Čehijas parlaments noraida komunistu priekšlikumu atcelt lustrācijas likumu • IR.lv

Čehijas parlaments noraida komunistu priekšlikumu atcelt lustrācijas likumu

23
Čehijas finanšu ministrs Andrejs Babišs, kuram pārmet sadarbību savulaik ar slovāku VDK. Foto: EPA/LETA

Parlaments pārmet valsts prezidenta, ka ļauts finanšu ministra amatu ieņemt bijušajam Valsts drošības dienesta (StB) sarakstā esošajam Babišam

Čehijas parlaments noraidījis komunistu (KSČM) priekšlikumu atcelt lustrācijas likumu, ziņo LETA/ČTK.

Kristīgie demokrāti (KDU-ČSL) jau pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tad, ja likumprojekts tiks apstiprināts pirmajā lasījumā, viņi pametīs tikko izveidoto valdību. Jauno valdību, kuru vada sociāldemokrātu (ČSSD) pārstāvis Bohuslavs Sobotka, Čehijas prezidents Milošs Zēmans iecēla 29.janvārī.

Līdz ar ČSSD valdošajā koalīcijā ir populistiskā Neapmierināto pilsoņu akcija (ANO, kas čehu valodā nozīmē arī “jā”) un KDU-ČSL.

1991.gadā apstiprinātais lustrācijas likums, kura darbība vairākkārt tikusi pagarināta, liedz kādreizējās Čehoslovākijas Komunistiskās partijas (KSČ) augsta ranga funkcionāriem, komunistiskā marionešu režīma Valsts drošības dienesta (StB) amatpersonām un ziņotājiem, kā arī KSČ paramilitārā formējuma “Tautas milicija” biedriem ieņemt augstākos amatus valsts institūcijās, tiesās un armijā.

Pret komunistu iesniegtā likumprojekta nodošanu tālākai izskatīšanai balsoja 121 no 167 deputātiem, bet to atbalstīja 39 likumdevēji.

Pret lustrācijas likuma atcelšanu balsoja opozīcijā esošā liberāli konservatīvā partija “TOP 09”, centriski labējā Pilsoniski demokrātiskā partija (ODS) un KDU-ČSL, kā arī 35 deputāti, kas pārstāv ČSSD, 27 likumdevēji no ANO frakcijas un desmit deputāti, kas pārstāv labēji populistisko senatora Tomio Okamuras izveidoto kustību “Tiešās demokrātijas ausma”.

Likumprojekta apspriešana parlamentā sākās pagājušā nedēļā, un pēc karstām debatēm balsojums notika otrdien.

Pret lustrācijas likumu vērsās komunistu līderis Miroslavs Grebeničeks, kurš žēlojās, ka tas apturējis daudzu cilvēku karjeru, lai gan sākotnēji esot domāts, ka amatu aizliegumi būs spēkā tikai ierobežotu laiku.

Viņš arī norādīja, ka, pamatojoties uz tiesas spriedumiem, daudzi cilvēki iekļauti StB slepeno līdzstrādnieku sarakstos, kamēr daļai StB kadru virsnieku piemēroti izņēmumi un tie turpina darbu Iekšlietu ministrijā.

“Komunistu režīms bija noziedzīgs, tas pastrādāja valsts nodevību un apspieda nāciju,” KSČM līderim atgādināja parlamenta spīkera vietnieks Jans Bartošeks, kurš pārstāv KDU-ČSL.

Savukārt kultūras ministrs un bijušais Totalitāro režīmu izpētes institūta (USTR) direktors Daniels Hermans, kurš arī ir kristīgais demokrāts, uzsvēra, ka lustrācijas likums ir vērsts pret noziedzniekiem, nevis to upuriem.

Tikmēr “TOP 09” frakcijas vadītājs Miroslavs Kalouseks nosodīja KDU-ČSL par vienošanos ar Zēmanu, pamatojoties uz kuru prezidents neprasīja lustrācijas sertifikātu ANO līderim Andrejam Babišam, ieceļot viņu finanšu ministra amatā. Kalouseks norādīja, ka kristīgo demokrātu nostāja ir bīstama.

Arī bijušais tieslietu ministrs Pāvels Blažeks, kurš pārstāv ODS, atzina, ka jaunieceltais premjers Sobotka un Zēmans pārkāpuši lustrācijas likumu.

Pagājušā gada beigās Zēmans kā priekšnoteikumu Babiša iecelšanai ministra amatā izvirzīja aizdomu izgaisināšanu, ka viņš savulaik sadarbojies ar StB. Taču vēlāk prezidents savu nostāju mīkstināja.

Babiša vārds parādās komunistu slepenpolicijas aģentu sarakstos, taču pats ANO līderis noliedz sadarbību ar noziedzīgo režīmu. Slovākijā, kur viņš ir dzimis, Babišs tiesai pieprasījis izvērtēt iespējamo sadarbības faktu.

 

Komentāri (23)

Janka, Janic 13.02.2014. 08.40

muusu boļševiki nav labaaki , bijušo komunistu un stukaču pilna saeima , kaa citaadi buutu aizveeruši čekas kules veel uz 30 gadiem

+2
0
Atbildēt

4

    Ojārs > Janka, Janic 13.02.2014. 11.21

    Kurās partijās šie bijušie paslēpušies?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 13.02.2014. 13.55

    partiju sekretaarus maisos nav jaaglabaa , maisos glabaa tos kuri ar putaam uz luupaam stuteeja komunistu režiimu , tie kadri bija jaatur slepeniibaa , skretaari koordineeja maisos esošo darbiibu un taas rezultaatus , maisaa nav ne čepainis , ne brigmanis , ne gorbunovs , ne rumpiitis , nedz arii beerziņš viņi straadaaj atklaataa režiimaa, maisaa noteikti atradiisies taadi kaa kalniete , skulme , tieši tie kurus mums staada par cilveektiesiibu liideriem, protams pienaaks viņu noriets , gan paši veel veelaas buut varoniigie briiviibas ciiniitaaji veel triisdemit gadus , apmeeram kaa booļševiku laikos , politbirojaa peec 70 gadu vecuma un tad liidz kapa malai…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Janka, Janic 13.02.2014. 12.13

    Ebenemezers. Ķezberis čekas maisos nebija, un lai gan vervēja Zviedrijas latviešus, neviens viņu uz tiesu nesauca:)

    Toties tutr atrada Ulmi, kurš daudz izdarīja Atmodas laikā. Komunists Rītels jaunajā simtgadē bija Igaunijas prezidents, bet uz 9.maiju Maskavā kā mūsu prezidente neaizbrauca…Cilvēk ir dažādi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Janka, Janic 13.02.2014. 15.03

    Ebenemezers… maisaa noteikti atradiisies taadi kaa kalniete , skulme

    _________________

    Tas galīgi aplami, jo ar likumu noteikts, ka par visiem, kuri kandidē vēlēšanās, tiek paziņots, vai viņi ir rmaisos. Nebūtu Atmodas sākumā bijuši Čepānis, Skulme, Artmane, Peters, daudzi no bailēm būtu sēdējuši mājās. Zinu ne vienu vien, kurš Atmodas laikā vīpsnāja…nekas nemainīsies, kā apnikusi tā karoga vicināšana, bet tagad lielākie soģi. Cita lieta, ka pēc neatkarības atgūšanas šiem vajadzēja no politikas aiziet pēc brīvas gribas vai ar citu palīdzību. Protams, ja ļoti gribas, var teikt, ka pirms maisu tīrīšanas Kalniete tur bija:)))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu