Ies karsti • IR.lv

Ies karsti

3
Pauls Raudseps

Pēdējos gados piedzīvotās klimata izmaiņas ir grūti nepamanīt 

Pagājušās nedēļas rekordkarstums bija laba ziņa tiem, kas tirgo ūdeni pudelēs. Ne tik labs tas bija pārgalvīgajiem, kuri meklē lielākas ūdenstilpes – slīkušo skaits Latvijas ezeros un upēs turpina kāpt kopā ar temperatūru. Laika apstākļi it kā lutina, tomēr tiem līdzi nāk arī draudi, kurus nereti apzināmies tikai tad, kad ir jau par vēlu.

Pētnieki norāda, ka «meteoroloģiskā vasara» – periods, kad diennakts vidējā temperatūra pārsniedz 15 °C – jau jūlija beigās ievērojami pārsniedza gada normu. Latgalē vasara parasti sākas jūnija sākumā, pārējā valstī ap mēneša vidu. Šogad siltais laiks atnāca jau maijā, mēnesi agrāk nekā ierasts. Vidzemes augstienē meteoroloģiskā vasara parasti ir 60 dienas. Šogad tā bija ilgusi 77 dienas, pirms augusts pat sākās. Ja šomēnes strauji nesamazināsies temperatūra, šī būs garākā vasara Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Latvija, protams, nav unikāla ar savu kāpjošo temperatūras līkni. Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) laidusi klajā pārskatu par izmaiņām pasaulē no 2001. līdz 2010.gadam, kurā teikts: «21.gadsimta pirmā desmitgade bija siltākā, kopš moderno mērījumu sākšanas ap 1850.gadu. Nokrišņi bija virs normas, un 2010.gads pārspēja visus rekordus šajā jomā. Turklāt tika piedzīvoti dramatiski, ekstremāli klimata un laika apstākļi, piemēram, 2003.gada karstuma vilnis Eiropā, 2010.gada plūdi Pakistānā, orkāns Katrīna Amerikas Savienotajās Valstīs, ciklons Nargiss Mjanmā un ilgstošais sausums Amazones upes baseinā, Austrālijā un Austrumāfrikā.» Pasaules vidējā temperatūra ir sākusi kāpt kopš 70.gadiem, un deviņi no pēdējās desmitgades karstākajiem gadiem ir vienlaikus arī starp desmit karstākajiem gadiem meteoroloģisko mērījumu vēsturē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu