Provizoriskie rezultāti: Gruzijas prezidenta vēlēšanās uzvar Margvelašvili (papild.) • IR.lv

Provizoriskie rezultāti: Gruzijas prezidenta vēlēšanās uzvar Margvelašvili (papild.)

12
Giorgijs Margvelašvili (pa labi) kopā ar Gruzijas premjerministru Bidzinu Ivanišvili priekšvēlēšanu vakarā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Pēc šīm vēlēšanām saskaņā ar grozījumiem konstitūcijā tiks ierobežotas prezidenta pilnvaras

Svētdien aizvadītajās Gruzijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis premjerministra Bidzinas Ivanišvili koalīcijas “Gruzijas sapnis” pārstāvis Giorgijs Margvelašvili, liecina rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 70% iecirkņu.

Daļējie rezultāti liecina, ka par Margvelašvili nobalsojuši aptuveni 62% vēlētāju, bet par viņa tuvāko konkurentu līdzšinējā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili partijas – Apvienotās nacionālās kustības – kandidātu bijušo parlamenta spīkeru Dāvidu Bakradzi saņemti tikai nepilni 22% balsu, ziņo LETA/AFP.

Vēlētāju aktivitāte svētdien bija 46,6%, liecina Gruzijas Vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Komisijas priekšsēdētāja Tamāra Žvanija pirmdienas rītā izplatītajā paziņojumā norādīja, ka vēlēšanas aizritējušas bez būtiskiem pārkāpumiem.

Bakradzi jau atzinis savu sakāvi un apsveicis Margvelašvili ar uzvaru. “Es apsveicu Margvelašvili ar šo vēlēšanu uzvaru un uzticību, ko viņa izrādījusi Gruzijas tauta,” televīzijā paziņojis Bakradzi.

Lai uzvarētu jau vēlēšanu pirmajā kārtā, kandidātam bija jāiegūst vairāk par 50% balsu. Nobalsojušo vēlētāju aptaujas liecina, ka Margvelašvili tas ir izdevies.

Par prezidenta amatu sacentās 23 kandidāti. Līdzšinējais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili vēlēšanās nekandidēja, jo jau ieņēmis prezidenta amatu divus likumā atļautos pilnvaru termiņus.

Šīs vēlēšanas iezīmē ne tikai Saakašvili ēras noslēgumu, bet, visticamāk, arī beigas Saakašvili gadu ilgajai domstarpību un nesaskaņu plosītajai politiskajai kopdzīvei ar Ivanišvili, kurš solījis atkāpties no valdības vadītāja amata drīz pēc prezidenta vēlēšanām.

Pēc šīm vēlēšanām saskaņā ar grozījumiem konstitūcijā tiks ierobežotas prezidenta pilnvaras, daļu varas nododot premjerministram.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (12)

Gaisma; Enģelis 27.10.2013. 21.38

Nu ko. Gruzīni sagribēja atpakaļ laikus, kad elektrība bija dažas stundas dienā?! Tad tādi drīz pienāks.. Grib likumīgos zagļus pie varas – tā tam būs būt;)

+8
-2
Atbildēt

4

    Inese > Gaisma; Enģelis 27.10.2013. 21.45

    Gruzīni tev, Morgenštern, aizmirsa pajautāt, par ko balsot ;)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 28.10.2013. 10.30

    Īsti tā nav, M. ir humanitārs cilvēks, ļoti izglītots, folozofs, kurss uz integrāciju ar Rietumiem tiks turināts, būs kādas izmaiņas iekšpolitikā, reformu ātrums, drīzāk, samazināsies, draugu būšana, blati, utt., viss, kas, kā teica Ivanišvili, atbilst gruzīna mentalitātei, atkal būs cieņā, bet, principā, nekas traģisks nav noticis.
    Un vēlēšanas noritēja ideāli, tur nav kur piesieties.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > Gaisma; Enģelis 28.10.2013. 00.05

    S&M
    Как генералы “слили” трибуналу Владимира Путина
    http://echo.msk.ru/blog/aillar/917683-echo/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Dzeri, ir vai nu tendence uz likuma varas nostiprināšanos, vai virzīšanās atpakaļ uz klanu/draugu sistēmu. Pēdējai ir problēma, jo visiem spēkiem jācīnās pret “svešo” nākšanas pie varas, un “savējiem” arī parāds par politisko atbalstu jāatstrādā. Mierīgā varas nomaiņa šoreiz izdevās, pateicoties Saakašvili reformām. Tagad var sanākt tik pat stabila vara kā Krievijā, kur Putins troni nodod Medvedevam, Medvedevs atpakaļ Putinam un tā līdz nākošajai lielajai revolūcijai. Vai gruzīniem to vajadzēja?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

dro 27.10.2013. 21.27

Grūzijas “sapņotājs” Ivanišvilli: http://www.svoboda.org/content/article/25149182.html
Kādu sapņotāju tronī cels latvieši?:)

+5
0
Atbildēt

0

Vineta 28.10.2013. 09.54

ПРЕЗИДЕНТУ ГРУЗИИ МИХАИЛУ СААКАШВИЛИ

Прощальные слова великому реформатору. Спасибо, Мишико!
Хочу поблагодарить Вас за великолепную попытку спасти Грузию.

За неутомимое желание превратить ее в современную европейскую страну. За попытку модифицировать глубоко советское общество.

За то, что провели не имеющие прецедента в мировой практике реформы. За то, что сделали нашу страну популярным туристическим направлением. За то, что бесстрашно боролись с проникшими во все сферы мафией и коррупцией.

Спасибо за то, что грузинские города стали превращаться из бараков в чистые, ухоженные и комфортные жилища.

Спасибо, что подали постсоветским странам и не только им, пример как можно жить достойно, динамично развиваться, при этом не стоять на поклоне у преемников монгольских традиций.

Спасибо за то, что в борьбе с одной из самых кровожадных империй в истории человечества, не побоялись быть одиноким в поле воином…

Спасибо за то, что в Вашем лице мир имел, наверное, последнего идейного борца.

Спасибо за то, что подарили нам, эмигрантам, право гордиться нашей Родиной далеко за ее пределами.

Спасибо за неутомимые попытки рассказать миру о трагедии Абхазии.

Спасибо за то, что главной целью своей жизни Вы сделали вопрос возвращения оккупированных частей нашей Родины.

Спасибо за те допущенные ошибки которые на самом деле стали бесценным опытом, потому что не были критическими.

Спасибо за то, что Вас никогда не раздражал грузинский народ, и Вы всегда с достоинством держали удар, а порой спокойно принимали истеричные выпады в Ваш адрес, – это говорит о Вашей искренней любви к нему.

Спасибо за то, что не были снобом.

Давид Джапаридзе

+5
-1
Atbildēt

1

    Vineta > Vineta 28.10.2013. 12.24

    nulle
    Lai tevi un сitus zemākos organismus informētu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu