Pabriks: aizsardzības budžets nākamgad būs mazāks • IR.lv

Pabriks: aizsardzības budžets nākamgad būs mazāks

54
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzrunā lāpu skrējiena ''Apkārt Latvijai'' dalībniekus. Foto: Kaspars Krafts, F64

Finansējums nesasniegs šī gada līmeni; var apšaubīt NATO saistību izpildi

Lai gan Aizsardzības ministrijai (AM) nākamā gada budžetā plānots papildus piešķirt nedaudz mazāk kā 10 miljonus latu, kopējais AM budžets 2014.gadā būs mazāks nekā šogad, tā šorīt LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (”Vienotība”), citē aģentūra LETA.

AM ir izstrādāta attīstības programma 12 gadiem, skaidro ministrs. Šogad beidzās vairāki maksājumi par dažādiem projektiem, taču šie līdzekļi AM budžetā netiek aizvietoti, līdz ar to kopējais budžets aizsardzības nozarei nākamgad būs aptuveni par 5 miljoniem latu mazāks nekā šogad.

Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku brigādes mehanizācijai, NATO izcilības centram stratēģiskās komunikācijas jautājumos, gaisa telpas novērošanas sistēmas uzstādīšanai un citiem AM pasākumiem nākamā gada valsts budžetā paredzēts atvēlēt 9,8 miljonus latu. Ministrs uzsvēra, ka šāds finansējuma palielinājums situāciju AM neatrisina un NATO joprojām ir pamats domāt, ka Latvija nepilda savas saistības.

Nepildot saistības, vājināsies Latvijas pozīcijas – iespējas panākt lielāku atbalstu un saglabāt lielāku ietekmi NATO būs apgrūtinātas, “ar mums mazāk rēķināsies”, brīdina Pabriks. Ministrs norādīja, ka kājnieku brigādes mehanizācijas jomā Latvija no Igaunijas atpaliek par sešiem gadiem. Latvija pašlaik tikai plāno sākt šo mehanizācijas procesu, kamēr Igaunijā jau pāriet uz modernizāciju – vecās, lietotās tehnikas nomaiņu pret jaunu.

Aizsardzības ministrs gan norādīja, ka ikdienā no finansējuma nepietiekamības aizsardzības sfērā necietīs neviens, “vienīgi attīstību atliksim uz vienu vai diviem gadiem”. Taču, ņemot vērā situāciju reģionā, kur viena valsts – Krievija – katru gadu aizsardzības budžetu palielina par 10 – 15%, kamēr Latvijā tas katru gadu tiek samazināts, rodas nesabalansētība.

Pabriks norādīja, ka Krievijas militārās mācības Baltijas valstu pierobežā pašas par sevi nav apdraudējums, taču bez ievērības nevar atstāt faktu, ka Krievija katru gadu palielina budžetu aizsardzībai un veido militārās bāzes mūsu valsts un Eiropas Savienības pierobežā.

Valdība šodien turpinās diskutēt par nākamā gada budžetu. Ministri runās par papildu ieņēmumiem 2014.gada valsts budžetā, kā arī izskatīs ministriju iesniegtās jaunās politikas iniciatīvas. Finanšu ministrijas aprēķini rāda, ka nākamā gada valsts budžetā dažādām jaunām politikas iniciatīvām papildus varētu sadalīt 88,7 miljonus latu.

Komentāri (54)

dro 27.08.2013. 09.09

Valsts aizņemta ar K&K, Zaharjina & Co “tiesisko” aizsardzību, valsts aizsardzībai līdzekļu nepietiek:)

+18
-3
Atbildēt

2

    efeja60 > dro 27.08.2013. 23.19

    Ko nu tas Pabriks gaudo, Aizsardzības ministrija nekad nav bijusi apdalīta, atšķirībā no Iekšlietu ministrijas. Neviens kārtīgs latvju puika vairs negrib strādāt policijā un glābšanas dienestā, visu krējumu savāc armija. Ja armijā seržants saņem 750 latus, tad policijā leitnants 300Ls.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dro 27.08.2013. 10.41

    lno >>>>>> Valsts aizņemta ar K&K, Zaharjina & Co “tiesisko” aizsardzību, valsts aizsardzībai līdzekļu nepietiek:)

    šo Tavu textu, gan bez smaidiņa beigās, es uzliktu uz Origo fasādes, uz galvenajiem Latvijas autoceļiem, uz Gaismas pils sienas un uz Rigas lidostas. tad šie, varbūt, sāktu biksēs mīzt. [ar “šie” es domāju viņus visus, gan zagļus, gan piesedzējus]

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 27.08.2013. 10.42

mums ir triis lielas ostas , kuras uzspļauj valstij un NATO, no kuraam miljonus ierauj naasii politiķi , kuriem viss zem svaarku ļipas , nabadziiba , bezdarbs , priekš kam NATO,saemaa visi raiti nobalsos kaa saimnieki veeleesies …

+16
-2
Atbildēt

1

    austrisv > Janka, Janic 27.08.2013. 12.43

    Te nu es piekrītu 100%, jo atlaist atkal ostas no nodokļu maksāšanas valsts budžetā,ir vairāk nekā noziedzīgi!!! Cik ilgi var atļaut ostām neko nemaksāt valsts budžetā! Vai tad Latvijas galvenā bagātība nav tieši ostas un tikai tad meži.
    Kaut kāds neiedomājams nonsens, ka Ameriks ar Ušakovu var diriģēt un neko nemaksat valsts budžetā jau kuros gadus, bet turpināt izzagt ostas peļņu caur džipiem, SPA, milzu algām un prēmijām gan Loginovam, gan citiem LC un TP, SC , ZZS caurkritušajiem politiķiem. Cik ilgi gan jau sildās pie ostas maka tie paši abi Leiškalni, vai varbūt jau vēl vairāk Leiškalnu?

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 27.08.2013. 12.45

Ar Islandi gan nevajadzētu salīdzināt, jo Islandei ir laimējies nebūt ne PSRS, ne Krievijas impērijā nekad, un nekādos apstākļos. Tā kā krievi Islandi viss neuzskata par savu īpašumu mūžīgi mūžos, kā mūsu valsti. Vai tad nu nav zināmi Putina plāni attiecībā uz pajukušo PSRS?

+14
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu