“Reportieri bez robežām” par gada žurnālistu nosauc Uzbekistānas politieslodzīto • IR.lv

“Reportieri bez robežām” par gada žurnālistu nosauc Uzbekistānas politieslodzīto

35
Autoritārais Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs šogad bija vizītē Latvijā, kur viņu uzņēma prezidents Andris Bērziņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Prezidents Karimovs iekļauts vārda brīvības ienaidnieku sarakstā

Uzbekistānas cietumā jau 14 gadus ieslodzīto bijušo opozīcijas laikraksta galveno redaktoru Muhamedu Bekžanovu cilvēktiesību aizstāvības organizācija “Reportieri bez robežām” nosaukusi par 2013.gada žurnālistu, vēsta DW.de.

Pirmajos Uzbekistānas valsts neatkarības gados Bekžanovs bija ietekmīgās opozīcijas avīzes “Erk” (“Brīvība”) galvenais redaktors. Avīze publicēja rakstus par tādām varai netīkamām tēmām kā ekoloģija, piespiedu darbs kokvilnas laukos, kā arī par ekonomiskajām mahinācijām.

Bekžanovs Uzbekistānu pameta pēc tam, kad 1994.gadā varasiestādes slēdza avīzi. Savukārt 1999.gadā Uzbekistānas autoritārā valdība opozīciju un partiju “Erk” apvainoja sprādzienu organizēšanā galvaspilsētā Taškentā. Bekžanovu arestēja Ukrainā un nosūtīja uz Uzbekistānu, kur pēc spīdzināšanas viņš tika piespiests parakstīt atzīšanos. Tiesa Bekžanovam piesprieda 15 gadu cietumsodu, teikts “Reportieri bez robežām” paziņojumā.

Lai arī žurnālistam soda ilgums vēlāk tika samazināts, tomēr 2012.gada sākumā neilgi pirms viņa atbrīvošanas Bekžanovam tiesa piesprieda papildu četrus gadus un astoņus mēnešus ieslodzījumā it kā par nepakļaušanos cietuma administrācijas prasībām.

Ieslodzītā žurnālista radinieki stāsta, ka spīdzināšanu dēļ viņam pasliktinājusies veselība – Bekžanovs nedzird ar vienu ausi un ir saslimis ar tuberkulozi.

Organizācija savā paziņojumā, ar kuru tā klajā nāca 27.novembrī, norāda, ka Bekžanovs jau 14 gadus atrodas cietumā par to, ka pastāvējis par cilvēka tiesībām uz vārda brīvību. “Viņa liktenis ir pierādījums tam, kā Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs ar vardarbīgām metodēm apspiež jebkuru viņa varas kritiku,” teica “Reportieri bez robežām” viens no vadītājiem Kristians Mirs (Christian Mihr).

Mirs arī uzsvēris, ka “Eiropas Savienība zaudēs savu reputāciju, ja sāks dialogu un sadarbību ar tik represīvu valdību, necīnoties pret Uzbekistānā pastāvošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem”. Viņš paudis neapmierinātību, ka ES dialogs ar Uzbekistānu par cilvēktiesību jautājumiem notiek aiz slēgtām durvīm.

Kā vēsta organizācija, Uzbekistānā nav vairs neatkarīgu masu informācijas līdzekļu. Kopumā ieslodzījuma vietās valstī ir ieslodzīti deviņi žurnālisti. Vārda brīvības reitingā Uzbekistāna ieņem 164.vietu no 179, bet prezidents Islams Karimovs iekļauts “Reportieri bez robežām” vārda brīvības ienaidnieku sarakstā.

 

Komentāri (35)

Inese 28.11.2013. 15.21

Prezidents Karimovs iekļauts vārda brīvības ienaidnieku sarakstā
=======================

Latvijas valdošajam režīmam Karimovs gan liels draugs:

http://www.youtube.com/watch?v=WEACSmtyhGk

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu