Rumānijas bijušajam premjeram piespriež cietumsodu par korupciju • IR.lv

Rumānijas bijušajam premjeram piespriež cietumsodu par korupciju

31
Rumānijas tiesa pirmdien bijušajam premjerministram Adrianam Nastasem piesprieda četru gadu cietumsodu. Foto: AFP/LETA

Nestase ir pirmais Rumānijas politiķis, kurš nokļuvis cietumā pēc Čaušesku režīma gāšanas

Rumānijas tiesa pirmdien bijušajam premjerministram Adrianam Nastasem piesprieda četru gadu cietumsodu par simtiem tūkstošu dolāru pieņemšanu kukuļos apmaiņā pret ietekmīgas uzņēmējas iecelšanu augstā valsts amatā.

63 gadus vecais Nastase tika atzīts par vainīgu 630 000 eiro kukuļu pieņemšanā no būvniecības uzņēmējas Irinas Žianu apmaiņā pret viņas iecelšanu par valsts būvdarbu departamenta vadītāju, ziņo LETA/AFP.

Pēc prokuroru teiktā, Žianu apmaksāja vairākas Nastases un viņa sievas Danas iepirkšanās tūres Ķīnā no 2002. līdz 2004.gadam. Viņu sapirkto preču pārvadāšanai bija vajadzīgi vairāki konteineri. Žianu arī apmaksāja restaurācijas darbus divās bijušajam premjeram piederošās villās.

Nastase tika arī atzīts par vainīgu bijušā Rumānijas konsula Honkongā šantažēšanā, kurš organizēja iepirkšanās tūres. Viņš draudēja nopludināt informāciju, ka diplomāts ir slepenā dienesta aģents.

Nastase tiesas sēdē nepiedalījās, kura notika tikai desmit mēnešus pēc viņa iznākšanas no cietuma pēc iepriekšējā sprieduma.

Tomēr viņš pirmdien pats pieteicās policijā, kur tika nekavējoties saslēgts rokudzelžos un aizvests uz cietumu Bukarestes nomalē.

Spriedums ir “šausmīgs, ārkārtīgi netaisnīgs un ir netīra atriebība”, pirms ievešanas cietumā žurnālistiem pavēstīja bijušais premjers. Nastasem 2012.gada jūnijā tika piespriests divu gadu cietumsods par 1,5 miljonu eiro izšķērdēšanu 2004.gada vēlēšanu kampaņai un 2013.gada martā viņš tika atbrīvots pēc divu trešdaļu piespriestā termiņa izciešanas.

Nastase no 2000. līdz 2004.gadam vadīja sociāldemokrātu valdību.

Nestase ir pirmais Rumānijas politiķis, kurš nokļuvis cietumā pēc Čaušesku režīma gāšanas 1989.gadā.

 

Komentāri (31)

dace_ampermane 07.01.2014. 11.56

ločmelis, Maskavas peška Rīgā, vienmēr bāžās pirmais ar savu Latvijai naidīgo komentāru, izņemot vakardienas rakstu par Straujumu [100 komentāri] kur viņš nebija atrodams. Antonijas ielai nebija skaidras pozīcijas tad nu pakalpiņš noraustījās, ka uz Sibiriju neaizsūta, ja kaut ko nepareizu uzrakstīs. Strādā kā žīdu deputāts Saeimā :) Kā Mavriks Vulfsons un Efraims Gordons savā laikā padomju Latvijas presē.

+3
0
Atbildēt

2

    Andris > dace_ampermane 07.01.2014. 12.11

    > klejotājs : “Saeimā :) Kā Mavriks Vulfsons un Efraims Gordons savā laikā. ”

    Arī, oponējot meļiem, nav glīši noiet no patiesības takas: a) vienādot politiski un morāli divas tik atšķirīgas personas; b) mēģināt viņus abus nosēdināt vienā krēslā (F.G. Saeimā nekad nav ne sēdējis, ne vēlējies sēdēt, un arī īpaši “raustījies” viņš it kā nebūtu).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 07.01.2014. 12.14

    Izlabots :))

    likās, ka tāpat visiem skaidrs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_svilans 07.01.2014. 11.32

Vieglak nosaukt kuru latvijas politiki nevaretu apsudzet sitados pantinos!

+1
0
Atbildēt

0

Inese 07.01.2014. 11.25

par simtiem tūkstošu dolāru pieņemšanu kukuļos apmaiņā pret ietekmīgas uzņēmējas iecelšanu augstā valsts amatā

========================

Kaut kur esmu dzirdējis, ka arī Valda Dombrovska k-gs iecēlis kādā augstā valsts amatā savas sievas biznesa partneri.

p.s. Arī interesanti:

Uz Dombrovski krīt jauna ēna saistībā ar viņa personisko ieinteresētību uzturēšanās atļauju biznesā http://www.pietiek.com/raksti/uz_dombrovski_krit_jauna_ena_saistiba_ar_vina_personisko_ieinteresetibu_uzturesanas_atlauju_biznesa

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu