Naidā dzimusi, mīlestībā uzplaukusi • IR.lv

Naidā dzimusi, mīlestībā uzplaukusi

5
Anastasija Zakharova.

Latvijā karstasinīgās mūzikas un labestīgās gaisotnes dēļ aizvien populārāka kļūst brazīliešu cīņas, dejas un mūzikas māksla capoeira 

No malas vērojot, pirmajā brīdī šķiet – kapoeiristi dejo. Tā vajag! Capoeira ir kara māksla, ko Brazīlijā 16.gadsimtā radīja no Āfrikas ievestie vergi, maskējot to ar deju. Tie, kuri dejojot bija apguvuši cīņas un pašaizsardzības tehniku, palielināja izredzes izbēgt un aizstāvēties no vajātājiem bez ieročiem. Vārds capoeira nāk no Brazīlijas teritorijā pie jūras dzīvojošo indiāņu tupi valodas, kura tika lietota vēl līdz 18.gadsimta sākumam.

Industrializācijas laikā, kad daudzi bijušie vergi pārcēlās uz dzīvi pilsētās un piepulcējās bezdarbnieku pulkiem, kriminālisti un ielu bandu vadoņi izmantoja kapoeiristus par miesassargiem un izsitējiem. Tikai 20.gadsimta 20.gados kapoeiras meistars Mestre Bimba kopā ar audzēkni Kisnando Limu pārveidoja kapoeiru par brazīliešu kultūras sastāvdaļu. Mestre Bimba sāka attīstīt sistemātisku treniņu metodi un 1932.gadā nodibināja pirmo kapoeiras skolu. Viņam izdevās izveidot vēl vairākas skolas, nostiprinot dogmu, ka šis cīņas, dejas un mūzikas veids ir daļa no brazīliešu kultūras. 

Kopš 70.gadiem capoeira zaudējusi kareivīgumu un kļuvusi par mākslu, kas pazīstama ar sarežģītajām kustībām, spēka paņēmieniem, ātrumu, dažādiem sitieniem un kritieniem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu