Atceļ saskaņojumu par pareizticīgo baznīcas būvi Dzintaros • IR.lv

Atceļ saskaņojumu par pareizticīgo baznīcas būvi Dzintaros

31
Jaunās baznīcas mets.
Ruta Garkalne

VKPAI: projekts neatbilst Jūrmalas videi, bet to var pārstrādāt

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI), piektdien otrreiz izskatot ieceri būvēt pareizticīgo baznīcu Dzintaros, atcēla Jūrmalas domes iepriekšējā dienā apstiprināto projekta saskaņojumu. VKPAI vadītājs Juris Dambis portālu Ir.lv informēja, ka projekts bijis nepilnīgs, tajā nav ņemta vērā Jūrmalas kultūrvēsturiskā vide.

Baznīcu varēs būvēt, pārstrādājot projektu atbilstīgi kultūrvidei, apstiprina pieminekļu sargi. Jau vēstīts, ka Latvijas pareizticīgo baznīca (LPB) plāno būvēt baznīcu Jūrmalā, vietā, kur dievnams bija uzbūvēts 19.gadsimtā, taču padomju laikā nojaukts. Projektētāji plānojuši būvēt jauno baznīcu, neņemot par paraugu nojaukto baznīcu.

Dambis uzsver, ka inspekcijai nav nekādu iebildumu pret pareizticīgo baznīcas būvēšanu vēsturiskajā vietā. Inspekcija pievērsusi uzmanību tam, ka izstrādātā dokumentācija neatbilst skiču projekta stadijai, tā ir nepilnīga, skiču projektā nav ietverta informācija un analīze par objekta iekļaušanos apkārtējā kultūrvēsturiskajā vidē.

Dambis aicina ”projekta autorus pārskatīt arhitektūras ideju ar mērķi, lai iecerētā baznīcā iekļautos Jūrmalas kultūrvidē”. Viņš min, ka jāatsakās no jautājuma politizācijas un ir jāieklausās sabiedrībā.

Ir.lv jau ziņoja, ka ceturtdien, 8.augustā, Jūrmalas pilsētas dome atbalstīja pareizticīgo baznīcas būvniecības ieceri saskaņā ar sabiedriskās apspriešanas rezultātiem, dienu pirms VKPAI vēlreiz izskatīja jaunās baznīcas projektu.

VKPAI vadītājs uzskata, ka Jūrmalas pilsētas dome rīkojusies nekorekti, izskatot sabiedriskās apspriešanas rezultātus dienu, pirms VKPAI vēlreiz pārskata projektu. Inspekcija informējusi gan projekta autorus, gan Jūrmalas domi par projekta apstrīdēšanu.

Šī gada maijā projekta skiču stadiju saskaņoja VKPAI, taču Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) 14.jūlijā lūdza VKPAI projektu izskatīt vēlreiz. JAB noraidīja konkrēto projektu un pieprasīja domei rīkot konkursu par ēku, ko vēlas celt Jūrmalā, Turaidas ielā 11, Jomas ielas galā. Taču Jūrmalas dome konkursu nerīkoja.

Plānots, ka jaunās baznīcas tornis sasniegs 38 metrus, kas trīskārt pārsniedz šajā teritorijā atļauto ēku augstumu, kas ir 12 metri, informē JAB.

Jomas ielas galā Dzintaros 1896. gadā tika uzcelta Kazaņas Dievmātei veltīta neliela koka baznīca. Tās arhitekts Aleksejs Kīzelbašs bija rēķinājies ar Jūrmalas mazstāvu koka arhitektūras mērogu un pareizticīgo baznīcu būvniecības tradīcijām Latvijā. Padomju laikā baznīcu nojauca un vietā uzbūvēja izstāžu paviljonus.

Līdz ar valsts neatkarības atgūšanu notika denacionalizācija, un LPB ieguva tiesības uz zemesgabalu, kur reiz jau slējās baznīca. 2010.gadā LPB piederošais uzņēmums SIA ”NP Edinburga” saskaņā ar Jūrmalas zemesgrāmatu nodaļas lēmumu nostiprinājis baznīcai vēsturiski piederējušās īpašuma tiesības uz zemesgabalu Turaidas ielā 11. Pēc gada uzņēmums domē iesniedza priekšlikumu par baznīcas ēkas atjaunošanu un vēl pēc dažiem mēnešiem izsoles kārtībā par 25 500 latu iegādājās izstāžu paviljonus.

Dievnama celtniecība varētu izmaksāt aptuveni 1,5 miljonus latu. 28.jūlijā, ”Jaunā viļņa” noslēguma dienā, notika Dievmātes Kazaņas ikonas baznīcas pamatakmens ielikšana metropolīta Aleksandra pavadībā, liecina LPB sniegtā informācija.

Komentāri (31)

Eleonora Maisaka 12.08.2013. 11.56

betijacelmale
Kā uz lietu skatās. Kas vienam ir mukšana, es to drīzāk nosauktu par intervenci. Mukšana, tas attiecināms uz Kasparovu un Gurijevu.

+11
-1
Atbildēt

2

    Andis > Eleonora Maisaka 12.08.2013. 12.23

    Par cik man pašam ir attāla saskare ar dažiem no šiem “pārbēdzējiem”, tas tiešām IR fakts:
    – viņi paši nezina, vai viņi ir bēgļi no Krievijas valsts idiotisma jeb vai, viņuprāt, dižas kultūras nesēji. Viņu pašu izjūtās ir aptuveni 50%/50%. Apzināta intervence vairumā gadījumu tā nav, bet ar ko tas viss beigsies, man pašam arī nav skaidrs. Nu, nav viņi nekādi Latvijas valsts patrioti, lai gan arī Latvijas pievienošanos Krievijai viņi noteikti nevēlas.
    Lielā valstī, lielā pilsētā – Parīzē vai Londonā – viņi “izšķīstu” kopējā masā un nekādu būtisku ietekmi neatstātu. Taču šādas ietekmīgas kopienas veidošanās mazā valstī ir lieta, par ko noteikti ir vērts padomāt. Man kā stratēģim gribas nevis “lekt uz nažiem”, bet izvērtēt, ko labu no šīs situācijas var gūt un kā samazināt iespējamos sliktumus.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Eleonora Maisaka 12.08.2013. 14.34

    Tieši tā, kā jūs abi rakstiet. Mūk no Krievijas, kur situācija ir divdomīga – visādi var gadīties. Tai pašā laikā Latvijas kultūru, tradīcijas un dzīvesveidu tie “zārkā redzējuši”, kā pie viņiem mēdz teikt, neliels traucēklis. Latvija tos interesē, kā tīra, ērta, laipna, neagresīva pret krievvalodīgajiem zeme ar skaistu mazpiesārņotu vidi un maigu klimatu. Ko vēl labaku cilvēks var vēlēties?

    +15
    0
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 12.08.2013. 13.22

Gatis
Labumu gūt nevar, bet situāciju var novērst.
Uz zirgu un vistu mēsliem lieliski aug šampinjoni, no cietiem sadzīves atkritumiem var iegūt ģeneratora gāzi, pārtikas atliekas kalpo kā izejviela biogāzei vai sliekām. Kādu labumu varētu gūt no krievu komediantiem, nesaprotu.
Ja valdība sūtītu uz Krieviju labi apmācītu meiču – profesionāļu, desantu, kas atvelk uz Latviju zinātniekus vai jaunus talantīgus cilvēkus, kas varētu kalpot civilizētās pasaules interesēm, cita lieta. Esmu pāris reizes mēģinājis, ar visādiem solījumiem, kā iespējas pelnīt, nokārtot uzturēšanās atļaujas un citu, dabūt šurp cilvēkus, kas Krievijas provincēs nīkuļo, bet šeit es varētu no viņiem izspiest labumu sev, savai valstij un viņiem pašiem, diemžēl neveiksmīgi.
Tie ir pārāk dziļi iestiguši savā purvā, bet visādi galkini un moisejevi gan lien kā blaktis pie mums no visām škirbām, lai saldinātu dzīvi šļeseriem, ušakoviem un zatļeriem.

+11
-2
Atbildēt

0

mariam 12.08.2013. 08.07

Laba ziņa.

+18
-12
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu