Trīs sekunžu laime • IR.lv

Trīs sekunžu laime

6
Foto - Marta Herca

Komponists Ēriks Ešenvalds (36) atklāj, kāpēc nevēlējās iesakņoties Kembridžā un kur viņam izdodas piedzīvot laimes brīžus, no kuriem dzimst mūzika

Kaut arī pieprasīts, atzīts un apbalvots, viņš ir mulsinoši vienkāršs un ik pa laikam pārsteidz, kaut ko pēkšņi uzdziedot. Svelmes nogurdinātas dienas vidū tiekamies kora Latvija telpās. Ēriks Ešenvalds ir nule kā atgriezies no Kembridžas Universitātes, kur divus gadus bija rezidējošais komponists Trīsvienības koledžā – pirmais skaņradis no Latvijas, kuram tikusi šāda iespēja.

Atgriešanās sakrīt ar spilgtiem notikumiem – pagājušajā nedēļā dienasgaismu ieraudzījis ar kori Latvija ierakstītais jaunais albums At the Foot of the Sky (Pie debess kājām), ap saulgriežu laiku Londonā aizvadīts nozīmīgs pirmatskaņojums kopā ar Grammy balvas laureāti Imodženu Hīpu, bet Dziesmusvētku lielais noslēguma koncerts šogad kulminēja ar Ešenvalda sarakstīto Dvēseles dziesmu. Uz kritiķu iebildumiem pret to komponists atsaka: «Savā laikā izsvilpa operu Karmena, bet tagad tā joprojām ir viena no visvairāk uzvestajām operām pasaulē.» Ešenvalds neslēpj, ka ļoti vēlētos piedalīties nākamo Dziesmusvētku koncerta rīkošanā: «Jūtu, ka es spēju balansēt starp klasisko un riktīgi moderno, starp gardēžu un tautas gaumi.»

Jums nav grūti koncertā sēdēt malā, klausīties savu darbu un nespēt ietekmēt, kā tas skan?

Nu… Varu atbildēt pieklājīgi un mazāk pieklājīgi. (Smejas.) No profesionālās pieredzes ir tā – ja visur sākšu uzpasēt savus skaņdarbus, vairs nebūs laika komponēt. Slavenais Mortens Lauridsens ir tiktāl noraizējies par savu visvairāk atskaņoto dziesmu O magnum mysterium, ka diriģenti ļoti uztraucas, ja Lauridsens ir koncertā. Viņi zina – ja nebūs riktīgais temps, Lauridsens dziesmas laikā piecelsies un izies no zāles. Man liekas, tas jau ir par traku. Dziesma ir uzrakstīta, palaista tautā, viss. Man ir jānorobežojas. Ir atkal jāiet uz bibliotēku, daudz jālasa, jāklausās, jādomā, un tas viss notiek vienatnē, vientulībā. Tad arī dzimst nākamie skaņdarbi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu