Rīgā uzstāsies provokatīvais mākslinieks Oļegs Kuļiks • IR.lv

Rīgā uzstāsies provokatīvais mākslinieks Oļegs Kuļiks

29
Oļega Kuļika publicitātes foto

Oļega Kuļika performances tiešraide krievu valodā būs skatāma portālā “Rīga 2014” no plkst. 17.30 līdz 20.30

Kinoteātrī “K.Suns” šodien, 10.oktobrī plkst.17.30 notiks Krievijā dzīvojošā ukraiņu mākslinieka Oļega Kuļika runas performance “Sarkanā pateicība”, raksta aģentūra LETA. 

Kuļiks ir viens no nozīmīgākajiem Austrumeiropas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, kura provokatīvās performances kļuvušas par pēdējo 20 gadu mākslas vēstures klasiku un ietekmējušas ne vien akciju mākslu un tās pārstāvjus, bet arī vispārēju laikmetīgās mākslas valodu globālā mērogā. 

Viena no skandalozākajām un vienlaikus būtiskākajām mākslinieka performancēm notika 1998.gada novembrī Rīgā, kinoteātrī “Andalūzijas suns” un restorānā “La Cucaracha”, atstājot iespaidu uz vietējo mākslas sabiedrību. Atzīmējot Rīgas performances 15.gadadienu, Kuļika kungs ir piekritis mākslas kuratores Ievas Kalniņas uzaicinājumam atkārtoti uzstāties Rīgā, nolasot lekciju ar performances elementiem. 

Skaidrojot gaidāmās lekcijas ievirzi, mākslinieks teic, ka tā būs runas performance: “Par to, kas ar mums bija, kas ir un būs, par laikmetīgo mākslu, Krievijas un Latvijas savstarpējām attiecībām.” Performance tiek organizēta starptautiskās izstādes “Horizontu meklējot” gaitā kā radošās laboratorijas darbs “Miers”. Starptautiskā laikmetīgās mākslas izstāde “Horizontu meklējot”, kas Latvijas dzelzceļa muzejā būs skatāma 2014.gadā no maija līdz jūlijam, tiek organizēta Eiropas kultūras galvaspilsētas “Rīga 2014” programmā “Okeāna alkas”. Izstādes uzmanības centrā ir mākslas meklējošais raksturs, kas saistīts ar mākslas būtību – tiekšanos pēc ideāla, vēlmi atrasties neizzinātos krustpunktos. Izstādes kuratore ir Kalniņa.  

Kuļiks dzimis 1961.gadā pie Dņepras, Kijevā, taču viņa radošā dzīve saistīta ar Maskavu, kur viņš dzīvo un strādā kopš 1986.gada. Kuļiks ir viens no spilgtākajiem Maskavas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, kurš guvis atpazīstamību arī Rietumos. Kuļikam raksturīgajam vērienīgumam, daudzveidībai un radikalitātei neapšaubāmi ir krieviska izcelsme. Vienlaikus hronoloģiskajā un tipoloģiskajā ziņā mākslinieka daiļrade sakņojas padomiskajā: viņš ir netieši saistīts ar socārtu un Maskavas konceptuālismu. Tajā pašā laikā Kuļiks ir piederīgs daudz vēlākai un atšķirīgai kultūras attīstības stadijai jaunajā Krievijā. Spožums, vērienīgums, parodiskais glamūrs un politiski izaicinošais raksturs viņa pazīstamākajos darbos atspoguļo tās īpatnības, kas bija raksturīgas “maskaviešu izrāvienam” kā aktuālajā mākslā, tā arī citās mūsdienu dzīves sfērās. 

Kuļiks ir ieguvis augstāko tehnisko izglītību Kijevas Ģeoloģijas institūtā. Viņš beidzis arī mākslas skolu. Taču viņa patiesā “universitāte” sākās armijā – no 1984.gada līdz 1986.gadam viņš dienējis sarkankarogotajā Tamaņas divīzijā – un Maskavas radošajos burziņos. Viņa kā mākslinieka parādīšanās bija skaļa un apdullinoša. Mākslas vēsturē Kuļiks ierakstīts kā “cilvēks-suns”. Šī posma provokatīvo un kritisko raksturu apliecina tādi darbu nosaukumi kā “Ar jums es esmu zvērs”, “Cilvēks ar politisku seju”, “Zoocentrisma pieredzes” un “Izvēles brīvība”. Vēlāk mākslinieks paplašināja savu repertuāru, pievēršoties tradicionālajai fotogrāfijas tehnikai, fotomontāžai, sāka veidot “skulptūras” un instalācijas. No samērā bezveidīgiem tēliem un formām viņš pārgāja pie darbošanās “skaistuma” sfērā un pēc tam publiski uzdeva jautājumu par nopietno mākslā un pat ticības nepieciešamību mākslā. Kuļiks ir pastāvīgs starptautisko izstāžu, piemēram, Venēcijas, Stambulas, Sanpaulu biennāļu, dalībnieks, kā arī piedalās izstādēs Parīzē, Vīnē, Barselonā, Kioto, Ņujorkā un Ķelnē. Viņa darbiem ir nozīmīga vieta mākslas gadatirgū “Art-Moskva”. Pēdējā laikā Kuļiks pievērsies darbam teātrī. Par godu Djagiļeva jubilejai uz leģendārā Šatlē teātra skatuves Parīzē viņš iestudēja Klaudio Monteverdi liturģisko operu “Svētās Jaunavas Marijas vesperes”. Tāpat Kuļiks ir slavens ar savām intervijām un atsevišķiem izteikumiem.

Kuļika uzstāšanās kinoteātrī “K.Suns” sāksies plkst.17.30. Tās apmeklējums būs bez maksas. Performances tiešraide krievu valodā būs skatāma portālā „Rīga 2014” no plkst. 17.30 līdz 20.30.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu