Oligarha pazemojums • IR.lv

Oligarha pazemojums

78
Silvio Berluskoni Itālijas parlamentā. Foto: AFP/LETA
Aivars Ozoliņš

Sensacionāla vēsts no Itālijas – Silvio Berluskoni, kas pagājušonedēļ bija izraisījis smagu valdības krīzi, atsaukdams no tās savas partijas ministrus, trešdien atbalstīja valdību uzticības balsojumā, kuru pats bija izprovocējis.

Itālija ir izvairījusies no politiska haosa, kas varēja būt tai „potenciāli fatāls un nelabojams”, kā bija brīdinājis premjerministrs Enriko Leta. Tā ir laba ziņa Itālijai, eirozonai un Latvijai.

Latvijai tā ir laba divējādi. Pirmkārt, Itālija ir trešā lielākā ekonomika eirozonā, taču atrodas recesijā, tai ir arī trešais lielākais valsts parāds pasaulē, un valdības krišana būtu nozīmējusi gan nākamā gada budžeta pieņemšanas, gan premjerministra piedāvāto taupības pasākumu un ekonomikas reformu programmas atlikšanu. Vai pat valsts „sabrukumu”, kas, kā brīdināja daži Itālijas politiķi, varētu iestāties un būtu katastrofa ne tikai Itālijai, bet arī Eiropai. Katrā ziņā politiska krīze Itālijā pašlaik būtu atstājusi iespaidu uz citām valstīm. Latvija 1.janvārī būtu pievienojusies eirozonai, kuras atgūšanās no pēdējos gados piedzīvotajiem satricinājumiem būtu atvirzīta tālāk nākotnē.

Otrkārt, Latvijai un citām valstīm, kurām nācies saskarties ar organizētu valsts varas izmantošanu šaura cilvēku loka interesēs, Berluskoni politiskā sakāve ir laba vēsts arī tāpēc, ka parāda – mēģinājumi privatizēt varu demokrātiskā un tiesiskā valstī ir nolemti neveiksmei, pat ja tie notiek ar tādu vērienu, kādu demonstrējis visu oligarhu paraugs un iedvesmotājs Berluskoni. Bet visbiedējošākais itāļu superoligarha skolniekiem Latvijā un citur varētu būt fakts, ka beigu galā dunci mugurā viņam iegrūda paša izlolotie, uzturētie un komandētie savas kabatas partijas biedri.

Dumpis uz kuģa

Pagājušās nedēļas nogalē Berluskoni sāka valdības krīzi, atsaukdams no tās piecus savas partijas „Brīvības tauta” ministrus un pieprasīdams prezidentam Džordžo Napolitāno atlaist pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto parlamentu un izsludināt jaunas vēlēšanas. Premjerministrs Leta nodēvēja Berluskoni rīcību par „pilnīgi neprātīgu”.

Valstij potenciāli postošā soļa iemesls bija primitīvi savtīgs. Augustā Augstākā tiesa atstāja spēkā oligarham piespriesto cietumsodu par krāpšanos ar nodokļiem, un atbilstoši iepriekšējā premjerministra Mario Monti valdības laikā pieņemtajam pretkorupcijas likumam bijušajam premjerministram, bet nu notiesātajam kriminālnoziedzniekam Berluskoni draudēja gandrīz droša izslēgšana no parlamenta augšpalātas jau 4.oktobrī paredzētajā balsojumā Senātā. Līdz ar deputāta mandātu viņš pēc tam zaudētu arī imunitāti pret apcietinājumu. Vienīgā iespēja glābt savu politisko karjeru bija jukas pēc valdības krišanas un parlamenta atlaišanas. Ārkārtas vēlēšanas dotu viņam cerības atgriezties pie varas un mainīt sev nelabvēlīgos likumus.

Taču notika šķietami neticamais – virkne vadošu partijas biedru, to skaitā arī partijas sekretārs, premjerministra vietnieks un iekšlietu ministrs Andželīno Alfāno, paziņoja, ka balsos par uzticību valdībai. Līdz trešdienai kļuva redzams, ka partijas līderim neklausīs un par uzticību valdībai gatavojas balsot vismaz 25 viņa partijas pārstāvji parlamentā, bet vēl 24 balsojumā atturēsies. Turklāt vairāki ietekmīgi likumdevēji no viņa partijas paziņoja par nodomu veidot neatkarīgu deputātu grupu.

Bija skaidrs, ka valdība pārdzīvos parlamenta uzticības balsojumu. Berluskoni bija nonācis abējādi zaudētā situācijā – valdība paliks, vai viņš to atbalsta, vai neatbalsta. Viņš izvēlējās mēģināt vismaz novērst partijas iziršanu un trešdien paziņoja, ka „ne bez iekšējām domstarpībām”, tomēr partija nolēmusi izteikt uzticību valdībai.

Tas var būt fundamentāls pavērsiens Itālijas jaunāko laiku politikā. Berluskoni ir zaudējis Itālijas valdību likteņu galvenā lēmēja lomu, kas viņam bija bijusi pēdējos 20 gadus, un pat savā partijā vairs nav neapstrīdams noteicējs. Turklāt paliek jautājums, kā viņam izdosies saglabāt politisku ietekmi, izciešot tiesas piespriesto gada apcietinājumu – vai nu atrodoties mājas arestā, vai nu strādājot sabiedriskos darbus. Un viņam acīmredzot būs aizliegts ieņemt sabiedriskus amatus.

Berluskoni mantojums

Berluskoni bija paraugs valsts varas izmantošanai personīgam labumam. Viņa uztaisīto partiju „Uz priekšu, Itālija!” (kaujas sauciens skan gandrīz vai kā „Par labu Latviju!”, vai ne?), ko viņš vēlāk pārdēvēja par „Brīvības tautu”, mēdz dēvēt par pirmo korporatīvo politisko partiju Eiropā. Tā nebija parasta demokrātiska partija, kurā lēmumus pieņem apspriežoties un balsojot. Tas faktiski bija privāts uzņēmums, kura īpašnieks vienpersoniski izlemj, kurš būs parlamenta deputāts, kuram jākļūst par ministru, kuram būs, kuram nebūs politiska karjera un amati.

Daudzās apsūdzības un regulāro nonākšanu tiesas priekšā Berluskoni vienmēr – līdzīgi kā mūsmāju oligarhiņi – mēģinājis iztēlot par pretinieku sazvērestību nolūkā izstumt viņu no politikas. Viņš bija iesaistīts gandrīz trīsdesmit tiesu prāvās, sešas reizes tiesā atzīts par vainīgu nopietnos noziegums (par dienesta pilnvaru pārkāpšanu, korupciju, krāpšanos ar nodokļiem, politisko partiju nelikumīgu finansēšanu un citos), taču ikreiz bija izvairījies no soda, izmantodams pārsūdzības un citus juridiskus trikus, līdz iestājās noilgums.

Rezultātā Itālijas politika divus gadu desmitus bija politisku skandālu un krīžu virkne, kas industriāli augsti attīstīto valsti iedzinusi ekonomiskā stagnācijā un milzu parādos. Reformām un attīstībai vienkārši nebija ne laika, ne politiskā vairākuma. Vēlēšanās vienmēr bija dominējis jautājums – par vai pret Berluskoni.

Šogad tiesa atzinusi Berluskoni par kriminālnoziedznieku, un šis spriedums vairs nav pārsūdzams. Tagad viņš piedzīvojis arī smagu politisku sakāvi, un no viņa novēršas pat paša privātā partija. Viņš arvien ir bagātākais cilvēks Itālijā, un viņam pieder lojālu mediju impērija. Tomēr „Berluskoni laikmets” Itālijas politikā acīmredzot tuvojas galam.

Oligarhija un demokrātija nav savienojamas. Kamēr ir politiskās izvēles brīvība, likuma vara un neatkarīgas tiesas, mēģinājumi privatizēt valsts varu ir nolemti neveiksmei. To labi saprot Berluskoni skolnieki un apbrīnotāji, piemēram, Itālijas oligarha labs draugs Vladimirs Putins Krievijā un virkne citu pēcpadomju valdnieku, kuri ir bijuši sekmīgāki par savu skolotāju un ir parūpējušies, lai viņu valstīs vairs nav ne demokrātijas, ne tiesiskuma. Tāpēc, kamēr daļa vēlētāju ir gatava balsot par tiem, kuri „paši zog, bet dalās”, paliek apdraudēta ne tikai visu pilsoņu labklājība, bet arī brīvība. Latvijai šīs „Berluskoni mācības” diemžēl joprojām ir aktuālas.

 

Komentāri (78)

simpsons 06.10.2013. 12.45

1. Visbagātākais cilvēks valstī.
2. Populists.
3. Pieder masu saziņas līdzekļi.
4. Pieder/var izrīkot parlamenta partiju.
5. Nepārtraukti tiesājas ar valsti un biznesa partneriem.
6. Vienīgais politiskās darbības mērķis ir nenonākt cietumā.

Itālija un Latvija ir līdzīgas, tikai Itālijas varonis bagātību ieguva biznesā, bet Latvijas varonis no privatizācijas un kukuļiem.

+16
-2
Atbildēt

17

    Vineta > simpsons 07.10.2013. 00.10

    DD1
    cieņu pret manu mazskaitlīgo tautu ar tās grūto valodu.

    Nezinu, kādu mazskaitslīgu tautu pārstāvi, bet tas tev, maitasgabalam, nedod tiesības naidigumam pret latviešiem latviešu valsti. Atceries 19. un komunārus!!!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > simpsons 06.10.2013. 21.42

    Izraela ar žogu norobežojas no teroristiem, ASV uz robežas ar Meksiku – no tūkstošiem nelegālo imigrantu, mēs gribam norobežoties no cilvēkiem, kas vēlas legāli dzīvot Latvijā un silda tās ekonomiku, atškirība ir?
    Cita lieta, ka nedaudz būtu jāsmaina UA noteikumi un izcenojumi.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    peerku > simpsons 06.10.2013. 18.38

    Reiz jau to minēju, ka nemainīt viedokli, apstākļiem mainoties, nebūt nav gudrības pazīme. Attiecībā uz uzturēšanās atļaujām mani pilnīgi pārliecina ministra Vilka viedoklis.

    Es tikai nesaprotu, kā mēs varam apturēt cilvēku brīvības izpausmi – brīvu, globālu pārvietošanos. Nevaram uzcelt ap Latviju žogu pat pret mežacūkām, kur nu vēl pret cilvēkiem, kas, ja gribēs, pirks īpašumus, dzīvos Latvijā ar vai bez uzturēšanās atļaujām.

    Mēs gribam braukt un dzīvot, kur ir darbs vai mīļotais civēks vai vienkārši daudz saules un tikt laipni uzņemti, tad arī pašiem jābūt gataviem uzņemt savā vidū cilvēkus, kas latviski runās ar lielu akcentu, kas mani personīgi dara laimīgu, jo saskatu to kā cieņu pret manu mazskaitlīgo tautu ar tās grūto valodu.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > simpsons 06.10.2013. 20.28

    DD1. Tad ko,- pašizolēsimies? Celsim to cūku žogu ap rezervātu…
    ______________________________
    Vai līdz 2010. gadam mēs bijām izolējušies ar dzelzs aizkaru, tikai ar UA tirgošanu esam kļuvuši civilizēti?
    Žogus ceļ ne tikai Izraēla, bet arī ASV, piem. ar Meksiku. Nezināji, progresīvais?:)

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > simpsons 06.10.2013. 14.05

    DD1. Nodokļu optimizācija nav noziegums, bet taupība.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Vineta > simpsons 06.10.2013. 23.52

    dzeris49
    mēs gribam norobežoties no cilvēkiem, kas vēlas legāli dzīvot Latvijā un silda tās ekonomiku, atškirība ir?

    Es vēlos iekniebt dupsī Sindijai Crawford, bet cūkas vēlas lidot. Nekādas UA noziedznieku nāciju neleģimitizēs. Atškirībā no Latvijas, ASV ar to žogu varēja tik ļoti nesteigties, civilizēti meksikāņi jau nu nav nemaz tik briesmīgi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > simpsons 06.10.2013. 23.48

    DD1
    un beidzot ar nodokļu “optimizāciju”.

    Vai kā Zaķis ar Sprūdžu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > simpsons 06.10.2013. 19.43

    Tad ko,- pašizolēsimies? Celsim to cūku žogu ap rezervātu, ksd ne tuvu nav mononacionāls, vai tomēr skatīsimies patiesībai acīs un nemēģināsim atgriezt pagājušo gadsimtu?

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > simpsons 06.10.2013. 21.50

    dzeris49. Ir atšķirība IR. ASV ir katls, kurš visus pārkausē par amerikāņiem, lai gan ēdējas desmitgadēs tas vairs lāga nedarbojas un ASV TV kanāli nospiedošā vairākumā raida angļu valodā. Tur >par 50% neskatās Meksikas TV un nekaļ plānus par atkalapvienošanos ar Meksiku:)
    IR atguvis aktualitāti vecais:) Visu zemju proletārieši savienojaties:)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > simpsons 06.10.2013. 17.18

    DD1. Es Berluskoni fans? Ak kungs! Vienkārši cenšos būt objektīvs. Pietiek iebilst pret uzturēšanās atļaujām, lai pieskaitītu NA faniem. Ja jau tik ilgi IRā, tad gan vajadzētu zināt, ka es pēc JL vairs nefanoju ne par vienu partiju.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > simpsons 06.10.2013. 19.27

    DD!….arī pašiem jābūt gataviem uzņemt savā vidū cilvēkus, kas latviski runās ar lielu akcentu, kas mani personīgi dara laimīgu, jo saskatu to kā cieņu pret manu mazskaitlīgo tautu ar tās grūto valodu.
    ____________________
    Uh! Vispirms nu pacenties būt laimīgs ar SC elektorātu, pēc tam varēsi aplaimot sevi ar tiem, kuri Zviedrijā, Francijā, Spānijā spridzina vicienus un dedzina mašīnas:)

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > simpsons 06.10.2013. 17.52

    DD1. Es CENŠOS būt objektīvs, vajag lasīt uzmanīgāk.
    P.S. Sev zinamus fakstus gan atšķirībā no viena otra gan nekad neesmu ignorējis. Ja esi pret uzturēšanās atļaujām, tad nevajadzēja aizmirst, ka agrāk V arī bija pret. Tad kādēļ uzbrukt tam, kurš viedokli nav mainījis?:)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    peerku > simpsons 06.10.2013. 17.26

    Mēs visi domājam, ka esam objektīvi. Tieši tāda ir neapstrīdama (objektīva) realitāte, ka cilvēks, ja vien apzināti nemelo, paša skatījumu uzskata par objektīvu. Labi vēl, ja pieļaujam, ka varētu būt arī citādi uzskati. :))

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    peerku > simpsons 06.10.2013. 17.04

    Ino

    Dīvaini zināt, ka Berluskoni Latvijā ir savi fani. :)

    Itālijā 1/3 nobalsoja par Berluskoni (tīšām nesaku PDL), pārsvarā vecāki cilvēki, kas būtu gatavi atkal balsot par viņu, savukārt citi, vismaz vēl 1/3 Itālijas vēlētāju, pārsvarā jaunieši, uzskata, ka, jo ātrāk Berluskoni pazudīs, jo Itālijai labāk. Pēdējā valdības krīze, ko izprovocēja tieši Berluskoni, liecina, ka jauniešiem taisnība, tomēr ir gandrīz vēl 1/3 vēlētāju, kas nobalsoja par politisko klaunu Grillo, kas, ja varētu, ieviestu pilnīgu anarhiju Itālijā, tā kā Berlukoni partijas buferis vismaz ļauj progresīvajai PD partijai Enriko Lettas vadībā mēģināt izvest Itāliju no krīzes.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    peerku > simpsons 06.10.2013. 16.08

    Par nodokļu “optimizāciju” Berluskoni tika piespriests pēdējais cietumsods un kā blakuslēmums aizliegums darboties politikā.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > simpsons 06.10.2013. 16.43

    DD1, Viss atkarīgs no tā, kāpret kuru personu traktē likumu: nemin p.k. – Lembergs neapsttiprina personu ostas valdē, uzrāda p.k. – Lembergs iesūdz tiesā un vinnē…Tūkstošiem uzņēmēju tā optimizē nodokļus, un viņus netiesā. Breluskoni ieguvis par daudz lielu ietekmi, tādēļ arī viņu noliek pie vietas.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    peerku > simpsons 06.10.2013. 13.39

    > aivars

    ” Itālijas varonis bagātību ieguva biznesā, bet Latvijas varonis no privatizācijas un kukuļiem.”

    Savu biznesu Berluskoni veidoja no nulles, nekautrējoties izmantot nekāda veida blēdības, sākot ar banālu kolēģu apkrāpšanu, kukuļdošanu un beidzot ar nodokļu “optimizāciju”.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

dancis4 07.10.2013. 00.54

Vietējie blēži un zagļi Latviju pazemoja ciniskāk un rafinētāk,itāļu krusttēvs savā valstī nespēja sasniegt tādu “bezpriģela” līmeni. Turklāt, “mūsējie” bezgoži no savām shēmām un “projektiem” visnotaļ droši barojas vēl joprojām. Liepājas Metalurga agonija lieku reizi parāda, ka pa īstam no viņiem prasīt atbildību mūsu valdošajiem joprojām nav ne dūšas, ne jaudas, ne patiesas intereses. Ērtāk, šķiet, ir spēlēt paslēpes – ar oligarhiem, ar tautu, ar Dalailamu un savu sirdsapziņu.

Pelnīti ir lauri Dombrovskim par valsts glābšanu no krīzes, taču tie jau apvītuši, laiks, piemēram, sakārtot KNAB, tiesu sistēmu kaut cik normālā darba režīmā, lai mūsu oligarhiņi pierautos jaunā līmenī un attīstītos normāla biznesa vide Latvijā. Līdz tam vēl tāls ceļš ejams.

+6
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 06.10.2013. 18.51

tagad gaidiišu kad muusu mazajam Puzes ķeizaram brigmanis iedurs muguraa tuteni…..

+4
0
Atbildēt

2

    Vineta > Janka, Janic 06.10.2013. 23.57

    Skumjais Bruņinieks
    A Zatlers kas, šestķjorka tikai. Pat ar Brigmani un Urbanoviču vienu parašu kičā nedalīs?.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimondsb_mail_lv > Janka, Janic 06.10.2013. 20.11

    to Ebenemezers

    Augsta ranga kompartijas sekretāri un VDK darbinieki viens otram dunci mugurā nedur, tas ir jāzina.
    Tautas priekšā īslaicīgi uzspēlēt teātri var, bet kopumā – Lembergs, Brigmanis, Urbanovičs, Savickis(un daudzi, daudzi citi, kuriem tagad Latvijā pieder politiskā un ekonomiskā vara) ir vienas raudzes cilvēki, kas savējos nenodod.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu