LZA uz lielāku valsts atbalstu zinātnei vairs necer • IR.lv

LZA uz lielāku valsts atbalstu zinātnei vairs necer

37

Spārītis: budžeta palielinājums zinātnei “ir tikai kosmētika”

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) vadība uz lielāku valsts atbalstu zinātnei tuvākajos gados vairs īpaši necer, vēsta LETA.

LZA prezidents Ojārs Spārītis otrdien Latvijas Radio skaidroja, ka cerības zaudētas, jo premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pats ir atzinis, ka politiskajās cīņās budžeta iespējas ir izsmeltas ne vien uz nākamo, bet arī aiznākamo gadu.

Spārīša vērtējumā, budžeta palielinājums zinātnei “ir tikai kosmētika”, un ar šādu pieauguma tempu līdz 2020.gadam nav iespējams sasniegt apņemšanos zinātnei atvēlēt 1,5% no iekšzemes kopprodukta.

Spārītis kaunināja politiķus, kuri neizprotot zinātnes ieguldījumu ekonomikā, un teica, ka valsts ar nodokļiem nokaujot zinātnes ekonomikas projektus. Īpaša kritika tika veltīta divdesmit gadus seniem notikumiem, kad partijas “Latvijas ceļš” valdība LZA esot likvidējusi kā ekonomikas plāna organizāciju, kas cieši saistīta ar ražošanu.

LZA prezidents kritizēja arī Ekonomikas ministrijas vadību, kas saviem ierēdņiem, kas neko neražo, plānojot 1000 līdz 1400 latu algas, kamēr zinātniekiem tās paredzētas reizes piecas mazākas.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu