Baltkrievi protestē pret plānoto iepirkšanās tūrisma nodevu • IR.lv

Baltkrievi protestē pret plānoto iepirkšanās tūrisma nodevu

38
Baltkrievi ir naski doties uz šogad Lietuvas galvaspilsētā "Viļņā" atvērto IKEA mēbeļu veikalu. Lukašenko iecere tam pieliks punktu. Foto: AFP/LETA

Vienotā pilsoņu partija šo Lukašenko ideju nosaukusi par šizofrēnisku

Plašu neapmierinātības vilni Baltkrievijā izraisījusi iecere aplikt ar īpašu nodevu iepirkšanās braucienus uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, vēsta Polijas izdevums “Wyborcza.pl”. Vairāk nekā 14 000 baltkrievu internetā parakstījuši prezidentam Aleksandram Lukašenko, parlamentam un valdības vadītājiem adresētu petīciju, kurā iebilst pret šiem plāniem.

Par šādu nodevu, kas varētu sasniegt aptuveni 100 dolāru (53 latus), rēķinot uz vienu cilvēku, Lukašenko paziņoja pagājušajā nedēļā, vēsta LETA. Šonedēļ Baltkrievijas vicepremjers Pjotrs Prokopovičs skaidroja sabiedrībai, ka nodeva neattieksies uz parastajiem tūristiem, bet vienīgi uz tiem, kuri dodas uz kaimiņvalstīm iepirkties. Pēc viņa teiktā, lēmumu esot paredzēts pieņemt mēneša līdz pusotra laikā.

Kā atzīmē Lietuvas ziņu portāls “15min.lt”, baltkrievi lielā skaitā brauc iepirkties uz Lietuvu un Poliju, un tāda nodeva skartu arī tos kaimiņvalsts iedzīvotājus, kuri šai nolūkā ierodas Viļņā, kur viņi īpaši iecienījuši tirdzniecības centru “Akropolis” un šovasar atvērto “Ikea” veikalu.

Taču pašā Baltkrievijā aug neapmierinātība ar plānoto nodevu. Parakstu vākšanu internetā rosinājusi Vienotā pilsoņu partija, kas šo ideju nosaukusi par šizofrēnisku.

Kā norādīts petīcijā, ņemot vērā Baltkrievijas algu līmeni, jaunā nodeva līdz ar maksu par Šengenas vīzu būtu “nepaceļama nasta” daudziem baltkrieviem, īpaši mazpilsētās un laukos, un ierobežotu viņu iespējas ceļot.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu