Apvērsums skolā • IR.lv

Apvērsums skolā

7
Foto — Corbis/Scanpix

Mums nebija ko zaudēt – vāja tehnoloģiskā bāze un daudz bērnu no nelabvēlīgām ģimenēm, saka Gregs Grīns. Viņa vadītā skola necilā Detroitas priekšpilsētā ar inovatīvu mācību metodi strauji uzlabojusi sekmes un kļuvusi par paraugu pārmaiņām ASV izglītības sistēmā

Viss sākās pirms pieciem gadiem, kad Klintondeilas vidusskolas direktors Gregs Grīns brīvajā laikā uzņēmās trenēt sava 11 gadus vecā dēla beisbola komandu. Tā kā treniņiem viņš varēja veltīt ne vairāk kā divas dienas nedēļā, vajadzēja izdomāt, kā izmantot šo laiku pilnvērtīgāk. Lietojot programmatūru WizIQ, kopā ar savu draugu «izcilnieku jaunākajās tehnoloģijās» viņi radīja 200 videosižetu sēriju ar spēles paraugdemonstrējumiem, kurus komentēja pats Gregs un ievietoja tos YouTube.

«Pirms divas stundas garajiem treniņiem es piedāvāju komandas puikām noskatīties sagatavotos video. Viņi skatījās, mēs organizējām arī Google hangout jeb grupu videozvanus,» ne mirkli nezaudējot mundrumu balsī, stāsta direktors un sava kabineta datorā nodemonstrē vienu no sižetiem. Lai gan par beisbola noteikumiem man ir visai aptuvens priekšstats, skaidrā, precīzā video uzbūve piesaista uzmanību. «Puikām šie video bija interesanti un noderīgi. Arī vecāki bija daudz labāk informēti un neuzdeva man vairs tik daudz jautājumu – viņiem viss bija pieejams video.»

Metode nostrādāja. Bērni nāca uz treniņiem labāk sagatavojušies, un komanda uzvarēja vairākos štata turnīros. Gregam ienāca prātā – kāpēc gan nepamēģināt kaut ko līdzīgu arī vidusskolā, kuras direktors viņš bija jau gandrīz desmit gadu. Kā būtu, ja internetā pieejamos resursus padarītu par mācību procesa sastāvdaļu? Skolā vienmēr ir bērni, kuri nepilda mājasdarbus. Tāpēc ka negrib vai nespēj. Ja bērnam uzdoto mācību stundas vielu piedāvātu noskatīties mājās neliela videosižeta formātā, tad stundas laikā skolotājiem būtu vairāk laika skolēnu prasmju un iemaņu trenēšanai klātienē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu