Sprūds: Krievu politologs par Baltijas okupēšanu nerunā nopietni • IR.lv

Sprūds: Krievu politologs par Baltijas okupēšanu nerunā nopietni

65
Foto: AFP

Eksperts draudus iebrukt Baltijā, ja Rietumvalstis iejauktos Sīrijas konfliktā, dēvē par ”murgiem”

Absolūtam vairākumam gan Latvijā, gan Krievijā dzīvojošo ir pietiekami daudz prāta, lai saprastu, ka Baltijas valstis ir neatkarīgas NATO un Eiropas Savienības dalībnieces, tāpēc runāt par to iespējamu okupāciju no Krievijas puses nākotnē šķiet pavisam muļķīgi un bezjēdzīgi, uzskata Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds, citē aģentūra LETA.

NVS Valstu institūta Baltijas nodaļas vadītājs, politologs Mihails Aleksandrovs savā interneta blogā šonedēļ izteicies, ka gadījumā, ja no Rietumvalstu puses bez ANO Drošības padomes akcepta notiktu militāra intervence Sīrijā, Krievijai vajadzētu ievest savu karaspēku Baltijas valstīs. Aleksandrovs uzskata, ka puse Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji Krievijas karaspēku sagaidītu ar ziediem, kā tas, pēc viņa teiktā, esot noticis 1940.gadā.

Lūgts paust viedokli par šiem izteikumiem, Sprūds aģentūrai LETA atzina, ka ir “grūti komentēt murgus”. Viņš sacīja, ka šajā reizē jāpiekrīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina savulaik teiktajam, ka tiem, kuri nenožēlo PSRS sabrukumu, nav sirds, bet tiem, kuri uzskata, ka to varētu atjaunot, nav prāta.

Ārpolitikas institūta direktors skaidroja, ka krievu politologs Aleksandrovs pārstāv diezgan mazpazīstamu institūtu, tāpēc viņa radikālie, neloģiskie izteikumi varētu būt saistīti ar vēlēšanos iegūt popularitāti. Aleksandrovs jau iepriekš esot paudis īpatnēju viedokli par līdzīgiem jautājumiem.

“Ir ģenerāļi, kuri labprāt gatavojas karam, kas nekad nenotiks,” aģentūrai LETA sacīja Sprūds, norādot, ka to pašu var teikt arī par atsevišķiem politologiem. Jautāts, vai Latvijai tomēr nebūtu jāpievērš uzmanība Aleksandrova teiktajam, eksperts sacīja, ka “šo uzskatīt par jebkādu signālu no Krievijas puses būtu pilnīgi nepareizi”. “Diemžēl arī medijiem patīk publiskajā telpā no mušas uzpūst ziloni un meklēt kaut ko tur, kur nekas nav jāmeklē,” piebilda Ārpolitikas institūta direktors.

Kā ziņots, Krievija otrdien brīdināja, ka militāra intervence Sīrijā uz reģionu atstās “katastrofālas sekas”. Maskava aicināja starptautisko sabiedrību būt apdomīgai Sīrijas krīzes sakarā. “Mēģinājumi apiet Drošības padomi, lai radītu mākslīgus un nepamatotus attaisnojumus militārai intervencei šajā reģionā, nozīmē jaunas ciešanas Sīrijā un katastrofālas sekas Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīm,” sacīja Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs.

ASV un citas Rietumvalstis patlaban vērtē iespējas militārai reakcijai uz Damaskas apkaimē 21.augustā, iespējams, notikušo uzbrukumu, kurā atbilstīgi nemiernieku versijai valdības karaspēks pielietojis ķīmiskos ieročus. Savukārt Sīrijas valdība to dēvē par opozicionāru provokāciju. ASV jau paudusi pārliecību, ka ķīmiskie ieroči izmantoti rajonā, kur lielākoties mīt režīma opozicionāri. Ar Sīrijas valdības piekrišanu patlaban iespējamo ķīmisko ieroču lietošanu pārbauda ANO inspektori.

Komentāri (65)

andrisskrastins 28.08.2013. 09.57

Pats komentārs bija tipisks siers, kas ik pa retam parādā no Krievijas puses. Fakts, ka viņš šādu viedokli varēja paust tomēr liecina, ka viņš tic ka zināms atbalsts idejām ir.

Taču visvairāk mani “sajūsmināja” diezgan atklātie “urā!” saucieni dažu portālu komentāros – un tie nebija nekādi DELFI anonīmie. Es kaut kā negribētu to bez uzmanības atstāt.

+20
-2
Atbildēt

3

    efeja60 > andrisskrastins 28.08.2013. 22.04

    Vairs jau nekāds siers, lūk jaunākās ziņas liecina, ka ASV tirgojas ar Krieviju, var arī Latviju ietirgot.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > andrisskrastins 28.08.2013. 11.27

    Pēcis K:
    Taču visvairāk mani “sajūsmināja” diezgan atklātie “urā!” saucieni dažu portālu komentāros – un tie nebija nekādi DELFI anonīmie
    ======================================
    Vai tad tie komentāri bija “autentificēti”? Varbūt tikai viens pats Kabanovs visus sarakstījis.:)

    Patiesības noskaidrošana un izprašana tomēr über alles.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    normundskr > andrisskrastins 28.08.2013. 10.00

    Nu sāksim ar to, ka Drošības policija ir atstājusi bez ievērības Ritas Našenieces iesniegumu par Kabanova rakstu…

    +15
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 28.08.2013. 09.59

Sprūdam gan vajadzētu vispirms domāt un tad sākt runāt, ja jau viņš ir spējīgs izteikt šādu frāzi:

“…Viņš sacīja, ka šajā reizē jāpiekrīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina savulaik teiktajam, ka tiem, kuri nenožēlo PSRS sabrukumu, nav sirds, bet tiem, kuri uzskata, ka to varētu atjaunot, nav prāta…”

Tā tad tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri Atmodas laikā darīja visu iespējamo, lai atjaunotu savas valsts – LR neatkarību nav sirds krūtīs. :)

+16
-3
Atbildēt

10

    lindapastare > buchamona 28.08.2013. 10.16

    Teikuma pirmo daļu ir viegli pārprast, jo ir 3 noliegumi – 2 loģiskie un viens semantiskais (nožēlot ir vārds ar negatīvu nozīmi). Tā ka ātrumā var gadīties pārprast domu, kā, starp citu, notika arī man, pirmo reizi to izlasot. Ja “nenožēlot” aizstāj ar, piemēram, “priecāties”, tad teikums kļūst ļoti skaidrs un Sprūds diez vai tam piekristu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 28.08.2013. 10.24

    yopcix…šajā reizē jāpiekrīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina savulaik teiktajam…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mariam > buchamona 28.08.2013. 10.06

    Diezko neticās, ka tieši tā viņš būtu teicis.. sajūta, ka drīzāk žurnālistiska vienkāršošana sanākusi. Bet ja nu teicis, tad, protams, jocīgi.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 28.08.2013. 11.02

    lno
    Pareizi, nesasteidz! Ka neiznāk kā ar Repšes kunga: “kā var nesolīt”.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 28.08.2013. 10.31

    dissidente. Tad Sprūdam vēl ir izredzes paglābties no daikta?:)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 28.08.2013. 10.28

    lno
    Nu neaizraujies tik ļoti, nerij katru pamesto kaulu!!! Pirms met savu pagali Sprūda sārtā, padomā, vai viņa teiktais nav izrauts no konteksta.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 28.08.2013. 11.14

    dissidente. Man nav vairs kur steigties – es savu esmu pateicis. Interneta pļāpai nav tāda atbildība kā Ārpolitikas institūta direktoram.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 28.08.2013. 10.21

    …šajā reizē jāpiekrīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina savulaik teiktajam, ka tiem, kuri nenožēlo PSRS sabrukumu, nav sirds, bet tiem, kuri uzskata, ka to varētu atjaunot, nav prāta…”
    ________________
    Ārpolitikas institūta direktors pie pilnas apziņas?!

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    lindapastare > buchamona 28.08.2013. 11.52

    lno, nezinu kā tu, bet es ļoti (no visas sirds) priecājos, ka PSRS sabruka, un to nenožēloju. Vai tas nozīmē, ka man nav sirds?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.08.2013. 10.22

    Tādēļ, lai turpmāk pēc iespējas mazāk rastos šādi ” pārpratumi” un neskaidrības, ātrāk ir jāpabeidz okupācijas seku apzināšanas darbs un darba rezultāti jānoformulē tā, lai īpaši neiespringsto jebkurš spētu saprast, kas tas tāds bija – PSRS.

    Šobrīd par šo problēmu un tās aktualitāti var dzirdēt pārāk daudz ” pārgudru” spriedelējumu un sekas ir redzamas, un šis jau nav vienīgais šāds ” pārteikšanās” gadījums.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

guna 28.08.2013. 10.36

“tāpēc runāt par to iespējamu okupāciju no Krievijas puses nākotnē šķiet pavisam muļķīgi un bezjēdzīgi”,
=============
Es gluži tā neteiktu “muļķīgi un bezjēdzīgi”. Es no tā netaisu paniku, un nekrītu uz grīdas, kā mazs bērns, kurš nav saņēmis kāroto. Uz situāciju jāskatās nedaudz plašāk. Ir problēmas ne tikai tuvajos austrumos, bet ari pašā Krievijas iekšpolitikā. Krievijas ekonomikā ir iestājusies recesija, ar tendenci padziļinaties. Vienīgie resursi, kas Krievijai papildina “asinis”, ir nafta un gāze, un eksports uz ārpusi. Arī ar gāzes un naftas ieguvi ir nopietnas problēmas, jo vajadzīgas lielas investīcijas, kuras pati Krievija vairs nevar atļauties. Iekšpolitiskā situācija pašā Krievijā nav īsti stabīla. Vienā jaukā brīdī Krievija var zaudēt sibīrijas apgabalus. No Ķīnas cilvēku pieplūdums ievērojams un dzimstība liela. Šai pus Urāliem, vairāki apgabali dumpojas grib veidot savas “kņazistes”. Pašā Maskavā un Peterburgā viļņošanās. Dienvidos ir lielas problēmas ar varas noturēšanu Maskavas ietekmē. Pienāks lūzuma brīdis, kad Krievijas politiskajai varai ir izdevīgāk izraisīt karu un okupāciju kaiminu valstīs. Tam nav nozīmes, ka tā ir NATO vai ES dalībiece. Man ir nelielas šaubas par tās situācijas attieksmi no partneriem eiropā. Līdz pat šai dienai eiropas savienības valstis nav runājušas vai atbalstījušas, par Ženēvas konvencijas iedarbināšanu Baltijā. Kas aiz tā slēpjas? Ko grib ar to panāk?
Krievijā – ar to zināma mērā novērstu savu cilvēku dusmas uz valdību, motivējot ka jāaizstāv krievu cilvēki, kas tiek “dikriminēti” un tiek izvērst “genocīds” pret viņiem Baltijā. Pasaulē un pašā Krievijā pagātnē ir organizēti tādi scenāriji. Karaganovs ir pie tā jau piestrādājis priekš nākotnes.

+15
-2
Atbildēt

11

    dro > guna 28.08.2013. 21.07

    aivarsk. Precīzi nepateikšu – aptuveni tajā laikā, kad ASV notika pilsoņu karš…:):):) whateva prot pārsteigt:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > guna 28.08.2013. 22.55

    bet mums samazina aizsardzības budžetu.
    ————
    un būvē dārgus mīnu traļus. Mēs uzreiz sajūtamies labāk aizsargāti no utainajiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > guna 29.08.2013. 14.24

    Nu kam negadās… domāju, ka tikai Zviedrija ir palikusi neitrāla jo kādu laiku atpakaļ šie domāja pievienoties. Nu, ok – tad Somijas neesamība NATO ir daudz vienkāršāka – Krievija var iebrukt Somijā ar mazākām sekām kā Baltijas valstīs un tad tikai tas apstiprina to, ka šie “politologi” līdz galam nedomā. Apskatījos to rakstu… mūsdienās tos sauc par ierakstiem blogā un cilvēki Krievijā sevi arī var dēvēt visādos zinātniskos nosaukumos – ja šie neko no šīs “zinātnes” nepublicē rietumu zinātnes izdevumos, nav jēgas ņemt vērā kārtējo suņa riešanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > guna 28.08.2013. 10.53

    Reksis
    “Pienāks lūzuma brīdis, kad Krievijas politiskajai varai ir izdevīgāk izraisīt karu un okupāciju kaiminu valstīs.”

    Mazākā nopietnā konflikta gadījumā, Japāna, Ķīna un Turcija ne mirkli nekavēsies īstenot savas teritoriālās pretenzijas pret milzi uz māla kājām, paverdzinātās tautas uzsāks partizānu karu, lai iztīrītu savas zemes no krievu fašistiskiem okupantiem.
    Ar to pašu krievu pasaule neatgriezeniski tiks izbeigta.
    Ne jau tāpēc Krievijas augstmaņi ir cītīgi krājuši triljonus Rietumu bankās, lai to visu pazaudētu, tāpēc šā brīža stagnācija(pūšana) ir labākais stāvoklis viņiem, bet bidlām jau neviens neprasīs.
    Nav viņiem Staļina, nav pat Hruščova vai Brežņeva, kuriem bija ko zaudēt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    marchaeva > guna 28.08.2013. 21.34

    Somi viņus “pēdējo reizi” tā nomizoja, ka vēl tagad pētījumi un publikācijas par Ziemas Karu un Turpinājumkaru tur ir faktiski nepublicējamas. Tikmēs somi par 20 miloniem no amerikāņiem iepērk reaktīvās zenītraķetes, as tā noder pret nedraudzīgu kaimiņu, bet mums samazina aizsardzības budžetu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > guna 28.08.2013. 19.14

    whateva _…tiek vilktas paralēles ar ASV rīcību arābu zemēs un Krievijas rīcību Baltijas valstīs…_
    ~~~~~~~~~~
    zinot ka Baltija ir nometinata sliktaka shis tautas dalja, labi zinot vinju meligi viltigo dabu mes tak sen ne par ko nebrinamies.
    labprat vinji vel citas paraleles vilktu, piemeram, ka latvieshi vinjus lidzigi ka Sirija ar ipritu inde, ja vien butu tiem kautkas ko uzradit.
    tapec ar integraciju vajag uzmanigi, krievi no tas baidas, tic ka kautkads parametrs vinjiem taps izgriezts tapec ar kastraciju to jauc.
    ja uz Maskavu un Briseli ies daudz vestules latvieshiem bus gruti pieradit ka nav te tada lieta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > guna 28.08.2013. 17.52

    Ļoti griež ausīs “viļņojas”, kas pat nav likts pēdiņās, vai nav dots pareizajā transkripcijā jo latviešu valodā tāda vārda politiskā vai sabiedrības kontekstā(vilņošanās) nav – krievu valodā ir волнение, kas dotajā kontekstā tulkojas kā nemieri un neapmierinātība, vai arī ja jau tik ļoti nepieciešama poētika, tad var pieminēt rūgšanas procesus…

    Visā pārējā var piekrist komentāram, ka Krievija vienmēr risina savas krīzes ar militārām akcijām un ja ir iespējams, tad pret iedomātiem vai reāliem ienaidniekiem ārzemēs, jo labi saprastu ko nozīmētu īsti nemieri Krievijā un pilsoņu kaŗš un tautas dusmas pret valsti, nevis kā tagad, kad tauta pacietīgi piecieš…

    Kas attiecas uz rakstu, ir apbrīnojami, ka neviens nepamana šo Krievijas politologu acīmredzami freidisko tongue-slip, kad tiek vilktas paralēles ar ASV rīcību arābu zemēs un Krievijas rīcību Baltijas valstīs… Somiju(kas ar ir NATO valsts) nez kāpēc nevienam no viņiem nenāktu pat prātā pieminēt, jo tur pēdējo reizi krieviem bija daudz bojā gājušo

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > guna 28.08.2013. 11.06

    dissidente. Nav viņiem Staļina, nav pat Hruščova vai Brežņeva, kuriem nebija ko zaudēt.
    _________________
    Ja neierobežota vara par 1/6 no pasaules nav vērtība, tad Tev taisnība:):):)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > guna 28.08.2013. 18.10

    What
    Kopš kura laika Somija ir NATO?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > guna 28.08.2013. 10.41

    Reksis.+1

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > guna 28.08.2013. 13.12

    es Reinika un Maizisha vieta noteikti izmantotu sho un citus shim lidzigus notikumus lai ievestu katalogos valstij klaji nevelamas personas kas tagad uz tadu ar prieku un ceribu atsaucas.
    Latvijai tas prasitu lielus resursus SAB’am speciali noorganizet shada apjoma operativu pasakumu kad ar iebarota Maskavas idiota muti tiek pateikts kautkas tik tikams un autoritativs ka simtiem kretinu te nak no zemes ara uz DP reghistru pieteikties.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu