"Liepājas metalurga" akcionāriem prasa investēt 25 miljonus • IR.lv

“Liepājas metalurga” akcionāriem prasa investēt 25 miljonus

20
Foto: Evija Trifanova, LETA

Tikai tad uzņēmums varēs saņemt valsts atbalstu

Lai “Liepājas metalurgs” saņemtu valsts atbalstu, akcionāriem uzņēmuma darbības stabilizēšanā jāiegulda 25 miljoni latu, kā arī uzņēmumam jāveic procentu maksājumi Itālijas bankai “UniCredit S.p.A”, pēc Ministru kabineta sēdes norādīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Uzņēmuma “Liepājas metalurgs” vadībai un akcionāriem izvirzīti pieci nosacījumi, kas jāizpilda, lai uzņēmums saņemtu atbalstu, pēc valdības sēdes teica “Liepājas metalurga” padomes priekšsēdētājs un lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins, vēsta “Nozare.lv”.

Zaharjins sīkāk neatklāja, kādi ir šie nosacījumi, vien piebilda, ka tie ir saistīti ar izdevumu samazināšanu u.c. Rīt viņam esot plānota tikšanās ar uzņēmuma “kreditoru klubu”, kur tiks precīzi izrunāts, kādas konkrēti darbības uzņēmumam ir jāveic. Zaharjins piebilda, ka otrdien nesaklausīja, uz kādu atbalstu var cerēt “Liepājas metalurgs”. To viņš cer uzzināt, tiekoties ar kreditoriem.

Pavļuts apstiprināja, ka uzņēmumam un tā akcionāriem ir izvirzītas vairākas prasības, piemēram, akcionāriem uzņēmuma darbības stabilizēšanā jāiegulda 25 miljoni latu, kā arī uzņēmumam ir jāveic procentu maksājumi Itālijas bankai “UniCredit S.p.A”.

Finanšu konsultanta “Prudentia” pārstāvji atteicās sniegt jebkādus komentārus par valdībā skatīto jautājumu par “Liepājas metalurgu”.

Valdībā tika uzklausīts Ekonomikas ministrijas (EM) un finanšu konsultanta “Prudentia” ziņojumu saistībā ar uzņēmumu “Liepājas metalurgs”. Bija paredzēts, ka valdībā tiks uzklausīti “Prudentia” veiktā pētījuma rezultāti un atbilstoši tiem tiks diskutēts par iespējamo turpmāko rīcību. Pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) neatbildēja, kādas varētu būt šīs turpmākās darbības, uzsverot, ka šo jautājumu varēs komentēt pēc ziņojuma uzklausīšanas valdībā.

Kā ziņots, “Liepājas metalurgam” aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai “UniCredit S.p.A” 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā. Ja “Liepājas metalurgs” nevarēs veikt maksājumu, tad to darīs Valsts kase, iepriekš atzinis finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Saskaņā ar audita ziņojumu uzņēmums ir tuvu maksātnespējai, kā arī tam ir būtiskas likviditātes problēmas. Auditora “Ernst&Young” veiktā jutīguma analīze paredz naudas līdzekļu trūkumu “Liepājas metalurgā” 2013.gada beigās aptuveni 96,1 miljona latu apmērā atkarībā no dažādu apstākļu īstenošanās.

“Liepājas metalurgs” pirmdien atsācis pamatražošanu, kas bija apturēta no 11.aprīļa, taču skaidrības par tālākajiem plāniem pašlaik nav.

Uzņēmums aprīlī varētu strādāt ar ne vairāk kā 30% jaudu, iepriekš pēc tikšanās ar Liepājas domes deputātiem informēja “Liepājas metalurga” valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs.

Uzņēmuma vadība 11.aprīlī paplašinātajā Liepājas domes Attīstības komitejas sēdē informēja deputātus, ka pašlaik tiek strādāts pie uzņēmuma ražošanas un administrācijas izmaksu samazināšanas plāna. Šonedēļ uzņēmuma valdes sēdē šo plānu paredzēts apstiprināt.

Terentjevs apstiprināja iepriekš izskanējušo informāciju, ka uzņēmums būs spiests par 8-10% samazināt darbinieku skaitu. Katras uzņēmuma struktūrvienības vadītājam jāiesniedz savi priekšlikumi par darbinieku skaita samazināšanu.

Biržu “NASDAQ OMX Riga” uzņēmums informējis, ka 2013.gada 1.ceturksnī tērauda ražošana tika organizēta ar 73% noslodzi un velmējumu ražošana – ar 75% noslodzi.

 

Komentāri (20)

piziks 16.04.2013. 19.45

Krievu ziņās vienvalodigais šmurgulis akcionārs vēl arvien atļaujas, par valdibu izsakoties, lietot vārdu “dolžni”: valdibai esot pienākums, — nez kur šo šmurguļu pašu pienākumi?

Būtu laiks vienacim/superacim izteikties par “svētajiem”, baltajiem, pūkainajiem sovokiem… :)

+17
0
Atbildēt

0

piziks 16.04.2013. 22.08

Paskatījos Zaharjinu citos TV kanālos, = nu i “aktieris”! Tādu drebeligu balstiņu sataisījis, = sērdienitis par grūtdienīšiem, tūlīt bezmaz zaudās… Kas pārpalicis no lecīga jubilāra, pie kura Zatlers uz kūkām ka Godmanis uz Kargina zupu?! Nez, kur tas plātīzeris ar kruto mersi un šoferi trennuškās, vai tiešām vienu kvartālu tālāk “deportēts”/aizkomandēts? Liekulības spēlmanis fantastisks, — varētu sūtīt pie Rubeņa uz Nacionālā teātra žurku šovu.

+11
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 16.04.2013. 19.02

viņš nesadzirdeeja , jo nesaprot ne vaarda latviski….

+9
0
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Janka, Janic 16.04.2013. 19.20

    Optiskais Tēmeklis
    Miljonāri ne miljonāri, kā teica izcilais rusologs, Meļņikofs:
    “Вы – мразь, даже когда из Бентли выползаете.
    Имя вам -БЫДЛО!”

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Janka, Janic 16.04.2013. 19.06

    Vienvalodīgie. Gan uzvedibā, gan attieksmē pret dzīvi: klasiski homo sovieticus, kaut “miljonāri”.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu