ES līderiem pagaidām nav izdevies pārliecināt Janukoviču • IR.lv

ES līderiem pagaidām nav izdevies pārliecināt Janukoviču

24
Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs (no labās) Viļņā tiekas ar EK prezidentu Žozē Manuelu Barrozu un ES prezidentu Hermani van Rompeju. Foto: ITAR-TASS/LETA

Moldova un Gruzija Viļņā vienojas par asociācijas līguma ar ES parafēšanu

Eiropas Savienības (ES) līderiem Viļņā notiekošajā Austrumu partnerības samitā nav izdevies pārliecināt Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču parakstīt ES un Ukrainas asociācijas līgumu.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite sacīja, ka ceturtdienas vakarā notikušajās oficiālajās vakariņās ES izvirzītie argumenti nav sasnieguši Janukoviča “dzirdi un prātu”, ziņo LETA/AFP.

“Pagaidām mēs redzam, ka [Ukrainas amatpersonu] pozīcija nav mainījusies,” viņa sacīja. “Progresa nebija,” sacīja kāds diplomāts, kurš vēlējās palikt anonīms.

Janukovičs bija pieprasījis papildus ES līdzekļu un trīspusējas sarunas starp ES, Krieviju un Ukrainu par tirdzniecību.

Taču ES vairākkārtīgi noraidīja iespēju pat apspriest trīspusējās sarunas par tirdzniecību, vienai augsta ranga ES amatpersonai izsakoties, ka “tas būtu kā uzaicināt Ķīnu pie sarunu galda vienoties par ES-ASV brīvās tirdzniecības līgumu”.

“Mēs atkal uzklausījām viņa [Janukoviča] apsvērumus,” teica Grībauskaite. „Viņš nerunāja ne par līguma parakstīšanu, ne par vienošanos, bet tikai par Ukrainas ekonomiskajām problēmām. Viņš vēlas, lai tās atrisinātu ES kopā ar Krieviju.”

Lietuvas prezidente Grībauskaite arī atzīmēja, ka ES Austrumeiropas dalībvalstis, kas kopienai pievienojās 2004.gadā, Ukrainas prezidentu īpaši aktīvi centušās atrunāt no trīspusēja sarunu formāta, kurā piedalītos arī Krievija. Šīs valstis, pēc viņas teiktā, pēdējos 15 gados panākušas ievērojamu progresu tieši tāpēc, ka tām ir divpusēja vienošanās ar ES.

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdienas vakarā Viļņā teica, ka durvis uz ES Ukrainai paliek atvērtas, par spīti cerībai šajās dienās Lietuvā ar Ukrainu parakstīt asociācijas līgumu.

Viļņā ES apsveikumus saņēma Moldova un Gruzija – ar šīm postpadomju telpas valstīm panākta galīgā vienošanās par asociācijas līguma ar ES parafēšanu, ziņo „Delfi.lt”. Parakstīt asociācijas līgumus ar ES šīs valstis varētu nākamgad.

Moldovai turklāt ir jānodrošina bezvīzu režīms ar ES valstīm.

 

Komentāri (24)

ievuliitis 29.11.2013. 12.53

Šoreiz atzīšos neizpratnē – kāpēc ES par katru cenu vajag Partnerattiecības ar Ukrainu?

0
0
Atbildēt

1

    Tane-Dane > ievuliitis 09.03.2014. 19.22

    Lai tracinātu Putinu. Kā redzams, tad padodas itin labi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu