Asads sola gada laikā iznīcināt ķīmisko ieroču arsenālu (papild.) • IR.lv

Asads sola gada laikā iznīcināt ķīmisko ieroču arsenālu (papild.)

30
Sīrijas prezidents Bašars al Asads (pa labi) sarunā ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Sergeju Rjabkovu. Foto: AFP/LETA

ASV diplomāti savākuši pierādījumus Asada režīma vainai kara noziegumos

Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien intervijā ASV telekanālam “Fox News” solīja gada laikā iznīcināt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu, ziņo LETA/BBC/AFP.

Vienlaikus viņš atklāja, ka šim mērķim būs nepieciešams aptuveni miljards dolāru (526 miljoni latu). “Es uzskatu, ka tehniski tā ir ļoti sarežģīta operācija. Un tam nepieciešama liela nauda, aptuveni miljards,” norādīja Asads. “Tādēļ jums jājautā ekspertiem, ko viņi domā, sakot, ka tas notiks ātri. Ir noteikts grafiks. Tam nepieciešams gads vai varbūt nedaudz vairāk.”

Savukārt ASV diplomāti ar Sīrijas opozīcijas palīdzību savākuši vairāk nekā 200 000 lappušu ar pierādījumiem par prezidenta Bašara al Asada režīma vainu kara noziegumos, pavēstīja ASV speciālais sūtnis Stīvens Raps, kurš specializējies kara noziegumu lietās.

Pēc viņa teiktā, ASV vāc materiālus, lai pret Asadu ierosinātu krimināllietu. Speciāli šim nolūkam sīriešu grupas izgājušas apmācību, kā pareizi meklēt un identificēt vajadzīgo informāciju. Savāktie materiāli, kuru šobrīd ir vairāk nekā 200 000 lappušu, glabājas ASV izveidotā centrā Eiropā, kur tos pēta eksperti.

Sagaidāms, ka šie pierādījumi tiks izmantoti Sīrijas prezidenta tiesas prāvā. Kā pavēstīja Raps, savākto pierādījumu daudzums un kvalitāte ļaus Asada lietu padarīt par vienu no labākajām starptautiskajos procesos pret valstu vadītājiem. Viņš norādīja, ka ASV negrasās pati ierosināt lietu, bet cenšas radīta sava veida “jauktu tiesu”, tai piesaistot gan “starptautiskos spēlētājus”, gan pašus sīriešus.

Lai arī paredzams, ka iespējamā tiesa būs gara un saskarsies ar pretestību, arī no Krievijas puses, Raps pieļāva, ka process varētu sākties vēl pirms Sīrijas konflikta beigām.

Asads intervijā uzsvēris, ka lēmums iznīcināt ķīmisko ieroču krājumus nav pieņemts, balstoties uz ASV uzbrukuma draudiem. “Ir radies nepareizs uzskats, ka mēs tam piekritām amerikāņu dēļ,” sacīja Asads. “Runa nav par draudiem. Sīrija nekad nepakļaujas draudiem. Mēs atbildējām Krievijas iniciatīvai un mūsu vajadzībām un pārliecībai.”

Viņš arī atkārtoti noliedza, ka Sīrijas režīma spēki būtu vainojami 21.augustā Damaskas pievārtē pieredzētajā ķīmisko ieroču uzbrukumā.

Jautāts, vai Damaska apspiedusi protestus pret valdošo režīmu, Asads pauda pārliecību, ka Sīriju nav pārņēmis pilsoņu karš, norādot, ka valstij uzbrukuši desmitiem tūkstoši ar starptautisko teroristu organizāciju “Al Qaeda” saistīti džihādisti.

“Mums nav pilsoņu karš. Mums ir karš. Tas ir jauna veida karš,” skaidroja Asads, norādot, ka Sīrijai uzbrukuši islāmistu kaujinieki no vairāk nekā 80 valstīm. “Mēs zinām, ka mums ir desmitiem tūkstoši džihādistu (..), mēs esam šeit, mēs dzīvojam šajā valstī.”

“Es jums varu pateikt, ka 80 līdz 90% pagrīdes teroristu ir “Al Qaeda” un to atzari,” apgalvoja Sīrijas prezidents, gan atzīstot, ka nemieru sākumā bijuši arī kaujinieki, kas nebija džihādisti, taču norādot, ka kopš 2012.gada nogales islāmistu ekstrēmisti bijuši vairākumā.

Pēc viņa teiktā, “teroristu uzbrukumos, slepkavībās un pašnāvnieku sarīkotos sprādzienos” nogalināti “desmitiem tūkstoši sīriešu” un 15 000 režīma karavīru.

Intervijā ASV telekanālam Asads mudināja Savienoto Valstu prezidentu Baraku Obamu nedraudēt Sīrijai ar militāru spēku, bet gan “ieklausīties savas tautas veselajā saprātā”.

Tikmēr ANO trešdien noraidīja Maskavas kritiku par organizācijas ekspertu neobjektivitāti ziņojumā par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā. “Šausminošie fakti runā paši par savi,” žurnālistiem teica Apvienoto Nāciju pārstāvis, uzsverot, ka organizācijas ģenerālsekretārs Bans Gimuns ir “pilnībā pārliecināts” par ekspertu komandu.

ANO pārstāvis arī atklāja, ka tiek pārbaudīti Krievijas ārlietu ministra vietnieka Sergeja Rjabkova izteikumi par ANO inspektoriem.

Pirmdien ANO Drošības padomē iesniegtajā ANO ekspertu ziņojumā norādīts, ka ir gūti “skaidri un pārliecinoši” pierādījumi, ka 21.augusta uzbrukumā izmantota zarīna gāze, kā arī norādīts, ka ķīmiskie ieroči Sīrijas pilsoņkarā pielietoti relatīvi lielā apmērā.

ANO ziņojumā nav teikts, kura puse izmantojusi ķīmiskos ieročus, bet ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojušas, ka ANO ekspertu ziņojums apstiprinot, ka 21.augusta uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

ASV un Krievija pagājušās nedēļas nogalē vienojās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

(papildināta ar ASV pierādījumiem Asada vainai)

Komentāri (30)

janazakovica 19.09.2013. 10.38

siru tautas dziema..asads sola…israela ar asv sionistu valdibas rokam megina vajinat savu geografisko kaiminu..nesanaks..

0
0
Atbildēt

0

Eleonora Maisaka 19.09.2013. 10.37

Pasargs Dievs, ja ASV būs tik debili, ka tagad par veselu gadu atliks Asada režīma, tam sekojošā smirdīgo tumsonīgo lupatgalvu, ajatollu, režīma Irānā un fašistisko izdzimteņu, sātana apsēstās Krievijas, izbeigšanu.

0
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 19.09.2013. 09.03

krievi ar savu muldeešanu no boļševiku revoluucijas laikiem pirmajaa vietaa ,krievu eksperti izplatiija oficiaalas baumas , ka ar zoriinu nemiernieki paši apleejušies , kautkaads idiotisms, kaa tad nemiernieki tika pie zoriina , ja asdam taas mantas tik daudz ka gada laikaa tikai var nolikvideet , tad skaidrs , kurš to izmantojis….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu