Krievija Igaunijas piena un zivju produktu importu ierobežos no 9.janvāra • IR.lv

Krievija Igaunijas piena un zivju produktu importu ierobežos no 9.janvāra

21
Foto: Egons Ansbergs, F64

Ierobežojumi varētu skart 11 ražotāju produkciju

Krievijas noteiktie ierobežojumi Igaunijas piena un zivju produktu importam stāsies spēkā 9.janvārī, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests (“Rosseļhoznadzor”) paziņoja, ka ierobežojumi tiks ieviesti, jo virkne kompāniju nav izturējusi oktobrī veiktās kvalitātes pārbaudes, ziņo LETA.

Pēc “Rosseļhoznadzor” sacītā, ierobežojumi varētu tikt noteikti 11 ražotāju produkcijai, pret kuriem Krievijas inspektoriem ir pretenzijas par nepietiekamu produkcijas kontroli.

Igaunijas parlamenta ārlietu komitejas vadītājs Marko Mihelsons šo Krievijas soli dēvēja par Maskavas centieniem uzspiest Eiropas Savienībai (ES) savas ar Baltkrieviju un Kazahstānu noslēgtās muitas savienības nosacījumus.

Krievija nesen arī aizliedza pārtikas produktu importu no Nīderlandes un Lietuvas.

Igaunijas Veterinārās un pārtikas valdes vadītājs Ago Pertels norādīja, ka “Rosseļhoznadzor” rīkojas pēc līdzīgas shēmas – vispirms aizliedz produktus, tad sāk sarunas, savukārt pēc tam aizliegumi tiek mīkstināti vai atcelti. Pertels prognozēja, ka šis process varētu aizņemt dažus mēnešus.

Pagaidām nav zināms, kāds būs aizlieguma iespaids uz Igaunijas piena un zivju pārstrādes rūpniecību.

Patlaban piegādēm uz Krieviju ir akreditēti 12 Igaunijas uzņēmumi, kas ražo piena produktus, un 41, kas ražo zivju produktus, liecina “Rosseļhoznadzor” tīmekļa vietnē pieejamā informācija.

Laikraksta “Postimees” aptaujātie vairāki uzņēmumi atklāja, ka viņi 30-80% savas produkcijas eksportē uz Krieviju, Baltkrieviju vai Kazahstānu.

Pienotavas “E-Piim”, kuras produkcijas imports tiek aizliegts, vadītājs Jānuss Murakass sacīja, ka sadarbībā ar Krieviju vienmēr ir nepieciešams rezerves plāns. Uzņēmums apzinājās aizlieguma iespējamību oktobra vidū, kad to apmeklēja Krievijas pārtikas un veterinārā dienesta inspektori.

Krievija jau kopš novembra ieviesa sankcijas pret diviem zivju kombinātiem, kas izmantojot izejmateriālus no kompānijām, kuru kvalitāti Krievija neatzīst.

Līdzīgs aizliegums piena produktu importam oktobrī tika ieviests pret Lietuvu, kas valsts piena industrijai izmaksāja miljoniem eiro.

 

Komentāri (21)

ievuliitis 27.12.2013. 14.52

Nākamiem pēc dažiem mēnešiem jābūt mums. Ja nebūsim, tas nozīmēs, ka Bērziņš Olimpiādē būs ko ļoti būtisku Putinam apsolījis.

+13
0
Atbildēt

2

    ievuliitis > ievuliitis 27.12.2013. 21.12

    Gribētos tam ticēt, Hari. Ka vismaz “Igaunijā Krievijas īpašniekiem pagaidām vēl nepieder piena pārstrādes nozares uzņēmumi.”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ievuliitis 27.12.2013. 17.53

    Bet varbūt atšķirībā no mums, Igaunijā Krievijas īpašniekiem pagaidām vēl nepieder piena pārstrādes nozares uzņēmumi?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Anatolijs K. 27.12.2013. 14.51

Vienkārš Krivijas tirgum šie produkti ir pārāk labi, vietējie neiztur konkurenci.

+13
-1
Atbildēt

0

dzintarz 27.12.2013. 15.01

Latvijā, piebaļtijkaŗaštābdzērājofficierbastardu mītnesvietā, nekad nebūs miera.

Aizto arī jāspēj minētos bastardus ignorēt, nevis barot ar “ģiskusijām”.

Ikviens “nebarots trollis” pārakmeņojas.

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu