Saules iedarbinātie • IR.lv

Saules iedarbinātie

4
Uzņēmumu Sun Investments Raivis Šķērstens nodibināja kopā ar diviem radiniekiem.
Gunita Nagle

Raivja Šķērstena pirmā meistarotā ierīce ūdens sildīšanai ar saules enerģiju vairāk līdzinājās kandžas aparātam un sasmīdināja kaimiņus, tomēr aizrautīgais ķimerētājs tagad izveidojis Latvijā pirmo saules kolektoru ražotni

Raivja privātmājas jumts un pagalms gluži vai noklāts pelēki spīdīgām plāksnēm. Viņš precizē, ka uz jumta ir pieci dažādi paša meistaroti saules kolektori – gribējies redzēt, kā katrs no tiem strādā. Pirmās ierīces saules staru uztveršanai, lai izmantotu tos mājsaimniecībā nepieciešamā ūdens karsēšanai, tapa šīs pašas mājas garāžā. Aiz ziņkārības, vai tas maz iespējams. Un aiz sapīkuma, ka pat tveicīgākajās vasaras dienās darbojas gāzes skaitītājs.

Kad Raivis pārliecinājās, ka saules kolektori patiešām strādā un palīdz ietaupīt naudu, turklāt ir videi draudzīgi, viņš kopā ar diviem radiniekiem nodibināja uzņēmumu Sun Investments, kā arī patentēja un sertificēja paša izgudrotos saules kolektorus. Tā kā pēdējos gados valsts ir līdzfinansējusi projektus ēku energoefektivitātes celšanai un vienlaikus dabasgāzes un elektrības cenas ir pieaugušas un turpina celties, arvien vairāk gan mazu namiņu, gan lielu māju īpašnieki liek uz jumtiem spožās plāksnes, lai izmantotu noķerto saules siltumu.

Saliek kā lego

Vēlme radīt tehniskas lietas Raivim ir gēnos – viņa vecvecāki un vecāki bija radiotehniķi. Arī viņš pats Pionieru pilī apmeklēja jauno tehniķu pulciņus un uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas bez lielas šaubīšanās iestājās Rīgas Politehniskā institūta Radiotehnikas un sakaru fakultātē. Taču, kad 90.gadu sākumā pārstāja darboties gan rūpnīca Radiotehnika, gan VEF, bet studenti turpināja mācīties ar vismaz pusgadsimtu vecām tehnoloģijām, Raivis nolēma, ka daudz perspektīvāk ir studēt ekonomiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu