Andris Runcis, darina apavus • IR.lv

Andris Runcis, darina apavus

7
Kurpju noietu nosaka nevis kalendārais mēnesis, bet gan gaisa temperatūra. Andris Runcis apgalvo, ka to sapratis šajā neparasti garajā vasarā

 

Ne katrs, kurš nolems pievērsties kurpju izgatavošanai, jau pēc pirmajiem 200 apavu pāriem kļūs tik pieprasīts, ka nespēs apmierināt pasūtītāju apetīti, liekot valsts ietekmīgākajiem biznesa un modes izdevumiem nodoties šā veiksmes stāsta alķīmijas analīzei. «Es neesmu komersants, strādāju idejas vārdā,» saka Andris Runcis, kuram šis triks ir izdevies. 

Andris stāsta, ka sākotnēji nav pabeidzis pat vidusskolu – viņa izvēlētā galdniecības arodvidusskola pēkšņi pārtapusi vienkārši arodskolā, kuru neilgi pirms izlaiduma Runcis pametis, lai strādātu par auto krāsotāju. «Tas bija ļoti ienesīgi, tolaik biju baigi biezais.» Pēc septiņiem gadiem vidējās izglītības trūkums tomēr licis sevi manīt. «Secināju, ka nevelku līdzi savu intelektuālo draugu sarunām – nesapratu, par ko viņi runā,» Andris skaidro, kas mudinājis meklēt pārmaiņas dzīvē. Devies uz vakarskolu, kur ne tikai apguvis mācību vielu, bet arī saticis savu otro sievu Kristīni, ar kuru kopā nolēmuši pievērsties kurpju darināšanai – bēniņos atraduši žurnāla Atpūta gadagrāmatu ar apavu izgatavošanas pamācību mājas apstākļos.

«Mani interesē viss jaunais,» Andris mēģina pamatot sava dzīves ceļa līkločus, kuri no auto elektronikas labošanas, mājaslapu programmēšanas un guļbūvju tirdzniecības aizveduši uz kādas bankas apakšuzņēmumu, kur treknajos gados kļuvis par kravas transporta līzinga un nomas nodaļas priekšnieku. «Tolaik man bija daudz naudas, tomēr tieši tad sapratu, ka no tā nevar kļūt bagātāks,» viņš nosvērti stāsta dienā, kad abi ar Kristīni ieradušies Rīgā, lai tiktos ar pasūtītājiem, starp kuriem ir daudz mākslinieku, mūziķu un citu cilvēku, kuri «atrodas uz līdzīga viļņa kā mēs». Lai kurpe derētu konkrētajai kājai, ir jāņem vērā ļoti daudz ārkārtīgi smalku detaļu, Andris stāsta un demonstrē tās uz paša gatavotajām sandalēm. Augstākajā mērā gandarīts par savu veikumu līdz šim esot bijis tikai vienu vai divas reizes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu