Atlaižu dēļ e-taloni būs jāmaina ap 100 000 rīdzinieku • IR.lv

Atlaižu dēļ e-taloni būs jāmaina ap 100 000 rīdzinieku

19
Informatīvs uzraksts uz uzņēmuma "Rīgas mikroautobusu satiksme" autobusa. Foto: Ieva Čīka, LETA

“Rīgas satiksme” iesaka pieteikties uzņēmuma mājas lapā

Ieviešot atlaides rīdziniekiem, e-taloni būs jāmaina vai jāpapildina aptuveni 100 000 pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” (RS) klientu, informēja “Rīgas satiksmes” preses sekretārs Viktors Zaķis.

E-talons nebūs jāmaina un no 1.janvāra izmaiņas notiks automātiski tiem RS klientiem, kuri jau tagad, izmantojot personalizēto e-talonu, saņem kādu no Rīgas domes noteiktajām atlaidēm. Jauno karti viņi saņems brīdī, kad esošajam e-talonam beigsies termiņš un tas būs jāmaina.

Šajā pasažieru kategorijā ir personas, kuras vecākas par 75 gadiem un ir deklarētas Rīgā, kā arī nestrādājošie pensionāri, skolotāji, arodskolēni, skolēni, studenti un citi.

Savukārt cilvēkiem, kas lieto personalizēto e-talonu, ir deklarēti Rīgā un patlaban biļeti sabiedriskajā transportā iegādājas par pilnu samaksu, no 9.oktobra jādodas uz kādu no RS klientu apkalpošanas centriem, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu, un jāaizpilda “Rīdzinieka statusa” pieteikuma anketa, ziņo LETA.

Lai taupītu savu laiku, statusa noformēšanai var pierakstīties pa tālruni 80001919, bet no 16.oktobra anketu varēs aizpildīt elektroniski, kā arī pieteikties rindā uz noteiktu laiku ar mājas lapas “www.rigassatiksme.lv” starpniecību. Decembrī personalizēto e-talonu lietotājiem būs vienkārši jādodas pie kāda no e-talona biļešu automātiem un jāievieto tajā e-talons, lai rīdzinieka statuss tiktu aktivizēts. Tiek plānots, ka šādas izmaiņas būs jāveic 75 000 pasažieru.

Personas, kuras ir deklarējušās Rīgā, bet neizmanto personalizēto e-talonu, rīdzinieka karti varēs saņemt divos veidos – nosūtot anketu elektroniski un dodoties uz klientu apkalpošanas centru pēc izgatavotās kartes vai ierodoties personīgi kādā no klientu apkalpošanas centriem. Elektroniskā pieteikšanās sāksies no 1.novembra, aizpildot pieteikuma anketu RS mājas lapā un pievienojot fotogrāfiju, kas elektroniski jānosūta RS.

No 1.decembra rīdzinieka kartes varēs saņemt anketā norādītajā klientu apkalpošanas centrā. Ja anketa tiks aizpildīta pēc 1.decembra, rīdzinieka karti varēs saņem divu dienu laikā.

No 15.novembra rīdzinieka karti varēs saņemt, personīgi ierodoties klientu apkalpošanas centrā. Lai process noritētu raitāk, klienti tiek aicināti jau laikus aizpildīt RS mājas lapā pieejamo anketu un pieteikties vizītei uz konkrētu laiku pa bezmaksas tālruni 80001919 vai arī no 16.oktobra piesakoties mājas lapā “www.rigassatiksme.lv“.

Papildus jau esošajiem astoņiem RS klientu apkalpošanas centriem tiks atvērti vēl pieci jauni centri “Rīgas namu pārvaldnieka” telpās – Gobas ielā 6 A, Baltāsbaznīcas ielā 52, Maskavas ielā 168, Augusta Deglava 106/4 un Brīvības ielā 430 A.

Rīgas domē pirmdien akceptēja izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta cenu politikā, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem līdzšinējo 50 santīmu vietā būs jāmaksā 42 santīmi jeb 0,60 eiro, savukārt nerīdziniekiem biļete maksās divreiz dārgāk – 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Līdzīgas izmaiņas būs arī mēnešbiļešu cenās, savukārt studentiem un skolēniem Rīgā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas sabiedriskajātransportā atlaides tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

Lai saņemtu atlaidi braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā, pilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem būs jāsaņem personalizētais e-talons, kas tiks pārdēvēts par rīdzinieka karti. Tiem iedzīvotājiem, kas savu dzīvesvietu deklarēs Rīgā līdz 31.decembrim, tiks piešķirta viena mēnešbiļete bez maksas.

Tiek plānots, ka ar laiku rīdzinieka kartes īpašniekiem tiks piedāvātas arī citas ērtības un priekšrocības, piemēram, atlaides muzeju apmeklējumiem. Līdzīgi kā Jūrmalā, arī Rīgā tiek plānotas izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā, kā arī, iespējams, vairāki citi pasākumi, kurus pašvaldība pagaidām neatklāj.

 

Komentāri (19)

binedone 08.10.2013. 15.51

man ienāca prātā – ja es ražoju e-talonus, tad es noteikti būtu priecīgs, ka pēkšņi pašvaldība no manis negaidīti nopērk papildus 100 000 e-talonus. Interesanti, kāda ir to pašizmaksa, un cik tiek piestādīts rēķinā apmaksai ! Summa noteikti ne nu maziņā …. un ja vēl padomā, kas pie sadales tiek klāt… un ko vēl šiem 100 000 varētu nopārdot (klientu grupa, kas lieto noteiktu apmaksas mehānismu)

+8
0
Atbildēt

3

    Ludzas Zeme > binedone 08.10.2013. 18.25

    -Zane, pat nezinu, vai pie šīs ziņas gribās likt + vai – . Žēl, ka neesmu dzimis un nedzīvoju Cēsīs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jessdrthomas > binedone 08.10.2013. 16.43

    Salīdzinot ar visu e-talona – nenormāli dārgās un neefektīvās sistēmas – ieviešanas afēru un uzturēšanas izmaksām, tie tādi sīkumi vien ir.

    Bet 20% jau nekad nebūs par daudz ;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > binedone 08.10.2013. 16.20

    – “Kaut arī Rīgas sabiedriskā transporta elektroniskajai norēķinu sistēmai (e-talons) nav būtisku priekšrocību salīdzinot ar iepriekšējo kompostrētāju norēķinu sistēmu, tās lietošana un uzturēšana tuvākajos 13 gados izmaksās vismaz par 100 miljoniem latu vairāk, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

    VK uzskata, ka izvēlētais e-talona ieviešanas modelis ar kopīga uzņēmuma starpniecību, nepamatoti palielinās sabiedriskā transporta pakalpojumu izmaksas un tarifus, kā arī prasīs papildus Rīgas nodokļu maksātāju naudu kompensācijām pārvadātājam.

    Rīgas Satiksme ekonomiski nepamatoti ir apņēmusies par elektroniskās norēķinu sistēmas uzturēšanu 13 gados samaksāt līdz pat Ls 16,034 milj. vairāk, nekā to savā piedāvājumā bija apņēmies veikt pats darījuma partneris. Elektroniskās norēķinu sistēmas uzturēšana ar kopīga uzņēmuma starpniecību Rīgas Satiksmei 13 gados izmaksās līdz pat Ls 7,445 milj. vairāk, nekā sistēmu uzturot pašu spēkiem, jo saskaņā ar kopīgā uzņēmuma dibināšanas līgumu šāda summa tiks izmaksāta dividendēs otram dalībniekam.

    Turklāt Rīgas Satiksmes saņemtās dividendes no SIA “Rīgas karte”, kas saskaņā ar biznesa plānu 13 gadu laikā var sasniegt līdz pat Ls 7,750 milj., nebūs jāiekļauj aprēķinos par Rīgas Satiksme zaudējumiem un piešķiramo dotāciju, tādējādi par šo summu nesamazinot ar dotāciju kompensējamos zaudējumus.”

    http://www.nozare.info/valsts-kontrole-e-talona-projekts-nepamatoti-palielina-bilesu-cenas/

    +6
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 08.10.2013. 16.17

un ja nu VARAM (vai kāda cita augstāk stāvoša instance) tomēr šo RD brīnumaino lēmumu apstrīd? Vai tad lēmums ir pieņemts un, āmen? Tiešām 1/2 Latvijas iedzīvotāju turpmākais “liktenis” tieši un otras 1/2 Latvijas iedzīvotāju liktenis netieši tiek izlemts ar vienu spalvas vilcienu?

kaut kā baigi jau nu naski tas viss notiek…

+7
0
Atbildēt

3

ligakalnina 08.10.2013. 16.08

Skaidrs, kāds atkal smuki uzvārīsies.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu