Noraida likumprojektu par Zolitūdes traģēdijā cietušo un glābēju sociālo aizsardzību • IR.lv

Noraida likumprojektu par Zolitūdes traģēdijā cietušo un glābēju sociālo aizsardzību

21
Saeima balso. Foto: Nora Krevneva, F64

Saeima piekrita 15 miljonu latu valsts budžeta līdzekļu pārdalei, lai nodrošinātu palīdzību cietušajiem

Saeima ceturtdien nenodeva izskatīšanai komisijās opozīcijas rosināto likumprojektu par Zolitūdes traģēdijā cietušo un glābšanas darbu dalībnieku sociālo aizsardzību. Par šo likumprojektu balsoja 42 “Saskaņas centra” un Zaļo un zemnieku savienības deputāti, astoņi koalīcijas deputāti balsoja “pret”, bet vēl 40 koalīcijas balsojumā atturējās.

Deputāte Lolita Čigāne (Vienotība), uzrunājot parlamentu pirms balsojuma, aicināja visus “atturēties no politiskā populisma un mēģinājuma valsts līmeņa traģēdiju pārvērst par instrumentu savu politisko spalvu spodrināšanai”. Viņa atgādināja, ka valdība ir pieņēmusi lēmumu par kompensācijām cietušajiem un citiem atbalsta pasākumiem. Čigāne rezumēja, ka “šis likumprojekts ir pielīdzināms politiskam populismam”, vēsta LETA.

Likumprojekts par Zolitūdes traģēdijā cietušo un glābšanas darbos iesaistīto sociālo aizsardzību paredzēja bojāgājušo piederīgajiem izmaksāt vienreizēju pabalstu 50 000 latu apjomā.

Savukārt glābšanas darbu dalībniekiem, kā arī traģēdijā cietušajiem, kas guvuši sakropļojumu vai citādu veselības bojājumu un kuriem noteikta invaliditāte, likumprojekts paredz izmaksāt vienreizēju pabalstu no 10 000 līdz 30 000 latu atkarībā no iegūtās invaliditātes smaguma. Ja sekas nav izraisījušas invaliditāti, likumprojekts paredz kompensācijas līdz 5000 latu. Traģēdijā cietušajiem, viņu ģimenes locekļiem un glābējiem likumprojektā paredzēta arī rehabilitācijas pasākumu, medikamentu iegādes un veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu kompensācija.

Zolitūdes traģēdijā glābšanas darbu dalībniekiem un viņu apgādībā esošajām personām likumprojekts paredz izmaksāt invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas, kas tiek aprēķinātas, ņemot vērā vidējo darba samaksu valstī.

Saeima ceturtdien piekrita 15 miljonu latu valsts budžeta līdzekļu pārdalei, lai nodrošinātu finansējumu atbalsta pasākumiem cietušajām un traģēdijas seku novēršanā iesaistītajām personām, kā arī citiem neparedzētiem izdevumiem.

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja kompensāciju izmaksu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem 10 000 latu apmērā un cietušajiem – 5000 latu apmērā. Tāpat bojā gājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem valdība izmaksās kompensāciju 50 000 latu apmērā, bet cietušajiem ugunsdzēsējiem līdz 5000.

Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, 54 cilvēki gājuši bojā un vairāki desmiti cilvēku cietuši.

 

Komentāri (21)

inta_s 28.11.2013. 18.14

Kā tad tieši tiks izmantoti tie 15 milj. Ls?
Tai likumā ko noraidīja Vienotība bija atrunāts kas ko saņems, bet ja tas noraidīts, tad ko viņi piedāvā vietā? Kur to varētu izlasīt?

+4
-3
Atbildēt

1

Inese 28.11.2013. 18.21

Laba IR reklāma tekstā par šo Saeimas balsojumu:

http://s1.bild.me/bilder/060112/421838945.jpg

+3
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu