Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija jāpabeidz līdz 2015.gada aprīlim • IR.lv

Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija jāpabeidz līdz 2015.gada aprīlim

29
Plakāts ar Okupācijas muzeja logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Kompleksa otrās kārtas būvniecība īstenojama līdz 2017.gada 1.jūlijam

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības pirmā kārta jeb Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un tā piebūves – “Nākotnes nama” – celtniecība jāpabeidz līdz 2015.gada 1.aprīlim, otrdien nolēma valdība.

Provizoriski paredzēts, ka līdz nākamā gada 1.aprīlim tiks noslēgts iepirkums par būvdarbu veikšanu un sāksies celtniecība, ziņo LETA.

Tāpat valdība nolēma, ka Finanšu ministrijai līdz 2014.gada 1.augustam jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par pirmās kārtas būvniecības darbu izpildes gaitu un priekšlikumi par turpmāko Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecības otrās kārtas īstenošanu.

Ja priekšlikumi Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecības otrās kārtas īstenošanai paredzēs papildu finansējuma nepieciešamību, tad finansējuma jautājums skatāms Ministru kabinetā kā jaunā politikas iniciatīva gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta sagatavošanas ietvaros.

Valdība nolēma, ka kompleksa otrās kārtas būvniecība ir īstenojama līdz 2017.gada 1.jūlijam.

Patlaban Finanšu ministrija paredzējusi dotāciju VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) par kapitālieguldījumiem Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecībā – gan Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijai un piebūves izbūvei jeb “Nākotnes namam”, gan Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālam – 4 965 302 latu apmērā (2015.gadā 1 655 100 latu, 2016.gadā un 2017.gadā 1 655 101 lata apmērā katru gadu).

Pašlaik prognozētās kompleksa pirmās kārtas būvizmaksas ir 2,7 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kultūras ministrijas budžetā nomas maksas un uzturēšanas izdevumu segšanai VNĪ paredzēti 2015.gadā 53 271 lats, turpmākajā laikposmā 1 012 149 lati – no 2016.gada līdz 2034.gadam ieskaitot 53 271 lats katru gadu.

Iepirkumā par Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzības veikšanu šī gada februārī uzvarējusi SIA “Būvprojektu vadība”, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā. “Būvprojektu vadības” piedāvātā līgumcena ir 69 858 lati bez pievienotās vērtības nodokļa.

Iepriekš izsludinātais iepirkumu konkurss par muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi tika pārtraukts 2012.gada augustā. Iepirkumu uzraudzības birojs bija spiests aizliegt VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) noslēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju firmu “LX Grupa” pārējo pretendentu atkārtotu sūdzību dēļ. “LX Grupa” konkursā piedāvāja muzeja ēkas rekonstrukcijas tehnisko projektu izstrādāt par 93 795 latiem.

No jauna izsludinātā konkursa nolikumā tika veiktas izmaiņas tehniskajā specifikācijā.

Lēmums par finansējuma piešķiršanu Okupācijas muzeja rekonstrukcijai tika pieņemts 2012.gada 5.jūlija Ministru kabineta sēdē, kad apstiprināja Kultūras ministrijas iesniegto plānu Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālā kompleksa izveidei, kas ietver arī Okupācijas muzeja rekonstrukciju un “Nākotnes nama” celtniecību.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas ideju 2001.gadā izstrādāja pazīstamais latviešu arhitekts Gunārs Birkerts. Tā ir būtiska padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa daļa. Par padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa celtniecības finansēšanu pagājušā gada jūlijā nolēma valdība.

Pēc VNĪ aprēķiniem, tam nepieciešami aptuveni 5,5 miljoni latu. Daļu rekonstrukcijas – muzeja ēkas siltināšanas izmaksas – segs no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstītā konkursa “Zemas enerģijas patēriņa ēkas” līdzekļiem. Piešķirtie līdzekļi ir paredzēti valstij piederošās muzeja ēkas pārbūvei, bet rekonstruētā nama iekārtošanai un jaunas, mūsdienīgas ekspozīcijas izveidei līdzekļus vāc Latvijas Okupācijas muzeja biedrība.

Līdz šim lielāko daļu ziedojumu devuši latvieši no bijušajām trimdas zemēm. Šogad pavasarī ziedojumos un solījumos bija savākti ap 750 000 latu, bet tikpat vēl ir nepieciešams. Sākoties celtniecības darbiem, muzejs plāno aktivizēt arī Latvijas sabiedrību muzeja nākotnes nodrošināšanai.

Latvijas Okupācijas muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940.gada līdz 1991.gadam, tās priekšvēsturi un sekas. Muzeju ik gadu apmeklē vairāk nekā 100 000 viesu. Muzeju uztur nevalstiska labdarības organizācija “Latvijas Okupācijas muzeja biedrība”.

Lai arī “Nākotnes nama” projekts vēl nav tik tālu, ka būvniecības darbu dēļ būtu jāatstāj muzeja telpas, Okupācijas muzejs kopš pagājušā gada 11.novembra apmeklētājiem durvis vēris savā pagaidu mājvietā – bijušajās ASV vēstniecības telpās Raiņa bulvārī 7.

 

Komentāri (29)

Kristīne 12.11.2013. 16.47

Mani vairāk interesē, kad pazudīs tas stikla sūds, kas tagad zem šamējā iespraucies… Nav jēgas tērēt naudas ūberarhitektūrai, ja turpat ļauj celt tādas briesmas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu