Tieslietu padome atbalsta Vilsoni kā Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāju • IR.lv

Tieslietu padome atbalsta Vilsoni kā Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāju

16
Daiga Vilsone.

Vilsone sola mainīt Rīgas apgabaltiesas darbību un konkursā meklēt savus vietniekus

Tieslietu padome pirmdien atbalstīja tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikumu par tiesneses Daigas Vilsones virzīšanu apstiprināšanai Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas amatā, ziņo LETA.

Slēgtā balsojumā deviņi padomes locekļi bija par Bordāna priekšlikumu, trīs bija pret to, divi atturējās, bet viens balsojumā nepiedalījās.

Likums paredz, ka apgabaltiesas priekšsēdētāju uz pieciem gadiem ieceļ amatā tieslietu ministrs, saskaņojot ar Tieslietu padomi. Ministrs, saskaņojot ar Tieslietu padomi, var atbrīvot apgabaltiesas priekšsēdētāju no amata pirms termiņa pēc viņa paša vēlēšanās vai tad, ja apgabaltiesas priekšsēdētājs amata pienākumu izpildē pieļāvis rupjus pārkāpumus vai nespēj kvalitatīvi nodrošināt tiesas administratīvā darba vadību.

LTV raidījums “Panorāma” pirmdien ziņoja, ka debates par jaunu apgabaltiesas priekšsēdētāju padomē bijušas neierasti dedzīgas.

Būtisku iespaidu par labu Vilsones kandidatūrai radījusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija, kas diskreditēja iepriekšējās ilggadīgās tiesas vadītājas Sandras Strences reputāciju, – tika pieļauts, ka apgabaltiesas ietvaros darbojās sistēma, kuras dalībnieki mantkārīgos nolūkos pieņem nelikumīgus spriedumus.

Bordāns jau iepriekš atzinis, ka no KNAB saņemtā informācija būtiski mazina Strences iespējas nokļūt tiesas vadītājas amatā.

Uz atkārtoto konkursu bija pieteikušies Vilsone, Strence un Juris Stukāns, kurš ir Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas tiesnesis. Vilsone pieteikšanās brīdī bija apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas tiesnese, bet 5.decembrī viņa tika iecelta par tiesas vadītāja pienākumu izpildītāju.

Tagad ir tikai neilga laika jautājums, lai Vilsone oficiāli stātos amatā. Viņa sola darīt visu, lai KNAB vairs nebūtu pamata apšaubīt tiesnešu godaprātu. Jau ieviesta pilnīga maksātnespējas lietu datorizēta sadale, kas, pēc Vilsonas vārdiem, novērš manuālo lietu sadali, par kuru varētu būt sabiedrības bažas, ka kāda lieta nonāk pie konkrēta tiesas sastāva vai tiek sadalīta necaurspīdīgi. Datorizētajā sadalē ir iestrādāts nejaušības princips, visas lietas tiek sadalītas automātiski, un nav iesaistīts cilvēciskais faktors.

Vilsone arī plāno kadru pārmaiņas, vispirms konkursa kārtībā izvēloties sev vietniekus un tiesas kolēģiju priekšsēdētājus.

Savukārt ģenerālprokurors Kalnmeiers jau uzticējis vienam no saviem padotajiem izmeklēt KNAB tieslietu ministram sniegtās informācijas pamatotību.

 

Komentāri (16)

ligakalnina 17.12.2013. 10.13

Ja Vilsone tiešām vēlas tai RAT ko mainīt, un to darīs, var tikai novēlēt viņai veksmi un TM un valdības atbalstu, jo pašā tanī tiesā viņa kādu lielu atbalstu saņems, spriežot pēc intervijas ar veco RAT vadītāju un pēc zināmiem faktiem, tur viss ir galīgi slikti.

+4
0
Atbildēt

0

kkristaps 17.12.2013. 10.45

Patīkami, ka visi Strences kārotāji un fīrētāji palika ar gariem deguniem. Cik bija noprotams no LTV stāstītā, pat Kalnmeijers un Bičkovičs Hūtes uzdevumā provējuši aizstāvēt Strenci. Pat tad, ja Dombrovska vienīgais veikums būtu Bordāna atcelšanas nepieļaušana, kas acīm redzami ir izjaukusi kaut kādas maksātnespējas administratoru rebes, viņam varētu piešķirt ordeni. Novēlu Vilsonei izturību un spēju sagraut nelietīgās iedibinātās shēmas, kā arī ceru, ka jaunajai valdībai pietiks spēka nepieļaut ar maksātnespējas administratoriem saistītās universālās notes tapas Baibas Brokas iekļūšanu tieslietu ministra amatā, neraugoties uz Na Hūtes iztapoņu kaukšanu, gaudošanu, riešanu un vemšanu.

+5
-2
Atbildēt

5

    ligakalnina > kkristaps 17.12.2013. 11.53

    To sauc par diplomātiju, ko tad tu gribētu, lai cilvēks, kurš ir iekšā tai sistēmā, un personīgi pazīst tur strādājošos, pēkšņi kļūtu par šīs sistēmas kategorisku un bezkompromisu kritiķi?
    Svarīgi, ko viņa darīs, un to turpmāk redzēsim, kaut, es arī līdz galam neticu, ka viņa spēs šo RAT mainīt, tad, pirmkārt, jāmainas atmosfērai visā valstī, un korupcionāriem RAT nav jābūt politiskam atbalstam no ZZS, NA un SC puses, kas tagad pastāv.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > kkristaps 17.12.2013. 12.18

    Mums jau bija tāda pieredze, uz Latgales robežas muitnieki bija kāda angļu firma, neatkarības sākumā, bet, politiķi to ātri vien likvidēja, saprotams, kāpēc.
    Singapūrā ir pieredze, kads visus lielākos korupcijas gadījumus iztiesāja Anglijas tiesas, jo vietējās tiesas bija totāli korumpētas.
    Bet, mūsu politiķiem jau neko no tā nevajag.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > kkristaps 17.12.2013. 13.17

    Pikaso
    Pat tad, ja Dombrovska vienīgais veikums būtu Bordāna atcelšanas nepieļaušana, kas acīm redzami ir izjaukusi kaut kādas maksātnespējas administratoru rebes, viņam varētu piešķirt ordeni.

    Ordeni tas nesagaidīs un pat kapa kopiņu tā radiņi turēs slepenībā, bet viņa saprātīgākiem paģeļņikiem pašsaglabāšanās instinkts spiedīs lūgt ASV tos iekļaut “liecinieku aizsardzības programmā”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kruskops > kkristaps 17.12.2013. 11.14

    Pikaso
    Ēzelis ir un paliek ēzelis. Te tev zemāk fragments no Vilsones intervijas:

    Vilsone: Domāju, ka ir mums kur virzīties – proti, uz taisnīgu un kvalitatīvu tiesu.
    Jautājums: Vai šobrīd tā nav tāda?
    Vilsone: Ir. Ir, bet akcentus varētu salikt …

    Tātad, tiesa jau tagad ir kvalitatīva un taisnīga! Runa ir par akcentiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    kruskops > kkristaps 17.12.2013. 12.11

    dzeris49
    Tavā 1.teikumā jau ir atbilde – nekas nemainīsies vienalga vai Strence tur sēdēs vai Vilsone.
    Kādreiz cirkulēja apkārt tādas valodas, ka uz robežām, lai sistēmiski izjauktu izveidojušās kontrabsa shēmas, vajadzētu nolīgt, piemēram, Somijas muitniekus un robežsargus.
    Domāju, ka nebūtu par skādi no turienes importēt arī tiesnešus. Ne tikai RAT, bet nomainīt arī ķēķistus senātā.
    Utopija, protams, bet pasapņot taču nav liegts :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Valdis Daku?s 18.12.2013. 20.18

Vilsones kundze, lūdzu pārbaudiet tiesneša Sviķa darbību. Jauns, bet tik droši ņem …

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu