturiskajiem upuriem.

Nācijas konstrukcija pamato mūsu tiesības uz Latvijas teritoriju un novelk robežu starp Latvijas nācijai piederīgajiem un pārējiem. Preambula liek nākamajām paaudzēm saglabāt valsti un nāciju, un nosaka nākotnes mērķus.

Vai jaunā preambula palīdzēs Latvijas valstij izdzīvot un attīstīties? Tai kā nācijas konstrukcijai būtu jāpalīdz Latvijas pašreizējos un nākotnes izaicinājumos.

Pirmkārt, tai jāveicina Latvijas sabiedrības saliedēšanās un visu Latvijas iedzīvotāju piederības sajūta Latvijas nācijai un valstij.

Tas būs iespējams tikai tad, ja Latvijas nācijas konstrukcija būs pievilcīga visām Latvijas etniskajām grupām. Ja ikviens varēs justies pilntiesīgi piederīgs Latvijas nācijai.

No jaunās preambulas versijas ir izslēgts atklāti diskriminējošais valstsnācijas un mazākumtautību nodalījums. Tomēr arī jaunās versijas pirmā rindkopa min “latviešu nāciju” kā valsts simboliskos saimniekus.

Šāds etniskais dalījums atsvešinās cittautiešus no Latvijas valsts, jo pat visu mūžu Latvijā nodzīvojis un latviski runājošs ukrainis nepārvērtīsies par etnisko latvieti. Un necerēs jebkad kļūt par pilntiesīgu un atbildīgu Latvijas saimnieku.

Etniskā termina “latviešu nācija” vietā preambulas pirmajā rindkopā tikpat labi varētu lietot politisko “Latvijas nācija”, tā novēršot etnisko diskrimināciju un būtiski nemainot preambulas jēgu.

Otrkārt, preambulai un Latvijas nācijas konstrukcijai jāveicina svešumā dzīvojošo Latvijas iedzīvotāju piederības sajūta.

Sestā daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo ārzemēs. Latvijai jāveicina viņu piederības sajūtu nācijai. Lai viņi nākotnē atgrieztos, vai lai vēlētos palīdzēt Latvijas politiskajām un ekonomiskajām interesēm. Lai Latvijas sabiedrība varētu izmantot kontaktus un resursus emigrantu mītnes zemēs.

Tāpēc Latvijas nacionālajai identitātei jābūt pievilcīgākai un stiprākai par citu nāciju piedāvājumiem. Vai preambulas piedāvājums liks Londonā dzīvojošam latviešu jaunietim gadiem uzskatīt sevi par latvieti un negribēt Lielbritānijas pilsonību? Un kā ar Londonā dzīvojošu Latvijas ebreju?

Latviešu valodas pratība ir būtiska un saliedēs emigrantus ap Latviju. Taču ir riskanti uzsvērt etniskās savdabības saglabāšanu kā svarīgāko nācijas mērķi. Vai Kazahstānā dzīvojošs Latvijas baltkrievs organizēs Latvijas politiķu tikšanos ar vietējo varu, lai saglabātu latviešu valodu?

Preambulā vēl aizvien esošais uzsvars uz “latviešu nāciju” īpaši negatīvi ietekmēs emigrējušo nelatviešu saikni ar Latviju, jo viņiem ir iespēja izvēlēties citu, nediskriminējošu identitāti. Vai Latvija šos cilvēkus ir norakstījusi?

Preambula apraksta arī nāciju, par kuru ir vērts lepoties un kurai prieks palīdzēt. Tā piedāvā kā nācijas mērķi veidot neatkarīgu, demokrātisku, iekļaujošu, sociāli atbildīgu sabiedrību. Bet tas maz atšķiras no citu moderno nāciju piedāvājuma.

No otras puses, vēsturiski Latvijas zemes ir izcēlušās ar augstu izglītības un prasmju līmeni, attīstītu tirdzniecību un ražošanu, labu pārvaldību un augstu pašnoteikšanos. Burvīgs pamats mītam par veiksmīgu un lepnu nāciju. Taču preambulā tā nav.

Treškārt, Latvijas nācijai nākotnē būs jāiekļauj iebraukušais darba spēks un talanti.

Lai Latvijas iedzīvotāji būtu bagāti, mūsu ekonomikai ir un būs nepieciešams piesaistīt cilvēkus no ārzemēm. Jācenšas ataicināt strādīgākos un gudrākos. Taču visas valstis grib piesaistīt talantus. Vai viņi izvēlētos piederēt Latvijas nācijai?

Piesaistīt ārvalstu talantus ir vēl grūtāk nekā noturēt aizbraucējus. Viņiem nav sentimentālu saišu ar Latvijā dzīvojošajiem. Tāpēc Latvijas nācijas konstrukcijai jāspēj asā konkurencē pierādīt, ka mūsu zeme būs tā vieta, kurā iebraucēji jutīsies vislabāk gan profesionāli, gan personīgi.

Arī iebraukušajiem talantiem jābūt sajūtai, ka viņi paši vai viņu bērni nākotnē varēs pilnvērtīgi piederēt Latvijas nācijai. Ka viņi var kļūt par pilntiesīgiem Latvijas saimniekiem neskatoties uz etniskajām un kultūras saknēm. Jo tikai tā mēs varēsim panākt, lai viņi rūpētos par mūsu zemi, nevis uzskatītu to par īslaicīgu peļņas gūšanas vietu.

Ja preambulas projekts pieklibo ar Latvijas iedzīvotāju integrāciju un svešumā dzīvojošo noturēšanu, tad par iebraucēju iekļaušanu Latvijas nācijā, šķiet, nav domāts nemaz.

Visbeidzot, Latvijas nācijas identitāte nedrīkst traucēt veidoties eiropeiskajai identitātei.

Ja Eiropa pārskatāmā nākotnē nevienosies par ciešāku politisko un ekonomisko integrāciju, mēs riskējam kļūt par perifēriju pasaulei, kurā valdīs Ķīna, Indija, pārējā Āzija, ASV, Brazīlija un Krievija ar tās satelītvalstīm. Ietekmes zudums nozīmētu arī eiropiešu personīgo ieņēmumu kritumu.

Viens nav cīnītājs, un Eiropas valstis atsevišķi ir pārāk maziņas. Tāpēc preambulā definētā Latvijas nācijas identitāte nedrīkst traucēt Latvijas iedzīvotājiem pieņemt eiropieša identitāti un ciešāk integrēties ar pārējiem Eiropas iedzīvotājiem.

Preambulas projekts min Latvijas nācijai būtisko etnisko savdabību, taču etniski norobežojošā identitāte var traucēt Latvijas iedzīvotājiem atrast kopējo ar citiem Eiropas iedzīvotājiem. Projekts arī uzsver Latvijas valsts neatkarību ka augstāko vērtību. Taču ko darīt, ja ES virzīsies tuvāk federācijai?

Vienotība ar Eiropu minēta vien caur kultūru, kristietību un demokrātiju. Taču uzskaitījums nav pilnīgs. Vēsturiski Latvijas zemēm bija stipras ekonomiskās un politiskās saites ar citām Eiropas teritorijām. To minēšana preambulā ciešāk vienotu Latvijas iedzīvotājus ar eiropiešiem.

Latvijas nācijas identitāte jāveido tāda, lai ikkatrs Latvijas iedzīvotājs justos atbildīgs ne vien par Eiropas kultūru un demokrātiju, bet arī par Eiropas ekonomisko un politisko varenību. Ja nerūpēsimies par kontinenta nākotni, arī Latvijas dienas būs bēdīgas. Pasaules perifērijā Eiropa būtu kulturāli savdabīgs muzejs ar glītu arhitektūru. Taču es negribu vecumdienās būt ekskursiju vadītājs Alberta ielā.

Kopumā jaunais preambulas projekts ir daudz labāks par iepriekšējo versiju, taču deputātiem labāk jāizvērtē ne tikai dokumenta juridiskie aspekti, bet arī tā iespējamā simboliskā un socioloģiskā ietekme. Veiksmi darbā!

Autors ir valsts politikas doktora grāda kandidāts Džordžijas Tehnoloģiju institūtā, Atlantā

 

Komentāri (171)

Andris 14.02.2014. 10.37

Pilnīgi, galīgi un negrozāmi pievienojos viedoklim, ko paudis valsts politikas doktora grāda kandidāts Džordžijas Tehnoloģiju institūtā: Egila Levita ieteiktais Satversmes preambulas variants nekur un nekam nederēja – kas gan ir “valstsnācija” – mazisks, lokāls steliņģītis, kurā iesprostot nedaudz vairāk par miljonu; arī pašreizējais piedāvājums ir mazisks – “latviešu nācija” var aizvainot tik daudz šo zemes pleķīti kvēli mīlošu un “20. gadsimta lielāko katastrofu” nožēlojošu cilvēku, tāpēc arī tas jāsvītro; pie tam jāņem taču vērā, ka uz zemeslodes mīt miljardiem miljardu cilvēku – ar kādām tiesībām mēs grasāmies viņus atstumt?! Sevišķi, ja ir jau bijis ideāls precedents Satversmes preambulas tekstam – “Apkamp visu firmamentu, Univerzums nu ir tavs. Tērp ar violetu lentu Visus mūs, kad Pīkols raus!” Tieši šim tekstam jākļūst par Latvijas Republikas Satversmes preambulas pamatu!

+30
-11
Atbildēt

39

    ligakalnina > Andris 14.02.2014. 14.23

    Būt “nacionālam”, t.i.”tautiski – arhaiskam” ar ksenofobijas pazīmēm, protams, ļoti populāri šinīs aprindās, bet, uz tāda pamata valsts nākotni un ekonomiku izveidot nevarēs, un tas viss ir tikpat “reāli”, kā DDD, sauklis “kaut pastālās, bet, brīvi”, utt., par ko te, vēl arvien, daži turpina sapņot, pasaules attīstības vektors ir pretējs, un pagātnē atgriezties nevar, vēl jo vairāk, ES valstī, kura uzņēmusies zināmas saistības.

    Kaut, sapņot jau nevienam aizliegt nevar.

    Pa lielam, taisnība raksta autoram.

    +10
    -22
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 15.02.2014. 17.00

    Loģiski, Hari, jau ir “Untermensch”, ir arī “Ubermensch”,pie kuriem tu, noteikti, sevi pieskaiti, kopā ar visiem iesalniekparādniekveidīgajiem.

    Saprotu tavu sāpi par to, ka visi “Untermensch” vēl nav sadzīti tiem domātās sanatorijās, kuru vārtus rotā uzraksts “Arbeit macht frei”, un jums ar tādiem kopā jādzīvo un jāelp viens gaiss, te tiešām nervi var uzdod.

    Haris, vismaz, nav apgrūtināts ar lieku politkorektumu, un, bieži vien, saka to, ko daži “nacionalisti” tikai domā, vai pasaka “caur puķītēm”.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 14.02.2014. 17.18

    Tai preambulai, reāli, ir tikpat liela nozīme, kā pagajušā gada sniega daudzumam šinī mēnesī.

    Bet, nu, visi varēs izrādīt to savu patriotismu, un nerunāt par patiešām svarīgām problēmām, tā preambula ir kārtējais pirmsvēlēšanu kauls, kas tautai pamests.

    Izej uz ielas un paprasi – kas cilvēkus vairāk satrauc – nabadzība, nespēja nomaksāt komunālos, elektrības tarifi, medicīna, vai tā preambula.

    Ja kas svarīgi Ir “nacionalistu” sektai, tas nenozīmē, ka tas patiešām ir svarīgi.

    No Latvijas turpina izbraukt cilvēki, med. palīdzības nepieejamības dēļ cilvēki mirst, kļūst par invalīdiem, daudzi knapi savelk galus, toties birokrātija un valsts aparāts vairojas un tērē sevis uzturēšanai milzu līdzekļus, bet, Saeima strīdās par preambulu un zvērestiem, kā parasti, visa energija aiziet nevis reālā kustībā un darbībā, bet, svilpē un tukšmuldēšanā, un, kārtējā pirmsvēlēšanu “krievi pret latviešiem” lozungā, nu jau 20 gadus tas tā ir, un nekas nemainās.

    +9
    -12
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 15.02.2014. 17.59

    …ln0….joprojām niez?…

    Nieze ir nepatīkama kairinājuma sajūta, kas izraisa nepārvaramu vēlēšanos kasīties. Raksturīgi, ka kasīšanās sniedz atvieglojumu. Niezi var izraisīt dažādas ādas, iekšķīgās, kā arī perifērās un centrālās nervu sistēmas slimības, un dažkārt tā var būt nopietnu patoloģiju pirmais vēstnesis. /aptieka.lv/

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    Antra > Andris 14.02.2014. 21.54

    lama

    Un kā ar “‘ pa mazam”?

    Pa “mazam”, tas viņam katru nakti, pamperus vairs nespēj piepirkt. Te vairs tikai eitanāzija līdzēs

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 15.02.2014. 12.16

    Kāda starpība, kas ir Sakss, katrs kaut kur strādā, nauda jāpelna, svarīgi, ko viņš saka.

    Vai tad tas, ka Lūsis, pēc biogrāfijas, shēmotājs un blēdis, Bērziņš, Lemberga “šetjorka”, Rasnačs, Muižnieces jaunākais izpalīgs dokumentu viltošanā, par visādiem batjkām pat nerunājot, traucē NA, kas, principā, atkarīga no sponsoriem, kuru pārstāvji arī ir šie cilvēki, sist sev pie krūtīm un uzdoties par vienīgajiem īstenajiem Latvijas patriotiem?

    Arī NA “nauda nesmird”, tad, kādi pārmetumi Saksam?

    NA spēlē hokeju ar diktatoru, tātad, arī tai tie “principi” visai ļodzīgi, tad kādi pārmetumi Saksam var būt no jebkura NA atbalstītāja puses?

    Savus “biedrus” izvērtēt, iesākumā, negribāt?

    Un kas, tieši, skaidrs par to zanE – pārdevusies kosmopolītiem, sorosītiem, un liberastiem, vai vienkāši pati ir kosmopolīte, utt., ( jo Putina un Lukašenko režīmi NA mentāli tuvi, un noteikti nav to lielākie ienaidnieki)?

    Kaut tā būtu, tas ir simtreiz labāk, kā pārdoties MNA un Lembergam, un sastāvēt NA.

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 15.02.2014. 18.17

    Ārkārtīgi “adekvāts” salīdzinājums – LR proklamēšanas dokuments un preambula, kurai vispār nav nekāda praktiska, bet, tīri deklaratīva nozīme.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 15.02.2014. 13.50

    ….Haris….var jau saprast riesta gaiļus, kuri dzird tikai savu dziesmu – pavasaris nāk….

    ….tāpēc nāksies atkārtot manu komentāru, lai to pārlasot vēlreiz – arī samežģītām smadzenēm atgrieztos uztveres spēja….rakstīju:

    -“…ļoti daudziem nepatiks Nila Saksa teiktais, bet…viņam ir krietna daļa taisnības…”

    …un tagad citēšu Nilu Saksu:

    – “Nav nekādu šaubu, ka preambulas rakstītājiem ar fiziski taustāmo realitāti ir ļoti tālas un netveramas attiecības. Viņu halucinācijās Latvija kļūst gan par «sociāli atbildīgu valsti, kura balstās uz cilvēka cieņu un brīvību», gan iemieso sevī visas cilvēcei zināmās «universālās humānās vērtības», kristīgās, latviskās un droši vien arī kosmiskās ieskaitot. Mūsu kopējie pamati ir «godīgums, taisnīgums», bet katrs viens no mums, būdams šīs neparastās, patiesi apbrīnojamās civilizācijas pārstāvis, nesavtīgi «rūpējas par kopējās sabiedrības labumu». Protams, neaizmirstot sniegt pienesumu arī visas «pasaules humānai, ilgtspējīgai un demokrātiskai attīstībai».

    Kā teiktu drusku piezemētāks šīs valsts iedzīvotājs – stāsti, manim, Daugaviņa. Ja jebkurā citā laikā kas tāds varētu izskatīties pēc drusku dumjas, bet nevainīgas zinātniskās fantastikas, tad vēl siltajā Zolitūtes traģēdijas gaisotnē un dažu citu notikumu gaismā, piedēvēt valstij sociālo atbildību, godīgumu, taisnīgumu un humānās vērtības ir vai nu cinisks humors vai vienkārši galēja nekrietnība. Lai nevajadzētu lieku reizi manipulēt ar Zolitūdes upuriem, kuri pacietīgi gaida, kamēr godīgās un taisnīgās valsts iestādes nesteidzīgi risina iepirkumu procedūras, lai sagaidītu izmeklēšanas rezultātus “kaut kad gada otrajā pusē”, šeit viens cits piemērs. Vēl viena traģēdija, kuras vienīgā atšķirība no Zolitūdes ir tāda, ka šeit upuri negāja bojā visi uzreiz, un viņu nāves netika skaļi izskaitītas mūsu televizoros vai interneta portālos. Toties cipars nu jau ir pārsniedzis Zolitūdi – pagājušā nedēļā bija virs 60. Tie ir cilvēki, kas šoziem vienkārši nosaluši. Piekrītu, nosalt nav tik dramatiski, kā iet bojā lielveikala sagrūšanā, tomēr atšķirībā no Zolitūdes, šīs nāves varēja atvairīt stipri vienkāršākiem līdzekļiem. Kā LTV ziņu izlaidumā šausminājās mediķe, lielākā daļa no šiem cilvēkiem nav bijuši ne piedzērušies, ne arī piederīgi kādai no tām sociālajām grupām, līdz kurām mūsu kristīgi universālās vērtības neaizsniedzas. Tie pārsvarā ir cilvēki, stāstīja mediķe, kuri pakrituši uz ielas, bet garāmgājēji vienaldzīgi gājuši garām. Vai arī nosaluši savā dzīvoklī, jo kļuva pārāk auksts, bet kam palīdzību prasīt – vienkārši nebija kam.

    Grūti teikt, kā izpaužas latviskā dzīvesziņa, kristīgās vērtības un rūpes par kopējo labumu. Bet domāju, piekritīsiet, ne tā, ka vienkārši slāj garām pakritušajiem, ļaujot tiem truli nosalt turpat zem kājām. Arī vientuļa transformācija ledus gabalā, jo dzīvoklī kļuvis pārāk auksts, diez vai ir tā cilvēka cieņas un brīvības realizācija, kuru dēļ esot dibināta šī valsts. Citiem vārdiem sakot – šī preambula ne tikai vairo jau tā pārblīvēto melu un blefa atmosfēru visos šīs valsts līmeņos. Šoreiz šie meli ir ar diezgan šķebinošu pēcgaršu.”

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 15.02.2014. 18.02

    …ciniits…jā, mīļā, Tev ir uz ko tiekties – vismaz, spēju, uztvert izlasīto….

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    Antra > Andris 14.02.2014. 22.27

    zanE …

    Cik noprotu, Latvijai nemaz nevajag starptautiski atzītus juristus, kā Levita kungs, ja jau mums bērziņi un saksi.

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Andris 14.02.2014. 19.32

    dzeris49

    Pa lielam, taisnība raksta autoram.

    _____________________________

    “krēsls” nav slikts?

    Un kā ar “‘ pa mazam”?

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 15.02.2014. 13.52

    …Harim….specveltījums… :)

    G.Račs

    Vai tu mani dzirdi?

    Atver savu sirdi

    Atver acis vaļā,

    Atver ausis vaļā.

    Vai tu mani dzirdi?

    Vai tu dzīvi jūti?

    Elpo pinu krūti

    Atver acis vaļā,

    Atver ausis vaļā

    Atver krūtis vaļā

    Dziedāsim vēl skaļāk.

    Vai tu mani dzirdi?

    Atver savu sirdi

    Atver acis vaļā

    Nāc šai raibā vaļā!

    Vai tu arī vari?

    Šajā pavasarī

    Uzplaukt baltā ziedā

    Un kā putns dziedāt.

    Vai tu arī vari?

    Vai tu vārdus dzirdi?

    Kuri atver sirdi

    Atver acis vaļā,

    Atver ausis vaļā

    Atver krūtis vaļā dziedāsim vēl skaļāk.

    -Tēt, par ko bija šī dziesma?

    -Par mums.

    -Bet kas tie mēs esam?

    -Mēs, mēs esam cilvēki.

    -Jā, bet kas īsti ir cilvēki?

    -Nu tie ir tie, kuri jūt un mīl.

    -Tad jau es arī esmu cilvēks.

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 15.02.2014. 14.09

    …Hari….redzu – Tev līdz Cilvēkam vēl augt un augt…varbūt vispirms mēģini nostāties uz pakaļkājām….

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 15.02.2014. 14.20

    Haris – neredzu tur nekādas “nievas un ņirgas”, redzu sarkasmu, manuprāt, pilnīgi pamatotu.

    Un viss tas pārspīlētais patētiskums tiešām duras acīs.

    Kā tas teksts un kārtējais tukšais dokuments spēj palīdzēt tai nācijai, man arī īsti nav skaidrs, politiķiem uzspodrināt savas paplukušās spalviņas tas, tiešām, var palīdzēt, un arī ne pārāk.

    Jau rakstīju, vairākumu intersē nevis tādu teorētisku tekstu sacerēšana, kuri, reāli, viņu dzīvē it neko nemainīs, bet, viņi gaida, kad politiķi sāks nodarboties ar reālām problēmām, kas skar daudzus cilvēkus, neatkārtošos, visa tā preambula vajadzīga tikai politiķiem un īpaši politizētai pilsoņu daļai.

    Tad, kads pilsoņi jūt, ka kaut kas tiešām ir svarīgs ( valodas referendums), viņi reaģē, preambula to vairākumam neintersē, tāpat, kā daudzi un dažādi “valsts attīstības plāni”, utt., utt.,papīru mūsu politiķi un valdība ir sarakstījuši simtiem, pārsvarā, pirmsvēlēšanu gaisotnē un lai nebūtu jārunā par reālām lietām, jo, domāt un spriest par tām, Saeimai nav ne potenciāls, ne vēlmes, ne iespējas, tāpēc galvenais – nacionalās tēmas, okupācija, utt., dažādā mērcē un variantos, par šim tēmām runāt var katrs.

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Andris 15.02.2014. 15.16

    Preambulas projektu izstrādāja Egīls Levits. Kopš kura laika dzerveidīgie arī viņu ir pieskaitījuši nacionālistu sektai?

    /////////////////////////////////////

    dzeris:Ja kas svarīgi Ir “nacionalistu” sektai, tas nenozīmē, ka tas patiešām ir svarīgi.

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 14.02.2014. 18.16

    …ļoti daudziem nepatiks Nila Saksa teiktais, bet…viņam ir krietna daļa taisnības…

    http://www.db.lv/viedokli/lempiga-preambula-410029

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    lindukjis > Andris 15.02.2014. 09.02

    “Apkamp visu firmamentu, Univerzums nu ir tavs. Tērp ar violetu lentu Visus mūs, kad Pīkols raus!” – pilnīgi trāpīgi! Svarīgi būtu, lai Satversmes preambula un paša Satversme tiktu pārtulkota krieviski, jo nekas nevar būt svarīgāk kā, lai to varētu izlasīt tie “lojālie patrioti”, kuri nav bijuši spējīgi latviešu valodu apgūt un, tāpēc, reizēm nesaprot, kur tie dzīvo, bet ir tas “Univerzums”, jeb “Zemes sāls”!

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 11.56

    Zane:

    …ļoti daudziem nepatiks Nila Saksa teiktais, bet…viņam ir krietna daļa taisnības…

    =============================

    Ņemot vērā brīžiem pat līdz absurdam fanātisko Zanes uzstāšanos “Vienotības” darbību aizstāvēšanā, ļoti raksturojošas un, kā jau “lno” rakstīja, atsedzošas:) ir tās retās reizes, kad Zane nostājas PRET “Vienotības” darbībām (šoreiz – pret “Vienotības” atbalstu preambulai).

    Mazliet par Nilu Konstantinovu-Saksu – lai kāds paviršāks lasītājs neiedomātos, ka Konstantinovs varbūt tāpat vienkārši vēlējies paust savu pilsonisko nostāju, sak’, cilvēkam dūša aptecējusies:

    “Bukleta “Tava Rīga” [2013. gada pašvaldību vēlēšanām paredzēto] drukāšanai partija mēnesī tērē 23 000 latu, līdz ar to izdevuma iespiešana un piegāde “Saskaņas centram” ik mēnesi izmaksā ap 30 000 latu, ieskaitot PVN.

    Bukleta tirāža ir 325 000 eksemplāru latviešu un tikpat krievu valodā. Tā redaktors ir portāla “Puaro.lv” žurnālists Nils Sakss. Taču par redakcijas personāla algām Kononova informāciju neatklāja, norādot, ka tā ir konfidenciāla.

    Kā ziņots, SC aptuveni reizi mēnesī izdod partijas bukletu “Tava Rīga”, norādot, ka to dara par saviem līdzekļiem.”

    http://nra.lv/latvija/81805-sc-bukleta-tava-riga-piegade-ridziniekiem-izmaksajot-gandriz-6000-latu-menesi.htm

    “Nesen rīdzinieku pastkastītēs iekrita “Tava Rīga” oktobra numurs, pēc Ir.lv aprēķina, varētu būt jau septītais, ar intriģējošu virsrakstu uz vāka “Centrāltirgus aizkulises”. Bez tradicionāliem Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un vicemēra Amerika (GKR) slavinājumiem, cik labi skolēniem tagad ir braukt sabiedriskajā transportā par brīvu un kā tiek izrauti sapuvušie graustu zobi no Rīgas skaistās sejas, ka arvien vairāk rīdzinieku uzticas un pozitīvi vērtē Rīgas domes darbu turpat 3.lappusē tiešs uzbrukums Ušakova politiski lielākajam ienaidniekam – partijai “Vienotība”.”

    http://www.ir.lv/2012/10/17/sevis-slavinasana-sc-iespejams-izmaksa-ls-25-000-menesi

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > Andris 15.02.2014. 17.17

    andrejs. Žīds taču ir vēl daudz briesmīgāks par nacionālistu. Esmu 100% pārliecināts, ka tā domā vismaz Saksa rakstu reklamētāja:)

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 19.51

    nulle –

    Es ceru. Lai būtu pamats, piemēram, ierobežot minaretu būvniecību – ja radīsies tāda nepieciešamība.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 14.02.2014. 19.32

    Nepietiek ar Satversmi, vajag preambulu, bet, manuprāt, ar to vēl ir par maz, vajadzētu vēl kādu “preambulas preambulu” vai ko līdzīgu, politiķiem būtu nodarbošanās gadu garumā, sacerēt tukšus papīrus, un nodarboties ar daiļrunāšanu, un Ir auditorijai arī savs prieciņš – varētu pilnā nopietnībā apspriest bezjēdzīgu dokumentu bez kādas praktiskas nozīmes.

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    dro > Andris 15.02.2014. 12.04

    Haris. “Savējie” novērtēs:) Atgādināšu kā zanE jūsmoja par Jāņu svinēšanu Rīgā, Latvijas himnu SC izpildījumā Rīgas domē, pie mazākās izdevības “istlatviešu” pieminēšanu…

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 21.16

    nulle:

    Es nekādā gadījumā negribu lai Latvija kļūst par teokrātiju.

    =================================

    Ļoti reālistiska varbūtība.:)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > Andris 14.02.2014. 18.57

    zanE. Ar šo publisko izģērbšanos Tu pārspēji Kombuļu Inesi:):):)

    +13
    -12
    Atbildēt

    0

    dro > Andris 15.02.2014. 13.27

    Perfekts izklāsts. bet vai tas svarīgi dzerim, zaNei? Viņi saskaitīs traipus uz NA vešas un neliksies ne zinis par tādiem Vienotībā. Kaut vai piemērs ar Štokenbergu.

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Andris 14.02.2014. 14.32

    > ciniits

    Ideāla atbilde kārtējam curikam! :)

    +11
    -10
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > Andris 14.02.2014. 10.44

    Precīzi! Ja varētu, pieliktu 100 plusiņus!:)

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

    gliters > Andris 14.02.2014. 10.54

    Es pieliktu 100X100 “+”!

    +11
    -10
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 13.58

    Zane –

    Nu, mēs jau sapratām, ka Jums Saksa rakstītais dikti iet pie sirds, sapratām.

    Jūs taču jau bijāt ielikusi norādi uz viņa rakstu, nebija vērts to kopēt arī šeit.

    Laikam nespējat beigt tīksmināties un pārcilāt – kā jau tādu mīļu lietiņu.:)

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 13.17

    Dzeris:

    Un kas, tieši, skaidrs par to zanE – pārdevusies kosmopolītiem, sorosītiem, un liberastiem, vai vienkāši pati ir kosmopolīte, utt.,

    ================================

    Nezinu, kam viņa ir pārdevusies, ceru, ka nevienam.

    Tomēr dīvaina šķiet tāda “Vienotības” politisko konkurentu (SC) pārstāvju sacerējuma atbalstīšana, kur ir nevis argumenti, bet tikai demagoģiska sofistika emociju un sentimenta mērcē, vai otrādi – emocijas sofistikas mērcē.:)

    Es, piemēram, SC darboņu Ivara Zariņa, Pimenova un Dolgopolova teiktajā dažkārt esmu saklausījis arī tādus argumentus, ko apgāzt šķiet grūti vai pat neiespējami. Tādā gadījumā ir saprotami, ka arī politiskie konkurenti spēj atbalstīt konkrēto viedokli.

    Konstantinova-Saksa gadījums (vismaz šis raksts) ir gluži kas cits. Tās ir emocijas. Tā ir praktiski kaila:) nepatika + centieni to visu kaut kā racionalizēt. Te pat netiek mēģināts iztirzāt, kāds gan iespējamais ļaunums varētu rasties no preambulas pieņemšanas. Nepatīk, un viss.

    Tāpēc ir dīvaini redzēt to atbalstām it kā konkurējoša politiska spēka piekritēju.

    Es tātad varu pieņemt, ka politisko pretinieku/ienaidnieku argumentus dažkārt nav iespējams neņemt vērā – ja tie ir pārliecinoši.

    Es varu arī saprast, ka ar politiskajiem pretiniekiem/ienaidniekiem kādreiz var sakrist emocijas un attieksme pret kaut ko.

    Tomēr vismaz man gribas nošķirt argumentus un emocijas – pārliecinošiem ienaidnieka argumentiem es varētu pievienoties, bet nekad nesaplūdīšu vienā siltā emociju ezerā ar politisko ienaidnieku (SC) emocijām par Latvijai būtiskiem pamatjautājumiem.:)

    Ja man kaut kādu – visticamāk, citu – iemeslu dēļ būs līdzīgas emocijas, es tomēr nepiesliešos politiskajiem ienaidniekiem, bet vai nu paturēšu tās sev, vai arī paudīšu atsevišķi.

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > Andris 14.02.2014. 14.48

    http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/497557-puse_vaciesu_balsotu_par_imigracijas_ierobezosanu

    Lūk, dzeri, šveicieši savu nostāju jau paudušu, gandrīz puse vāciešu viņiem piekrīt. Tā ka var gan šo to “pagriezt atpakaļ”.

    +12
    -10
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 15.19

    nulle:

    Tāpēc jau ir runas par kaut kādām “valstnācijām” un pārējiem “untermenschiem” pie kuriem piederēs tādi kā es vai dzeris un pārējie “kangari”

    ==============================================

    Tā varētu būt gan. Jums ir visas iespējas sevi pieskaitīt, lietojot Jūsu izraudzītos terminus, pie “untermensch’iem”. Pusceļš, izskatās, jau ir noiets.

    Pat Latvijā palikušo krievu kolonistu gadījumā tā visbiežāk ir viņu pašu izvēle.

    Jūsu un Dzera gadījumā – pilnīgi noteikti jūsu izvēle.

    Runas par aparteīdu, protams, ir vislielākā nekaunība vai muļķība, bet “untermensch’iem” vieta Latvijā vienmēr atradīsies – brīva valsts taču.

    Viņiem atliek tikai izvēlēties un sagrupēties.

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    Andris > Andris 15.02.2014. 17.08

    > zanE (caur Saksu)

    Atļaujos nedaudz pārfrazēt – vārda „preambula” vietā liekot Tautas Padomes 18. gada 18. novembra Latvijas valsts proklamēšanas faktu : „”Nav nekādu šaubu, ka proklamētājiem ar fiziski taustāmo realitāti ir ļoti tālas un netveramas attiecības. Viņu halucinācijās Latvija kļūst gan par «sociāli atbildīgu valsti, kura balstās uz cilvēka cieņu un brīvību», gan iemieso sevī visas cilvēcei zināmās «universālās humānās vērtības», kristīgās, latviskās un droši vien arī kosmiskās ieskaitot.”

    „Kosmisko vērtību” sarkasmu atstāju autora un citētājas ziņā, bet, ja vērtējam reāli, kara totāli sapostītajā, dažādu valstu karaspēka okupētajā un nabadzīgajā zemē, kuras iedzīvotājus plosīja skarbas saimnieciskas un politiskas pretrunas, TP un Ministru prezidents, protams, bija „halucināciju” varā, deklarējot – „Tā būs demokrātiska taisnības valsts, kurā nedrīkst būt vietas ne apspiešanai, ne netaisnībai.”

    Muļķi, sapņotāji! – prātīgāk taču bija palīst zem vācu vai sarkano šineļa un vienā Dieva mierā dzīvot tālāk. Nav loģiska, „taustāmajā realitātē” sakņota izskaidrojuma, kāpēc mēs šodien dzīvojam Latvijas Republikā.

    P.s. Arī man “līdz Cilvēkam vēl augt un augt”.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 18.37

    Dzeris:

    preambula, kurai vispār nav nekāda praktiska, bet, tīri deklaratīva nozīme

    ===============================================

    Līdz nesenam laikam es domāju, ka visi tie pašizvēles “untermensch’i” – sedlenieki, kaspari bērziņi, procevskas, nulles, u.c. – vienkārši TĒLO, ka nesaprot, kāda nozīme varētu būt preambulai.

    Bet varbūt jūs TIEŠĀM nesaprotat?! Par spīti bezgala plašajām diskusijām jums tomēr nav gadījies kaut vai izlasīt, ja ne pašiem aptvert, ka preambula varētu dot pamatīgu bāzi Satversmes tiesas turpmākajām Satversmes interpretācijām un likumu korekcijām?

    Ja tāda preambula mums būtu bijusi jau sen – ja Latvijas dibinātāji būtu spējuši paredzēt ļauno murgu, ka Latvijā 21. gs. būs pa pilnam ar vēlēšanu tiesībām apgādātu krievu kolonistu -, tad nebūtu bijis iespējams Lindermana iniciētais un Nila Saksa darba devēja Ušakova izšķiroši atbalstītais referendums par krievu valodu kā valsts valodu. Mums nebūtu bijis sevi jāpazemo, dodoties PIERĀDĪT kabanoviem, kravcoviem, ciļevičiem, lindermaniem un ušakoviem, ka šeit ir Latvija.

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    reksa > Andris 16.02.2014. 17.57

    zirneklienei Šelobai

    Ne tikai šveicieši un vācieši tā domā.

    Ja šāds referendums būtu Francijā vai Britijā, tad balsotāju pārsvars būtu krietni lielāks nekā Šveicē.

    Baidos, ka Eiropā nav nevienas valsts, kas šādā referendumā gūtu negātīvu rezultātu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 15.02.2014. 12.47

    Haris Dzeris:

    Kāda starpība, kas ir Sakss, katrs kaut kur strādā, nauda jāpelna, svarīgi, ko viņš saka

    =====================================

    Un ko tad Konstantinovs-Sakss tādu saka?

    1. “Beidzot savu uzvaras gājienu ir sākusi degošākā no visām mūsu problēmām – Satversmes preambula”

    ——————

    Speciāli radīts pārspīlējums, lai to varētu apsmaidīt un līdz ar pašu problēmu vieglāk “norakt”.

    Vai tad Saeima, vai arī pat jebkurš cilvēks savā dzīvē vienmēr risina/spēj risināt tikai VIENU problēmu, nevis daudzas vienlaikus?:)

    Konstantinovs, protams, nav tik dumjš, lai to nesaprastu, tāpēc tas viss lieliski parāda viņa NOLŪKU diskreditēt šo problēmu.

    2. “Stiprai, par sevi pārliecinātai nācijai šādi patētiski tekstiņi nav vajadzīgi, bet vāju un nepārliecinātu neglābs, pat ja to preambulu liktu uztetovēt katram no mums uz muguras vai iemācīties atskaitīt kā ziemassvētku pantiņu.”

    ——————

    Atkal, protams, nievas un ņirgas, kas lietotas tai pašā nolūkā diskreditēt. Bet tās atmetīšu nost.

    Par “stipro nāciju”, protams, jāpiekrīt – tādai preambula tiešām nebūtu vajadzīga.

    “Vājo neglābšot”. Jā, jāpiekrīt, neglābs. Bet kurš tad runā par GLĀBŠANU? Tikai Konstantinovs-Sakss.

    Es, piemēram, saku, ka preambula varētu PALĪDZĒT. Un tā saka arī preambulas autori.

    3.”Nav nekādu šaubu, ka preambulas rakstītājiem ar fiziski taustāmo realitāti ir ļoti tālas un netveramas attiecības. Viņu halucinācijās Latvija kļūst gan par «sociāli atbildīgu valsti, kura balstās uz cilvēka cieņu un brīvību», gan iemieso sevī visas cilvēcei zināmās «universālās humānās vērtības», kristīgās, latviskās un droši vien arī kosmiskās ieskaitot.”

    ——————

    Nievas un ņirgas, protams, nav pat vērts atzīmēt – tās caurvij visu Saksa sacerējumu.

    Bet kas ir šajā rindkopā rakstītā būtība? Būtība ir censties pavēstīt, ka (a) preambulas autori un atbalstītāji nav nopietni ņemami, neko nesaprot un (b) kā mērķus un principus drīkstot izvirzīt tikai to, KAS PASTĀV.

    Tātad, ja mūsu valsts tieši šobrīd jau nav perfekta, ideāla, taisnīga, utt., tad neesot jēgas (nedrīkst) to visu pasludināt pat kā principus un mērķus, pie kuriem CENŠAMIES turēties?:)

    4. “Lai nevajadzētu lieku reizi manipulēt ar Zolitūdes upuriem, […], šeit viens cits piemērs. […] Tie ir cilvēki, kas šoziem vienkārši nosaluši.. Toties cipars nu jau ir pārsniedzis Zolitūdi – pagājušā nedēļā bija virs 60.”

    ——————

    Glumais Sakss vispirms paziņo, ka “lieki:) nemanipulēs”, bet, protams, jau pats šis paziņojums ir manipulācija un to viņš turpina arī nākamajos teikumos.

    Šo izcēlu tikai tāpēc (jo tas atkārto jau minēto), ka vēlējos parādīt, ka Sakss nekautrējas slienāties pat ap Zolitūdes upuriem.

    Paņēmiens: sentimentālisma uzputošana. Nolūks: vēlreiz censties uzsvērt – kamēr viss vēl nav “ideāli”, par Latvijas valsti nedrīkstam teikt neko labu un arī Satversmē nekādus labus, cēlus mērķus un principus ierakstīt nedrīkstam.

    Tātad – jo “ideāli” taču nebūs nekad – arī Satversmi aiztikt nedrīkstēsim nekad. Nu, vismaz ne latviešiem labvēlīgas preambulas dēļ.

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 16.02.2014. 00.04

    Nu, protams. Tieši tāda ir teokrātijas definīcija.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Andris 14.02.2014. 15.38

    Dzeris… bet, uz tāda pamata valsts nākotni un ekonomiku izveidot nevarēs, un tas viss ir tikpat “reāli”, kā DDD, sauklis “kaut pastālās, bet, brīvi”, utt.,+++ saprotu, ka Tu vēlies valsts pamatu būvēt no materiāla, kam neatņemama sastāvdaļa būtu ideoloģija, caur kuru Putins šobrīd pārvalda savu impēriju :) Bet ja par saukli – kaut pastalās bet brīvi, tad tas bija lozungs, kuru Atmodas sākumā varēja izlasīt uz katra desmitā plakāta. Ar DDD tam nav nekāda sakara.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > Andris 14.02.2014. 22.41

    Drošības policija vienā pozīcijā ar “Saskaņas centru”

    http://www.la.lv/feletons-par-genocidu/

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Dzidra 14.02.2014. 12.57

Nabaga Kasparam Bērziņam tur tālu svešumā nav neviena, kurš pateiktu, ka viņš jau sen ieskaitīts Krievijas impērijas atjaunošanas armijā poļeznij iģiot dienesta pakāpē.

+22
-5
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > Dzidra 14.02.2014. 13.46

    ——-andrejs katrs pats izvēlas…

    ===============================================================================

    “Muļķis pat baznīcā pērienu dabūs!”

    Mītu stāstītāju spēku nāksies atzīt – kā gan citādi gados jaunie latvieši būtu tik drosmīgi kredītus “treknajos gados” sagrābušies, tik ātri savu senču pieredzi ar aizņemšanos (Parāds nav brālis) atmetuši?

    http://www.youtube.com/watch?v=pWyST4SXz8w

    p.s. Case study:

    Mītu radītāju, levit-ambulas rakstītāju intelektuālais spēks:

    “Jau ir folklorizējies Kalvīša izteiciens par «septiņiem treknajiem gadiem». Kā tagad ir noskaidrojies, šo izteicienu viņam esot «pametusi» Vaira Vīķe-Freiberga. Arī prezidents Zatlers savā pēdējā intervijā laikrakstam Diena, aizstāvot Kalvīti saka, ka mums šī ilūzija, izteikums par treknajiem gadiem, patiesībā radusies «Valsts prezidentes galvā» un tikai tālāk esot «attīstīta» no Ministru prezidenta.”

    http://www.diena.lv/kalvisa-un-zatlera-treknie-gadi-aizmirstas-liesas-govis-643255

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Dzidra 14.02.2014. 13.18

    katrs pats izvēlas, kur būt. Ne šleseram, Amerikam, cimdiņai vai Urbanovičam neviens neliek vērsties pret savu tautu

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

elinaliepina 14.02.2014. 10.46

Autors acīmredzot pārstāv amerikāņu nāciju?

+17
-5
Atbildēt

15

    Antra > elinaliepina 14.02.2014. 12.21

    zirnekliene Šeloba

    Vēl pastāsti, ka ASV vainīgas, ka joprojām nesodīti staigā šleseri, ušakovi un zatleri, ka, Dombrovska-Āboltiņas kliķe pārliecinoši iet to neliešu pēdās.

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    Antra > elinaliepina 15.02.2014. 00.31

    zirnekliene Šeloba

    Neesmu telepāte, kā arī nepazīstu raxta autoru personīgi

    Nav personīgi jāpazīst. Ko tas mūdzis ēd, var noteikt pēc tā atstātiem ekskrementiem.

    http://www.ir.lv/profils/87/skatit

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > elinaliepina 14.02.2014. 16.54

    Jā, nu tas kavkazcentrs ir īstā lasāmviela, tur jābūt stipri īpatnējam, lai tos murgus ņemtu nopietni.

    +9
    -12
    Atbildēt

    0

    Antra > elinaliepina 14.02.2014. 22.16

    nulle

    Latvija tāda, tāpēc ka šeit savazāts pilns ar tev sociāli, intelektuāli un ideoloģiski tuviem izdzimteņiem un ir daļa latviešu izcelsmes deģenerātu, kuru negatīvai selekcijai pietika ar knapi 50 krievu okupācijas gadiem.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Antra > elinaliepina 17.02.2014. 12.03

    nulle

    Tā laiviņa, kurā tu, mēsls, esi iesēdies, tiks nogremdēta, bez ierunām un slīkstošos nositīs ar airiem un dzelzs āķiem. Visdrausmīgākā cilvēces nīstošā ideoloģija, rusisms, tiks izbeigta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > elinaliepina 14.02.2014. 16.21

    “Ko tas mūdzis ēd, var noteikt pēc tā atstātiem izkārnījumiem.” – ak, jā, tas taču ir tas pats neoliberasma upuris, kuram neoliberasti izskalojuši smadzenes un kurš pat nesaprot, ka ir upuris.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 14.02.2014. 16.58

    Ir gan vērts palasīt, izlaižot reliģisko propogandu. Vismaz lieliska atpūta no politkorektuma.

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 14.02.2014. 15.20

    Pagaidām es droši varu teikt par autora “derīgā idiota” pakāpi Krievijas impērijas atjaunošanas frontē”. Reizēm jābrīnās, kādam sviestam cilvēki mēdz ticēt, turklāt pārdesmit gadu zombējums politkorektuma garā arī liek sevi manīt – pateikt, ka Krievija ir tāda tikai tāpēc, ka paši krievi ir tādi, “civilizētajā pasaulē” skaitās ķecerība.

    Šodien labs raxts atradās – ne jau nu visam tur var piekrist, bet savs racionālais grauds visā tajā ir:

    http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2014/02/14/103163.shtml

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    Antra > elinaliepina 14.02.2014. 14.17

    zirnekliene Šeloba

    Tādi bērziņi nebūt nav ASV produkts, neliešus par tādiem izaudzina ģimene, kurai latviešu tauta būs gauži “nodarījusi pāri”. Vēl līdzīgs piemērs, Krišs Ēlerts.

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 14.02.2014. 14.41

    Neesmu telepāte, kā arī nepazīstu raxta autoru personīgi, tāpč neņemos spriest par viņa motīviem, bet esmu droša, ka ASV vēstnieks zem šī darba labprāt paraxtītos – Krievija ir ASV sāncensis, tajā pat laikā jeņkiem psiholoģiski tūvāki ir PSRS kolonisti, kas tāpat kā viņi, ir imigranti, nevis indiāņu lomā esošie latvieši. Turklāt ASV ir svarīgi, lai šeit būtu miers – arī tad, ja tas tiek panākts uz pamatnācijas rēķina.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 14.02.2014. 12.29

    Nē, nav vainīga… Toties dīvaini, ka pasaulē ir cilvēki, kuri paši nezin to, ko teicu iepriekš. ASV vēstniekiem Latvijā t.s. “krievvalodīgo integrācija” rūp daudz vairāk, nekā latviešu tautas centieni saglabāt savu identitāti.

    +13
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 14.02.2014. 16.11

    Apgalvojums “Latvija ir tāda, tāpēc ka latvieši ir tādi” atbilst patiesībai tikai par 62%.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 17.02.2014. 09.58

    Nulle, man par viņiem ilūziju nav – skaidrs, ka viņi no mums ir atšķirīgi un varbūt pat nepieņemami, bet gan latvieši, gan kaukāzieši vēsturiski ir “vienā laivā”, jo cietuši un cieš no viena un tā paša ļaunuma, ko sauc par krievu imperiālismu un viņi pret to cīnās – OK, par metodēm var diskutēt, bet pats galvenais ir tas, ka CĪNĀS. Nevis ta kā visādi letiņu pseidointelektuāļi, kuriem nekas cits neinteresē, kā labi izskatīties “lielo onkuļu” acīs, lai varētu veiksmīgi taisīt karjeru, lai caur to tiktu pie komforta un materiālās labklājības.

    Manu cieņu iemanto tie, kuri cīnās, nevis kolaborējas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 14.02.2014. 10.56

    Amerikāņu nāciju, kas ērti iekārtojusies uz pamatiedzīvotājiem atņemtajām teritorijām. Bet lai nesapņo asimilēt un sadzīt rezervātos “indiāņus” visā pasaulē – nesanāks.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > elinaliepina 14.02.2014. 12.00

    Multietniska sabiedrība bez pamatnācijas un minoritātēm ir ASV modelis, bet ja kāds to mēģina pārcelt uz Latviju, tad skaidrs, ka viņš gribot vai negribot kalpo Krievijai. Taču fakts paliek fakts, ka nacionālas valstis netīk abām lielvarām.

    +16
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu