Vizītē Polijā ierodas ASV valsts sekretārs • IR.lv

Vizītē Polijā ierodas ASV valsts sekretārs

28
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Foto: AFP/LETA

Kerijs ar poļiem pārrunās arī ieceri līdz 2018.gadam šajā valstī izvietot ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu

Vizītē Polijā pirmdien ieradīsies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, lai ar Polijas augstākajām amatpersonām pārrunātu gan abu valstu tirdzniecības sakarus, gan arī ieceri līdz 2018.gadam šajā valstī izvietot ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu, ziņo LETA/AFP.

Augtais viesis Polijā ierodas laikā, kad aizvien pieaug saspīlējums ASV un Eiropas starpā par ASV izvērstajām spiegošanas programmām. Kerijs pagājušajā nedēļā atzina, ka ASV īstenotā izspiegošana dažos gadījumos aizgājusi pārāk tālu. “Es jums apliecinu, ka šajā procesā pret nevainīgiem cilvēkiem nav tikušas ļaunprātīgi pārkāptas pilnvaras, taču notiek centieni mēģināt savākt informāciju,” videokonferencē Londonā pavēstīja Kerijs. “Un, jā, dažos gadījos tas nepiemērotā veidā aizgājis par tālu.”

Sagaidāms, ka pirmdienas vakarā ASV valsts sekretārs Polijā ieradīsies pēc Saūda Arābijas apmeklējuma un taisnā ceļā dosies, lai noliktu vainagu pagājušajā nedēļā mūžībā aizgājušā bijušā Polijas premjerministra Tadeuša Mazovecka piemiņai.

Kā pirms augstā viesa vizītes skaidrojušas ASV amatpersonas, Vašingtonai ir būtiskas attiecības ar Poliju gan tirdzniecības, gan aizsardzības jomā. ASV izstrādātie plāni paredz, ka Rumānijā un Polijā līdz 2018.gadam tiks izvietoti vairāki desmiti SM-3 pārtvērējraķešu.

“Polija ir svarīga daļa no (..) NATO pretraķešu aizsardzības, un mēs izvietosim Polijā pretraķešu aizsardzības objektu,” pagājušajā nedēļā skaidroja ASV Valsts departaments pārstāve, vienlaikus uzsverot, ka “Polija ir ASV lielākais tirdzniecības partneris Centrāleiropā un ASV ir viens no lielākajiem ārvalstu investīciju avotiem Polijā. Tādēļ tās ir ārkārtīgi nozīmīgas ekonomikas attiecības”.

Pēc ASV datiem, pēdējo desmit gadu laikā abu valstu savstarpējās tirdzniecības apmērs pieaudzis četrkārt, un “2013.gada pirmajos septiņos mēnešos ASV eksports uz Poliju pieaudzis vairāk nekā par 37%”. Turklāt ASV uzņēmumi Polijā investējuši ap 20 miljardiem dolāru, un šajā valstī tieši nodarbina ap 18 000 darbinieku.

Otrdien Kerijam paredzēta tikšanās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku un ārlietu ministru Radoslavu Sikorski, kā arī sanāksme ar poļu izgudrotājiem, no kuriem daļa sadarbojas ar Silīcija ielejas uzņēmumiem. Augstajam viesim otrdien paredzētas arī sarunas ar amerikāņu un poļu uzņēmumu pārstāvjiem, bet vēlāk Kerijs dosies uz Polijas gaisa spēku bāzi Laskā, Polijas vidienē, lai tiktos ar ASV un poļu pilotiem, kuri kopš 2012.gada novembra piedalās kopīgās mācībās.

Savukārt vērienīgās NATO un partnervalstu mācības “Steadfast Jazz 2013″, kas sākās pagājušajā nedēļā un ilgs līdz 9.novembrim, Latvijā Ādažu bāzē atrodas NATO Reaģēšanas spēku vadības štābs jeb galvenais mācību štābs. Polijā notiek lauku mācības. No Latvijas šajās NATO mācībās tiek komandēti spēki, kas atrodas Polijā,” skaidro Aizsardzības ministrijas pārstāve Daina Ozoliņa.

 

Komentāri (28)

janis17 04.11.2013. 22.40

Tāda pat vai līdzīga bāze nepieciešama arī Latvijā.
Mums steidzīgi jāpastiprina integrācija NATO struktūrās.

+1
-1
Atbildēt

1

    Inese > janis17 04.11.2013. 22.52

    Kamēr tādas “partijas” kā NA būs valdībās, nekādas NATO bāzes Latvijai neredzēt kā savas ausis ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

janazakovica 04.11.2013. 21.44

ASV atbilde krievijai un vinas inspireto noklausisanaas spiegu skandalu..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu