Latvijas komanda labākā starptautiskajā matemātikas olimpiādē • IR.lv

Latvijas komanda labākā starptautiskajā matemātikas olimpiādē

39

Olimpiādei „Baltijas ceļš 2013″ skolēnu komandu sagatavoja arī profesors Andris Ambainis

Latvijas komanda vienpadsmit valstu konkurencē olimpiādē „Baltijas ceļš 2013″ izcīnījusi pirmo vietu, par vienu punktu apsteidzot Krievijas un Polijas valstu komandu dalībniekus, informē Latvijas Universitāte.

Olimpiāde notika no 7. līdz 11. novembrim Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē Rīgā. To organizēja Latvijas Universitātes A.Liepas Neklātienes matemātikas skola ar Valsts izglītības satura centra finansiālu atbalstu.

Šogad Latviju olimpiādē pārstāvēja Deniss Dunaveckis no Daugavpils Krievu vidusskolas liceja 11.klases, Vladislavs Kļevickis no Rīgas 40.vidusskolas 12.klases, Oļegs Matvejevs no Rīgas Ostvalda vidusskolas 12.klases, Pārsla Esmeralda Sietiņa no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases, Aleksejs Zajakins no Rīgas 89.vidusskolas 11.klases.

Komandu vadīja LU profesors Andris Ambainis un komandas vadītāja vietnieks Juris Škuškovniks, dalībniekus startam sagatavoja LU A.Liepas Neklātienes matemātikas skolas rīkoto izlases nodarbību lektori. Uzdevumu izvēli vadīja LU profesors Juris Smotrovs.

Sacensībās piedalījās skolēnu komandas no 11 valstīm: Dānijas, Igaunijas, Islandes, Krievijas (Sanktpēterburgas), Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas. Tradicionāli sacensībās piedalās valstis, kas ir ap Baltijas jūru un Islandi, kura pirmā atzina Latvijas neatkarību.

Atšķirībā no klasiskajām matemātikas olimpiādēm, kurās piedalās individuālie risinātāji, “Baltijas ceļš” ir komandu sacensības, kurās pieci risinātāji, savā starpā konsultējoties, 4,5 stundu laikā risina un iesniedz atrisinājumus 20 uzdevumiem. Šādi nosacījumi prasa ne tikai matemātiskās zināšanas un ātru reakciju, bet arī prasmi sadarboties, uztvert citu idejas un tās īstenot, racionāli plānot laiku un spēkus.

Latvijas komanda šajās sacensībās apsteidza pārējās valstis, un uzvarētājiem balvās pasniegts olimpiādes ceļojošais kauss un balvas.

2011.gadā Latvijas komanda starptautiskajā matemātikas olimpiādē “Baltijas ceļš” Vācijā izcīnīja 2.vietu. Iepriekš Latvijā šī olimpiāde notika 2003.gadā, kad Latvijas komanda ieguva 4.vietu.

Vairāk informācijas vietnē: http://www.bw2013.lu.lv/

 

Komentāri (39)

aivarstraidass 11.11.2013. 13.57

Virsraksts drusku maldinošs.

“Starptautiskā matemātikas olimpiāde” jeb IMO ir labi zināms cits pasākums – šogad notika Kolumbijā. Latvijas 6 cilvēku komandas rezultātus šajā olimpiādē sk. http://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=LVA&year=2013 . IMO olimpiādē sacenšas individuālie rēķinātāji (2 dienas, katrā pa 3 uzdevumiem). Vairāki Latvijas pārstāvji tur arī ir veiksmīgi piedalījušies – ir viena bronzas medaļa un 3 atzinības. Bet Latvija ir tālu no pirmās vietas IMO. Pēc visu sešu dalībnieku vērtējumu summas Latvijas skolēni ir 66.vietā (97 valstu konkurencē). Pirmo vietu Starptautiskajā Matemātikas olimpiādē šogad (tāpat kā daudzos iepriekšējos gados) ieguva Ķīnas skolēnu komanda.

Savukārt Baltijas Ceļš ir reģionāla matemātikas olimpiāde (t.i. tā ir starptautiska bet ne “starptautiskā”); tajā uzdevumus risina komanda. Šajā olimpiādē komandas veiksmi nosaka arī psiholoģiskais klimats, jo komplektu risina visi kopīgi – ir pareizi jāsadala pienākumi, lai visiem uzdevumiem laicīgi tiktu uzrakstīti atrisinājumi. Tas, protams, ir izcils sasniegums – un gan Polija, gan Vācija, gan Krievija skolēnu matemātikas sacensībās ir ar labu reputāciju – viņu rezultāti parasti ir ļoti labi. Ja šogad ir izdevies viņus visus apsteigt, tad tas ir lielas cilvēku grupas pašaizliedzīga darba rezultāts.

+17
-1
Atbildēt

0

janazakovica 11.11.2013. 13.40

jaa krieviem smadzenes vietaa

+3
-3
Atbildēt

0

Inese 11.11.2013. 13.36

Šogad Latviju olimpiādē pārstāvēja Deniss Dunaveckis no Daugavpils Krievu vidusskolas liceja 11.klases, Vladislavs Kļevickis no Rīgas 40.vidusskolas 12.klases, Oļegs Matvejevs no Rīgas Ostvalda vidusskolas 12.klases, Pārsla Esmeralda Sietiņa no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases, Aleksejs Zajakins no Rīgas 89.vidusskolas 11.klases.
======================

Krievi – Latvijas nākotne.

+4
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu