Merkele vēlas atbildes apsūdzībās par ASV spiegošanu Eiropā • IR.lv

Merkele vēlas atbildes apsūdzībās par ASV spiegošanu Eiropā

32
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Vācijas likumdevēji debatē par apsūdzībām ASV Nacionālās drošības pārvaldes spiegošanas lietā

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien uzrunā parlamentā aicināja sniegt atbildes nopietnajās apsūdzībās par ASV spiegošanu Eiropā, norādot, ka atklātie jautājumi rada plaisu transatlantiskajās attiecībās, ziņo LETA/AFP.

Merkele savu uzrunu parlamenta apakšpalātā sāka, pieminot apsūdzības par ASV spiegošanu Vācijā, tai skaitā arī Vācijas kancleres telefona sarunu noklausīšanos. “Transatlantiskajās attiecībās un līdz ar to arī sarunās par brīvo tirdzniecības līgumu pašlaik pārbaudījumu rada apsūdzības pret ASV un datu vākšanu,” sacīja Merkele.

“Šīs apsūdzības ir nopietnas. Par tām ir vajadzīgi paskaidrojumi un nākotnei jāatjauno uzticība,” sacīja Vācijas kanclere.

Vācijas likumdevēji vēlāk atgriezīsies parlamentā, lai debatētu par izskanējušajām apsūdzībām par ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) plašo izlūkošanas programmu.

Vācija oktobrī izsauca uz Ārlietu ministriju ASV vēstnieku par apsūdzībām, ka ASV specdienesti izspiegojuši Merkeles mobilā telefona sakarus.

Apsūdzības, ka ASV izspiegojušas Merkeli, sākotnēji parādījās žurnāla “Der Spiegel” pētījumā. Kad informāciju bija izvērtējuši Vācijas specdienesti, Berlīnē, pēc visa spriežot, bija radies priekšstats, ka aizdomas ir pietiekamas, lai konfrontētu ASV.

Atsaucoties uz bijušā ASV specdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Savukārt britu un vācu prese iepriekš ziņoja, ka arī Lielbritānija izspiegojusi savus ES sabiedrotos, ka ASV izlūkdienesti veikuši noklausīšanos ES ēkās Briselē un Vašingtonā.

 

Komentāri (32)

janazakovica 18.11.2013. 22.37

spiegu skandala speciali raditais fons eiropai krietni atvieglo otraa raunda sarunas ar ASV par tirdzniecibas ligumu starp ASV un ES..uz speles ir milzigas ES razotaju un tirgotaju intreses..stradajam..

+2
0
Atbildēt

0

Inese 18.11.2013. 21.55

Nu kā mazs bērns tā Merkele. Vai ta’ nezina, ka polītikā draugu nav? Un pēdējais cilvēks, kam var ticēt, ir misters Obama.
http://images.christianpost.com/full/66242/obama-and-merkel-a-spying-scandal.jpg

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu