Gribēja kā BBC, sanāca... • IR.lv

Gribēja kā BBC, sanāca…

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Miljons eiro trīs gadu laikā – šādu summu valsts maksās katrai no trim privātajām telekompānijām, kuras pēc TV3 un LNT aiziešanas no bezmaksas apraides ar steigu cenšas aizpildīt ēterā radušos tukšumu. Nodokļu maksātāju nauda līdz šim uzturēja sabiedriskos medijus, bet pērnā gada nogalē spēles noteikumi radikāli mainīti, un tagad daļu «sabiedriskā pasūtījuma» pilda arī trīs mazas firmas, kuru agrākā darbība un īpašnieki rada jautājumu – vai vēlēšanu gadā par budžeta līdzekļiem top jaunas platformas balsu zvejošanai?

Kad MTG vadība pērn oktobrī paziņoja par TV3 un LNT aiziešanu no bezmaksas virszemes apraides, iestājās apmulsums. Abu populārāko TV kanālu pēkšņā pārcelšanās uz maksas platformām tieši skar nelielu daļu iedzīvotāju – bezmaksas apraidi lieto aptuveni 7% skatītāju, bet vienlaikus kļuva skaidrs, ka turpmāk visas virszemes apraides izmaksas paliks tikai uz Latvijas televīzijas pleciem, un tas ir aptuveni miljons latu gadā.

Novembrī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) lielā steigā metās meklēt risinājumu, izskanēja pat versijas, ka ētera tukšumu varētu aizpildīt ar slaveno BBC vai ARTE saturu. Taču rezultāts ir tālu no šiem sapņiem. Trīs jaunus televīzijas kanālus bezmaksas apraidē no 1.janvāra piedāvā konkursā atrastas kompānijas – pirms neilga laika uz slēgšanas robežas balansējušais ziņu kanāls TV24, Ogres televīzija, kas līdz šim nekvalificējās pat LTV konkursos par reģionālo ziņu sagatavošanu, kā arī reģionālo ziņu kanāls Re:TV.

Divu aizgājušo telekompāniju vietā tagad nāks trīs, jo viens virszemes apraides kanāls līdz šim «svilināts gaisā pa tukšo», skaidro NEPLP. Konkursa nolikums paredz – katrs jaunais kanāls turpmāk trīs gadus saņems no valsts budžeta līdzekļiem 349 tūkstošus eiro gadā, lai veidotu sabiedriskā pasūtījuma raidījumus, kam jāpapildina LTV saturs. Kā mazajām televīzijām ar pārdesmit tūkstošu latu gada apgrozījumu izdevies tikt pie tāda pasūtījuma?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu