Beidzot jāmaina sapuvusī sistēma • IR.lv

Beidzot jāmaina sapuvusī sistēma

118
Pirms Ministru kabineta sēdes. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Pērs Andersons

Latvija kļūs bagāta tikai tad, kad likumi kaut ko nozīmēs arī reālajā dzīvē

Aktīvajā biznesā darbojos jau vairāk nekā 20 gadus. Dažus pēdējos vairāk sanācis darboties arī Baltijas valstu tirgū. Viesojoties Rīgā, Viļņā vai Tallinā, vietējie uzņēmēji man bieži jautā, kas ir pamatā Zviedrijas veiksmes stāstam, vai Baltijas valstis kādreiz varēs kļūt tikpat veiksmīgas un bagātas kā Zviedrija, Norvēģija vai Somija.

Par to esmu daudz domājis un atbildes varētu būt dažādas – lai sasniegtu Zviedrijas līmeni, Baltijas valstīm būtu jāattīsta gudra ražošana, jāpanāk, lai darbinieki ir konkurētspējīgi globālajā darba tirgū utt.

Šīs lietas ir svarīgas un uzlabojumi būtu jāveic katrai valstij, arī Zviedrijai. Baltijas un it īpaši Latvijas gadījumā svarīgākais ir tas, lai uz papīra rakstītie likumi kaut ko nozīmētu reālajā dzīvē.

Neviens investors nebūs gatavs ieguldīt līdzekļus valstī, kurā likumā ir rakstīta viena lieta, ierēdnis tev skaidro kaut ko pavisam citu, bet rīkojas vēl pavisam citādāk.

Uzskatu, ka Latvija ir paveikusi ļoti daudz, lai pārvarētu pasaules finanšu krīzi, kas mūs visus piemeklēja 2009.gadā. Ir samazināti valsts izdevumi, stabilizēts budžets un valsts atgriežas uz attīstības ceļa. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir pieņēmis daudzus grūtus un izlēmīgus lēmumus, tomēr mani vienmēr ir pārsteidzis tas, ka gandrīz nekas nav darīts, lai uzlabotu tiesisko vidi un prognozējamību, lai arī šī ir nozare, kas neprasa lielus finanšu ieguldījumus.

Neapšaubāmi, viena lieta, kur nepieciešami daudzi uzlabojumi, ir maksātnespējas process. Patlaban tas tiek izmantots kā dažādu pietuvinātu „uzņēmēju” šantāžas ierocis. Neviens godīgs uzņēmējs nevar būt drošs, ka šis ierocis netiks pavērsts pret viņu.

Pagājušā gadā ne tikai Latvijā, bet pat visā Skandināvijas reģionā plašu publicitāti ieguva uzņēmuma „Palink” skandāls, kur neliela kreditoru parāda dēļ mēnešiem tika paralizēta liela starptautiska uzņēmuma darbība. Šantāžisti uzņēmumu turēja kā ķīlnieku, un tajā laikā uzņēmums cieta miljoniem latu lielus zaudējumus. Ja aiz veikalu tīkla “IKI” nestāvētu finansiāli spēcīgs starptautisks uzņēmums, varētu teikt, ka šantāžisti savu būtu panākuši – uzņēmums bankrotētu un tiktu izspiests no tirgus.

Šis gadījums ļoti daudziem vidējiem un maziem Zviedrijas uzņēmējiem bija kā ass brīdinājuma signāls par to, ka attīstīt biznesu Latvijā nav droši un līdzīgi var izrīkoties arī ar viņiem.

Man ir zināmi divi Zviedrijas uzņēmumi, kuri pērn vēlējās atvērt ražotnes Latvijā, bet pēc šī gadījuma pārdomāja.

Pieņemu, kāds varētu teikt – tas ir labi, ka no Latvijas tiek aizbiedēti ārvalstu investori, jo tad vietējie uzņēmēji varēs nostiprināt savas pozīcijas. Te gribētu minēt citu piemēru, tā sauktos „Ventspils tranzītbiznesa karus”, kur jau gadiem notiek akcionāru cīņa par uzņēmumu „Ventbunkers”. Arī šajā lietā notiekošais starptautiski sūta ļoti sliktus signālus par Latvijas likumu un tiesu varas prognozējamību. Tas skaidri parāda, ka Latvijas valsts vai nu nav ieinteresēta risināt problēmas vai apzināti tiek izmantota noteiktu šauru interešu grupu labā.

Neesmu šo lietu padziļināti analizējis, bet no publiski izskanējušās informācijas var secināt, ka šajos strīdos viens neliels akcionārs, kurš pat nekontrolē 1% uzņēmuma, ar tiesu palīdzību spēj paralizēt un šantažēt desmitiem miljonu lielu koncernu. Krievijā un citās postpadomju valstīs šāda situācija būtu ikdienišķa norma, bet, ja kas līdzīgs notiktu Zviedrijā vai Norvēģijā, valdība rīkotos nekavējoši un atbildīgās iestādes vadītājs būtu atstādināts un viņa vietā iecelts tāds, kas situāciju spētu atrisināt.

Kā var lasīt no Latvijas mediju atstāstiem, Latvijas atbildīgās institūcijas – Uzņēmumu reģistra (UR) vadītājs lielāko daļu darba laika pavada mācību iestādēs, pasniedzot lekcijas un pelnot sev atalgojumu (2011.gada ienākumu deklarācija rāda, ka pamatdarbā UR vadītājs nopelna tikai 35% ienākumu), kamēr reālo darba pienākumu pildīšanai laika vairs nepietiek. Skandināvijā šāda situācija būtu neiedomājama.

Ideja šim rakstam radās manu pārdomu rezultātā pēc sarunām ar pazīstamiem Zviedrijas un Skandināvijas valstu uzņēmējiem, kuri aktīvi darbojas Baltijas un Latvijas tirgū. To, ka mana pieredze nav tikai izņēmums, labi apliecina nesen veiktais Zviedrijas tirdzniecības un investīciju padomes pētījums par investīciju klimatu Baltijas valstīs. Šeit var izlasīt pētījuma secinājumus.

To, ka korupcija un likumu pielietošana praksē ir Baltijas un it īpaši Latvijas problēma, atzinuši ļoti daudzi potenciālie Zviedrijas investori.

Uz jautājumu, vai investori uzticas strīdu risināšanas institūcijām, Latvija izskatās īpaši slikti un uzticība valsts tiesām ir kritiski zemā līmenī (skat. dokumentā 34.lappusi).

To, ka tā nedomā tikai Zviedrijas investori, pierāda nedaudz senāks “Doing Business” pētījums, kur, neskaitot neskaidro būvniecības procesu, tieši investoru aizsardzība ir novērtēta ar zemāko rādītāju (par Latviju – 32.lpp).

Nobeigumā vēlos uzsvērt, ka sevi uzskatu par Latvijas draugu un ticu, ka Latvijai kā valstij un tās cilvēkiem vēl priekšā ir spoža nākotne. Latvieši jau iepriekš ir pierādījuši, ka spēj pārvarēt grūtus laikus un sasniegt lielus un izaicinošus mērķus. Negribu, lai manu rakstu uztvertu kā kritiku Latvijas tautai, bet ceru, ka tas būs pamudinājums Latvijas politiķiem beidzot mainīt sapuvušo sistēmu, kaut vai nomainot atbildīgās amatpersonas. Es domāju, ka no tā ieguvēji būs visi – gan latvieši, gan zviedri.

Autors ir Zviedrijas investīciju uzņēmuma pārstāvis

 

Komentāri (118)

Andžs 06.03.2013. 08.52

Desmitniekā! Un tas diemžēl neattiecas tikai uz uzņēmējiem, bet uz visiem, kam ir darīšana ar LV tiesu sistēmu. LV trešā vara ir ļoti vārga, tāpēc arī valstī nav kārtības…

+22
-3
Atbildēt

0

jmaklakovs 06.03.2013. 08.55

Gribētu pateikties raksta autoram!
Andersona kungs, lūdzu vairāk šādu rakstu! Un lūdzu aiciniet arī pārējos ārvalstu investorus, kuri saskārušies ar nelikumībām Latvijā, neklusēt, bet izrādīt solidaritāti Latvijas iedzīvotājiem un runāt par to gan Latvijas, gan Eiropas mērogā.
Tas nav smuki, bet šobrīd mums tas ir ļoti nepieciešams! Palīdziet Latvijas sabiedrībai ātrāk izveseļoties!

+21
-3
Atbildēt

0

jmaklakovs 06.03.2013. 07.36

Tā nu tas ir. Ārvalstu investori no Latvijas baidās kā no spītalīgā. Un tas viss musu amatpersonām ir ļoti labi zināms, bet vietējo “korišu” miers un labsajūta taču jāsargā. Mājiens ar mietu “tiesiskuma” koalīcijas virzienā!

+18
-5
Atbildēt

22

    Egitazz > jmaklakovs 06.03.2013. 10.25

    1989.g.-bez brīvības un neatkarības nekur netiksim. Būsim brīvi neatkarīgi – un tikai tad viss būs labi!
    2003.g. – bez ES un NATO nekur netiksim. Būsim ES un NATO – un tikai tad viss būs labi!
    2012.g.g bez EUR ieviešanas nekur netiksim. Būsim ieviesuši EUR – un tikai tad viss būs labi!
    2013.g.g bez DDD nekur netiksim. Būsim veikuši DDD – un tikai tad viss būs labi!

    2015.g.g bez ———- nekur netiksim. Būsim izdarījuši ———— – un tikai tad viss būs labi!
    —— vietā katrs var rakstīt ko grib, būtība nemainīsies.

    22 gadus pie varas tikai īstie latvieši, bet DDD vajag. Ak tie igauņi, kā viņiem nevajag. Nu jā, viņiem taču ir mugurkauls – nepilsoņi var balsot pašvaldību vēlēšanās, skolas reforma pavisam savādāka un mērenāka:)))

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 06.03.2013. 09.23

    Lukumus pārkāpj gan tiesneši, gan maksātnespējas administratori, un par to atbild taisni TM.
    Tā vietā, lai ar to cīnītos, vienu no tādiem ieliek augstā amatā TM un NA.

    Zirnekliene – Lemberga interses lobēja NA, izvirzot šinī amatā bijušo Ventspils komjaunatnes sekretāru, Iesalnieka tēvu, Juri Iesalnieku.

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > jmaklakovs 06.03.2013. 08.49

    dzeris49. Katrā ganāmpulkā kāda slima aita. Vai tu nejauc mani ar “pareizticīgo” krusttēvu? Tev labāk patīk sarkanā krāsa? Taviem hameleoniem pieejamas visas krāsas.

    +10
    -13
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 06.03.2013. 10.37

    Un kas tad lika tiem “iedealistiem” no VL “saplūst vienotā ekstāzē” ar to blēžu TB?
    Un “vislabākais” Bordāns ir, acīmredzot, salīdzinājumā ar Bērziņu, kas lobēja Lemberga intereses pilnīgi atklāti, Āboltiņa un Štokenbergs reālu problēmu risināšanā izdarīja daudz vairāk, ko tādu tad tas Bordāns ir reāli izdarījis?

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    dro > jmaklakovs 06.03.2013. 08.13

    dzeris49. Tev ir tikai viena tēma, ko tu kā papagailis atkārto no rīta līdz vakaram. NA saites ar Lembergu ir tikpat nepierādamas kā Bērziņa demisijas sakars ar PV līgumu. Toties tava aģitācija pret “latviešu zagļiem” pretstatot tos godīgajiem SC saglabājusies arhīvā.

    +14
    -15
    Atbildēt

    0

    Ojārs > jmaklakovs 06.03.2013. 09.15

    dzeris: situācija tieslietās ir tas, kas patreiz, visvairāk, traucē investīcijām un valsts ekonomiskai attīstībai, to atzīst visi eksperti.
    ————
    dzeris kā jau parasti, nav izlasījis rakstu. Konkrētais “eksperts” tieši norāda, ka “likumā rakstīts viens, ierēdnis investoram skaidro kaut ko citu, bet rīkojas vēl pavisam savādāk”.
    Kāds sakars TM ar mūsu plašo ierēdņu pulku un tā faktiski pretlikumīgo rīcību?

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 06.03.2013. 08.57

    Katrā ganāmpulkā var būt “slimas” aitas, bet, tās ātri atsijā un izolē, tai jūsu ganāmpulkā taisni tās “slimākās” aitas liek augstos amatos un pie teikšanas, tāpēc viss tas ganāmpulks kļūst arvien slimāks, slimība ir lipīga.

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 06.03.2013. 07.52

    Nekas nemainīsies, kamēr TM būs NA, un kamēr tik odiozas personas, kā Lūsis, NA nebeigs virzīt svarīgos amatos TM un NA.
    Ilgstošas NA darbošanās rezultātā šinī sfērā taisni situācija tieslietās ir tas, kas patreiz, visvairāk, traucē investīcijām un valsts ekonomiskai attīstībai, to atzīst visi eksperti.

    +15
    -15
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > jmaklakovs 06.03.2013. 10.30

    Dzeri, nevis NA, bet TB/LNNK ir Lemberga stipendiāti. Tāpēc visus tūdaliņu batjkas no vēlēšanu listēm ir jāsvītro, tajā skaitā Broku.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > jmaklakovs 06.03.2013. 08.38

    Nu kas gan dzerim varētu būt aktuālāk, kā norādīt nacikiem pareizo domāšanu? DDD es ticu, bet neticu, ka to to spēj vēl vairāk grib realizēt vareneši.

    +11
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 06.03.2013. 08.28

    Mana tēma ir aktuāla, atšķirībā no tavas tēmas – DDD, kurai tu pats netici, bet, turpini par to runāt.

    +11
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > jmaklakovs 06.03.2013. 07.58

    dzeris. Darbam ne sākuma, ne gala. Visus nacikus no visām valsts iestādēm ārā, viņu vietā SC un RP, tad varēs noslēgt visus līgumus ar māti Krieviju, un dzerim vairs nebūs jādrukā viens un tas pats komentārs.

    +14
    -13
    Atbildēt

    0

    dro > jmaklakovs 06.03.2013. 08.28

    nomale. +1

    +13
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 06.03.2013. 08.01

    Es, atšķirībā no tevis, runāju par tēmu, nevis par “naciķiem” vai SC, un tie ir sen zināmi fakti.
    Es, tavā vietā, runātu konkrētāk – nevis par “saitēm ar sapuvušo režīmu”, bet, ilglaicīgām TB, un tagad arī daļas NA, saitēm ar Lembergu, kas arī spēcīgi sekmēja tiesiskuma degradāciju Latvijā.

    +17
    -14
    Atbildēt

    0

    gliters > jmaklakovs 06.03.2013. 09.11

    Nu dzeri, bezkaunībai jābūt ne pa jokam, lai pēc piektdienas V un RP kopīgā balsojuma ar ZZS un SC par stratēģiski svarīgas nozares ministrijas vadītāju vēl pārmestu NA Lemberga interešu lobēšanu.

    +15
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 06.03.2013. 08.44

    Ja kāds tic Batjkam, Ranačam, Bērziņam, utt., kāds tur brīnums, ka viņš tic arī DDD, židomasonu sazvērestībai, un mazajiem zaļajiem cilvēciņiem, kuri te atlido no Mēness.

    nomale – vainīgi visi, dabiski, arī tie, kas ievēl tādus deputātus, bet, atbildīga par to ir taisni TM.

    +17
    -13
    Atbildēt

    0

    dro > jmaklakovs 06.03.2013. 07.47

    Bez DDD nekas nemainīsies. Daudzi pat nenojauš, ka viņu apziņā saglabājusies psiholoģiskā saite ar sagruvušo režīmu. Valdības attieksme pret notiekošo tikpat vienaldzīga kā Krievijā, un kādēļ mainīties, ja elektorātam tās pašas dzimumzīmes.
    Ceru, ka IR parādīsies arvien vairāk aktuālu rakstu.

    +16
    -12
    Atbildēt

    0

    gliters > jmaklakovs 06.03.2013. 09.32

    Tomēr izrādijās, ka Lembergam arī Matīss ir gana labs.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > jmaklakovs 06.03.2013. 09.31

    Jā, protams, labi, ka tikai tiesneši un maksātnespējas administrātori pārkāpj likumu.
    Nepūlies, tāpat visiem skaidrs, ka “naciki” var tādā vai citādā veidā nojaukt V. Dombrovska plānus aprīlī doties uz Maskavu tēlot Kirhenšteinu Nr.2, tāpēc “naciki” jādiskreditē, tādēļ dzeris jau no paša rīta strādā vaigiem sviedros.

    +13
    -9
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 06.03.2013. 08.10

    Šeit manuprāt ir visi vainīgi, kāds varbūt drusku vairāk, kāds mazāk. Visi ir pārstāvēti atbilstiošās saeimas komisijās, utt. Ja labi gribētu, jebkurš no viņiem varētu brēku sacelt un uzturēt to kamēr nesāk mainīties uz labu. Bet izskatās, ka viņiem tāpat labi. Солдат спит, служба идет.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > jmaklakovs 06.03.2013. 10.24

    Bordāns ir labākais tieslietu ministrs vismaz pēdējo 10 gadu laikā.

    +14
    -6
    Atbildēt

    0

    Vladimirs Lavrenovs > jmaklakovs 06.03.2013. 10.24

    Lūdzu nocitēt naciķu definīciju pirms piekarināt birkas atsevišķām partijām, patvaļīgi no saraksta izslēdzot citas.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu