Latviešu imigranta Koraļļu pils - starp ASV iespaidīgākajām • IR.lv

Latviešu imigranta Koraļļu pils – starp ASV iespaidīgākajām

22
Foto: nekropole.info

Edvarda Liedskalniņa Floridā uzbūvēto celtni CNN nosauc starp 7 izcilākajām pilīm

Latviešu imigranta Edvarda Liedskalniņa Floridā uzbūvētā Koraļļu pils iekļauta starp televīzijas kanāla CNN novērtētajām septiņām iespaidīgākajām pilīm ASV, vēsta LETA-CNN. Tā izcilāko sarakstā iekļuvusi līdz ar sešām varenām mūra celtnēm.

ASV var lepoties ar virkni iespaidīgu un neparastu piļu, norāda CNN. Lielisko sarakstā iekļuvusi arī latviešu akmeņkaļa Liedskalniņa mīlas mokās pagājušajā gadsimtā būvētā Koraļļu pils. ASV vēstures pieminekļu reģistrā iekļauto kompleksu veido koraļļu kaļķakmens megalīti, kuri katrs sver vairākas tonnas.

Koraļļu pili Edvards Liedskalniņš cēla apmēram no 1923.gada līdz pat savai nāvei 1951.gadā Floridasitijā kā veltījumu dzimtenē palikušajai līgavai Hermīnei Lūsis. Pats Liedskaniņš sauca līgavu par Mīļoto Sešpadsmit (Sweet Sixteen), bet ASV presē līgavas vārds iesakņojies kā Agnese Scuffs.

Akmeņu pārvietošanai Liedskalniņš izmantoja pašdarinātas sviras un vinčas. Laika posmā no 1937. līdz 1939.gadam Liedskalniņš pārveda akmeņus uz jaunu vietu 16 km attālumā netālu no Houmstedas.

Liedskalniņš aizsaulē aizgāja 1951.gadā 64 gadu vecumā, bet viņa būvētais nemirstīgās mīlestības apliecinājums kļuvis par populāru tūristu galamērķi. 1984.gadā Koraļļu pils tika iekļauta ASV Nacionālajā vēsturisko vietu reģistrā.

Amerikāņu rokmūziķis Billijs Aidols 1986.gadā, iedvesmojoties no Koraļļu pils apmeklējuma un stāsta par Liedskalniņa līgavu, uzrakstīja dziesmu “Sweet Sixteen”, kuras videoklips filmēts pilī.

Koraļļu pili arī apvij mītiski stāsti par Liedskalniņam it kā piemitušām pārdabiskām spējām, lai vienatnē pārvietotu milzīgos akmens bluķus. Daudzi inženieri meklējuši izskaidrojumu, kā augumā nelielais vīrs ar četru klašu izglītību to visu paveica, izmantojot tikai paštaisītus darba rīkus un nemirstīgu mīlestību.

Celtņu būvēšanā izmantotie akmens bluķi kopā turas bez neviena stiprinājuma. Bluķi citam citam pieguļ tik cieši, ka šuvēm cauri nespīd ne gaismas stars. Pat aizvadītie gadu desmiti un 1992.gadā pili tieši pāri pārgājusī piektās kategorijas viesuļvētra “Endrū” nav izkustinājusi nevienu akmeni.

Komentāri (22)

Līga Lētiņa 29.08.2013. 23.01

antigravitācija, levitācija un citas blēņas. + celtnieka , akmeņkaļa gēni.
izlasiet tak viņa grāmatas – Magnetic current un A Book in Every Home Containing Three Subjects: Ed’s Sweet Sixteen, Domestic and Political Views
. tur viss aprakstīts :)

+7
-2
Atbildēt

1

    Inese > Līga Lētiņa 29.08.2013. 23.15

    Pretīgi pat lasīt Liedskalniņa prātuļojumus:

    All girls below sixteen should be brand new. If a girl below sixteen cannot be called brand new any more, it is not the girl’s fault; the mamma is to blame! It is the mamma’s duty to supervise the girl to keep those fresh boys away.

    In case the girl’s mamma thinks that there is a boy somewhere who needs experience, then she, herself, could pose as an experimental station for that fresh boy to practice on and so save the girl. Nothing can hurt her any more. She has already gone through all the experience that can be gone through and so in her case, it would be all right. http://www.leedskalnin.com/Leedskalnins-Writings-A-Book-In-Every-Home.html

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

lailabidzane 29.08.2013. 22.39

.
Ir versija, ka šis vīrs ir spējis atkārtot seno ēģiptiešu prasmes sviru izmantošanā…

+5
-2
Atbildēt

2

    Inese > lailabidzane 29.08.2013. 22.59

    piziks > lailabidzane 29.08.2013. 22.57

    Pajocīgie vidusmēra amerikāņi — ne visi, protams, — sen jau aizmirsuši… vai nekad īsti nav zinājuši, ko ar svirām un vinčām var izdarīt. TV materiālos gana daudz detaļu var pamanīt, ieskaitot arī Discovery Channell filmējumus.

    Kad LV guļbūvnieki bez autoceltņa — ar svirām un trīšiem — būvēja pirmās guļbūves Zviedrijā un Somijā, 90.-to sākumā un vidū, arī vidusmēra somi un zviedri neko nesaprata.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dace_re 31.08.2013. 06.29

Nu bet tās idiotiskās baltās sētiņas, tiešãm Liedskalniņa darbs kā mērkaķis pie kumēdiņu rādītāju ķēdes.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu