Krievija un Baltkrievija sāk vērienīgas militārās mācības Baltijas pierobežā • IR.lv

Krievija un Baltkrievija sāk vērienīgas militārās mācības Baltijas pierobežā

23
Foto: Evija Trifanova, LETA

Karavīri trenēsies “nelikumīgu bruņotu formējumu likvidācijā un situācijas stabilizēšanā atbildības zonā”

Krievija un Baltkrievija piektdien sāk vērienīgas kopīgas militārās mācības “Zapad-2013”, kas norisināsies Baltkrievijas rietumos, Kaļiņingradas teritorijā un Baltijas jūrā, vēsta LETA.

Saskaņā ar Krievijas sniegto oficiālo informāciju militārajās mācībās karavīri trenēsies “nelikumīgu bruņotu formējumu likvidācijā un situācijas stabilizēšanā atbildības zonā”, tomēr tiek uzskatīts, ka mācībās Krievija un Baltkrievija izspēlēs Baltijas valstu iekarošanu.

Kā ceturtdien paziņoja Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu, manevri negatīvi ietekmēs reģiona drošības vidi, ņemot vērā to mērogu un to necaurredzamību.

“Manevri “Zapad 2013″ nav caurredzami manevri. Kaut arī Krievija atklāti ir deklarējusi, ka tie ir terorisma apkarošanas manevri, fakts ir tāds, ka manevru scenārijā paredzēta terorisma apkarošanas cīņas eskalācija konfliktā ar NATO valstīm,” ceturtdien valdības preses konferencē sacīja ministrs.

“Tāpēc mums ir pamats secināt, ka tie ir manevri ar antirietumniecisku scenāriju. Arī novērotāji no Baltijas valstīm uz tiem nav uzaicināti,” norādīja ministrs, piebilstot, ka šāda rakstura un apjoma manevriem ir negatīva ietekme uz reģiona drošības vidi.

Manevru mērogi, ņemot vērā, ka notiekot gatavošanās terorisma apkarošanai, ir visai iespaidīgi, vēl trešdien sacīja Igaunijas armijas štāba priekšnieka vietnieks Ēro Rebo.

“Viņu aktivitātes ir vērā ņemamas. Mūsu mīnu kreiseris “Admiral Cowan”, piemēram, tagad atrodas jūras braucienā, un Krievijas izlūkkuģis brauca gar Zviedrijas krastu. Viņi kuģoja starp Zviedrijas kontinentālo daļu un Gotlandi. Mēs šādu uzvedību neesam novērojuši kopš Aukstā kara,” sacīja Rebo.

Tiesa gan, viņš nepielīdzināja gaidāmās militārās mācības vērienīgajiem Krievijas manevriem, kas tika sarīkoti tieši pirms Gruzijas kara.

Militārās mācības “Zapad 2013” norisināsies no 20.septembra līdz 26.septembrim. Krievijas teritorijā mācībās piedalīsies 9400 karavīri, kā arī aptuveni 200 baltkrievu karavīru. Savukārt Baltkrievijas teritorijā aptuveni 10 000 vietējo karavīru pievienosies 2500 Krievijas karavīru.

Militāro mācību laikā abas valstis arī izmēģinās iespējas karaspēka pārvietošanai pa dzelzceļu un desanta transportēšanai pa jūru.

Baltkrievu karavīru vienība ar bruņojumu un militāro tehniku 12.septembrī ar vilcienu ieradās Krievijā, Ļeņingradas apgabala militārajā bāzē, kur viņi uzņemti Krievijas flotes desanta kuģos “Kaļiningrad”, “Georgij Pobedonosec” un “Azov” un nogādāti Kaļiņingradā.

Kā ziņo Baltkrievijas aģentūra BELPAN, mācībās Kaļiņingradā krievu un baltkrievu desantnieki apgūs karakuģu piekraušanu un izkraušanu, militārās tehnikas pārvietošanu, karakuģu aizsargāšanu pret uzbrukumiem no gaisa un jūras, kā arī Kaļiņingradā tiks izspēlēta desanta izsēšanās krastā.

Tuvojoties Krievijas militārajām mācībām, Baltijas valstu gaisa telpā patrulējušie NATO spēki vairākkārt fiksējuši Krievijas kara lidmašīnu pietuvošanos Baltijas teritorijai.

Beļģijas Gaisa spēku patruļlidmašīnas pirmdien pie Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem konstatējušas astoņas Krievijas armijas lidmašīnas – transporta lidmašīnu “Il-76”, divus reaktīvos iznīcinātājus “Su-24” un piecas daudzfunkcionālās uzbrukuma lidmašīnas “Su-34”, bet pagājušajā piektdienā NATO iznīcinātāji konstatēja Krievijas bruņoto spēku transportlidmašīnu “Il-20”.

Kā informēja Nacionālie bruņotie spēki, Krievijas lidmašīnas neievēroja dažas no starptautiski pieņemtajām lidojumus regulējošajām normām, veicot lidojumu virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem gar Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējo malu.

Baltijas valstu gaisa telpu aizsargājošie NATO iznīcinātāji reaģēja arī šogad pirms Lieldienām notikušajā incidentā, kad Krievijas kara aviācija simulēja uzbrukumu Stokholmai un Zviedrijas dienviddaļai.

Kā toreiz vēstīja zviedru mediji, Zviedrijas armijas aviācija nav bijusi gatava reaģēt uz Krievijas kara lidmašīnu lidojumu, tādēļ tai nācies paļauties uz Lietuvā un Dānijā dislocēto NATO iznīcinātāju palīdzību.

Komentāri (23)

Jânis Èaune 20.09.2013. 14.26

Izlasīju virsrakstu un redzams viens komentārs …. Un neskatoties uzminēju kurš tas ir :)

+8
0
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > Jânis Èaune 20.09.2013. 16.35

    Вот Вам еще мой комментарий.

    Как-то мы с Вами дискутировали, и уже тогда заметил, что Вы особым умом не отличаетесь.

    А новость, как новость. Русским больше всего нравится реакция на эту новость латышской общины.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Jânis Èaune 21.09.2013. 15.39

    > Gatis
    Interesanti, ka Latvijā krievu delfiem bail pārpublicēt šo “Novaja gazeta” rakstu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > Jânis Èaune 20.09.2013. 19.52

    Ieskats Krievijas apmaksāto interneta troļļu midzenī – šoreiz gan pašā Krievijā (krieviski): http://ru.delfi.lt/blog/neformat/reportazh-iz-gnezda-proplachennyh-rossijskih-internet-trollej.d?id=62278167

    Mēs, protams, ticam, ka Latvijā nekas tāds nenotiek, vai ne?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 20.09.2013. 16.38

Kas krieviem vispār ir likumīgs formējums?
Tā sakot, kā vaņka grib tā arī vaņka dara.

+4
0
Atbildēt

5

    dace_roze_lmt_lv > austrisv 20.09.2013. 16.48

    Разве же это плохо? Творческий, неформальный подход.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > austrisv 20.09.2013. 20.12

    У кого что болит.

    Я полагал, это вы про Латвию.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    marchaeva > austrisv 21.09.2013. 21.32

    Es pieminētu vēl veco vainu – alkoholismu un korupciju, kā arī salīdzinoši jauno – reģionālo centrbēdzi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > austrisv 20.09.2013. 17.37

    CМЕРТЬ РОССИИ. «Главная проблема России: три «Д»: деиндустриализация, депопуляция и дебилизация страны»

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Inese Birzniece 20.09.2013. 20.51

A ļipa ta trīc no Baltijas! Tāpēc ikgadu pokazuha.
Īstais apdraudējums ir tepat uz vietas, kurš ieradies un nav aizgājis.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu