Jūrmalas dome apstiprina jaunas pareizticīgo baznīcas ieceri • IR.lv

Jūrmalas dome apstiprina jaunas pareizticīgo baznīcas ieceri

25
Iecerētās baznīcas mets Dzintaros.
Ruta Garkalne

Lēmums pašvaldībā pieņemts dienu pirms jautājums izskatīšanas kultūras pieminekļu inspekcijā

Dienu, pirms Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) vēlreiz izskata ierosinājumu būvēt pareizticīgo baznīcu Dzintaros, Jūrmalas dome trešdien, 8.augustā, apstiprinājusi jaunās baznīcas būves ieceri, ir.lv apstiprināja institūcijās

Dome atbalstījusi pareizticīgo baznīcas būvniecības ieceri saskaņā ar sabiedriskās apspriešanas rezultātiem, VKPAI saskaņojumu, vērtējumu par jaunceļamās baznīcas ietekmi uz apkārt esošajiem īpašumiem un saskaņā ar ”Do studio” arhitekta Didža Krūmiņa izstrādāto būvniecības ieceres metu, norāda Jūrmalas pilsētas domes pārstāvis Reinholds Pelše.

Latvijas pareizticīgo baznīca (LPB) plāno būvēt jaunu baznīcu Jūrmalā vietā, kur baznīca bija uzbūvēta jau 19.gadsimtā, taču padomju laikā nojaukta. Taču arhitekti norāda, ka baznīcas arhitektoniskais risinājums neiederas Jūrmalas kultūrvidē. Šī gada maijā projekta skiču stadiju saskaņoja VKPAI, taču Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) 14.jūlijā lūdza VKPAI projektu izskatīt vēlreiz.

JAB priekšsēdētājs Uldis Kronblūms norāda, ka nav korekti no Jūrmalas domes puses pieņemt lēmumu, pirms to ir izdarījusi VKPAI. Viņš ir izbrīnīts par domes rīcību, jo pašvaldība ir bijusi informēta par to, ka skiču projekts ir apstrīdēts.

Jūrmalas pilsētplānošanas nodaļas vadītājas vietniece Alise Landsberga mierina, ka domes sēdē apstiprināja tikai sabiedriskās apspriešanas rezultātus. Viņa uzsver, ka domē ”deputāti tagad nelemj – vai tornis pa kreisi, vai durvis lielākas vai mazākas”. ”Runa ir par procedūru, kura paredz, ka domei ir jārēķinās ar sabiedrības viedokli,” uzsver pašvaldības pārstāve. Turpmāk vēl jāapstiprina tehniskais projekts, iespējams, būs vēl viena publiskā apspriešana, pieļauj A. Landsberga.

Kronblūms uzsver, ka vienīgie, kurus šis projekts apmierina, ir projekta autors Didzis Krūmiņš un Jūrmalas galvenais arhitekts Andris Bērziņš. Viņš vēlreiz uzsver, ka nav pret baznīcas atrašanos konkrētajā vietā, bet gan pret skicē redzamo baznīcas veidolu.

Ir.lv jau ziņoja, ka JAB noraidīja konkrēto projektu un pieprasīja domei rīkot konkursu par ēku, ko vēlas celt Jūrmalā, Turaidas ielā 11. Tā ir vieta Jomas ielas galā, zināma ar metāla globusu. Taču Jūrmalas dome nerīkoja konkursu.

Kazaņas Dievmātei veltīta neliela koka baznīca Dzintaros, Jomas ielas galā, tika uzcelta 1896. gadā. Tās arhitekts Aleksejs Kīzelbašs bija rēķinājies ar Jūrmalas mazstāvu koka arhitektūras mērogu un pareizticīgo baznīcu būvniecības tradīcijām Latvijā. Padomju laikā baznīcu nojauca un vietā uzbūvēja izstāžu paviljonus.

Līdz ar valsts neatkarības atgūšanu notika denacionalizācija, un LPB ieguva tiesības uz zemesgabalu, kur reiz jau slējās baznīca. 2010. gadā LPB piederošais uzņēmums SIA ”NP Edinburga” saskaņā ar Jūrmalas zemesgrāmatu nodaļas lēmumu nostiprinājis baznīcai vēsturiski piederējušās īpašuma tiesības uz zemesgabalu Turaidas ielā 11. Pēc gada uzņēmums domē iesniedza pieteikumu par baznīcas ēkas atjaunošanu un vēl pēc dažiem mēnešiem izsoles kārtībā par 25 500 latiem iegādājās izstāžu paviljonus.

Plānots, ka baznīcas tornis sasniegs 38 metrus, tas trīskārt pārsniedz šajā teritorijā atļauto ēku augstumu – 12 metri. Tas kļūs ”kā visas Jomas ielas simbols, jo būs redzams jau no Majoru stacijas, nerunājot jau par Dzintaru koncertzālei tuvāko apkārtni”, neapmierinātību pauž JAB pārstāvji.

Dievnama celtniecība varētu izmaksāt aptuveni 1,5 miljonus latu. 28. jūlijā, ”Jaunā viļņa” noslēguma dienā, notika Dievmātes Kazaņas ikonas baznīcas pamatakmens ielikšana Metropolīta Aleksandra pavadībā, liecina LPB sniegtā informācija.

Komentāri (25)

ivetao2007 09.08.2013. 13.36

Jurmalas domes mantkārīgo kangaru savienība ar uzbrukošo sovku a la Puķina imperija, iecirtusi jaunu robu NATO un EU valstī Kad Krievijas komunistiskie puķinieši būs izputinājuši savu zemi, tad tiem krievzemes izlaupītājiem jau no jauna okupētajā Latvijā jau būs pareizticīgos baznīca, kas kopā ar islamu un katoļiem ir agresīva un civēcei naidīga reliģija. Jūrmalas vēlētājiem būtu jāiegaumē nodevēju vārdi. Tos sovku draugus un “posobņikus”.

+7
0
Atbildēt

2

    Inese > ivetao2007 09.08.2013. 13.43

    Perfekta sarkanā redaktora un bijušā 43. latviešu gvardes divīzijas seržanta Zigurda Mežavilka runa. Klau, Mežavilk, a čekas maisos tu taču esi, vai ne? ;)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ivetao2007 09.08.2013. 17.06

    Linux Mint 15
    Klau, Mežavilk, a čekas maisos tu taču esi, vai ne? ;)

    Jāsāk domāt, ja jau visnecilvēciskāko ideologiju, kādu vien sātans ir spējis radīt, kas simts miljonus planētas iedzīvotāju ir padarījusi par agresīviem un tumsonīgiem zombijiem, pielīdzina Katolicismam un Islamam.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

oktaavs 09.08.2013. 09.24

Kazaņas Dievmātei veltīta neliela koka baznīca Dzintaros, Jomas ielas galā, tika uzcelta 1896. gadā.
————————————
Tagad vajag lielu, lai visa Latvija no attāluma redz, kurš te patiesais saimnieks.
Interesanti, kas būs tie Jūrmalas pareizticīgie, kas svētdienās gāzīs apkārt šo baznīcu ? N.ī. sapirkušie ebreji ? Tas nav pat tik svarīgi, galvenais lai tiek iebakstīta bijušās impērijas atgūto robežu atzīme.

+17
-10
Atbildēt

5

    piziks > oktaavs 09.08.2013. 10.52

    Hari, — Sprūdžam var prasīt, izliekoties, ka sisis kājvijolis kaut ko spētu, bet kam noslēpums, ka spēj… visu ko (pat demogrāfiju NA Parādnieka stilā), tikai ne kaut reāli valstiski vajadzīgu. Jāsit premjers, Vienotība utml…. un paši RP… par to, ka Sprūdžs nav nomainits ar kādu, kurš spētu strādāt. Šī valdība vēl nezināmu ziepju tilpumu atstās mantojumā nāmakajai (par pašu valdību var neuztraukties, bez ilūzijām), tomēr vēl jau Latvijā ir arī kādi cilvēki palikuši, un to deļ kaut ko sarakstīt visiem uz likumu un noteikumu sadomāšanu spējīgajiem vajadzēja un vajag vēl arvien.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Sanšains > oktaavs 09.08.2013. 11.13

    OT –

    Jā…

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    piziks > oktaavs 09.08.2013. 10.22

    Toties tiesiskās koalīcijas likumdevēji Saeimā nav taču uzrakstījuši nevienu likumu, ar ko valsti no tādiem čurustabiem aizstāvēt. Par ko raudāt, — vakar jau redzējām, ko vērti tie juristi, kas Saeimas deputātos un valdībā: kā Bordāns un Āboltiņa, utml.

    (Premjers, kas — arī — juridiskos jautājumos ir vienīgi savas partijas un tās koalicionāru pavērto mutu vērotājs, neskaitās.)

    +8
    -12
    Atbildēt

    0

    Sanšains > oktaavs 09.08.2013. 10.35

    Optiskais Tēmeklis –

    Šoreiz Jums piekrītu – šlauganajiem tirliņiem valdošajā koalīcijā būtu bijis kas jāizdomā.

    Tikai kāpēc gan ārpus kritikas atstāt Skrūdžu no iekrievotās (nacionāli nihilistiskās) kompaškas RP, ko? Vai pašvaldības tā kā nebūtu ar viņa amatu saistīta tēma?

    Jaunākais piemērs no dižā RP “pienesuma” – no “ideju ģenerātōra” Ķīļa iestrādnēm, ko turpina realizēt Ušakova ģimenes draugs Slava :
    —————–
    “Augstskolās aicina ieviest grāmatas krievu valodā

    “Dot iespēju studentiem apgūt krievu valodas kursus, kā arī ieviest vairāk grāmatu un izdevumu krievu valodā” – tādu rekomendāciju Banku augstskolai attiecībā uz ekonomikas studiju virzienu īstenošanu sniegusi Studiju virzienu akreditācijas komisija, ko izveidojusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

    Tā kā pēdējā gada laikā IZM vairākkārt tapuši likumprojekti, kas paredzēja ieviest studijas krievu valodā arī valsts augstskolās, šis ieteikums liek domāt, ka IZM turpina izmantot visas spraugas, lai iestumtu krievu valodu augstākās izglītības iestādēs.”
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=387222:augstskols-aicina-ieviest-grmatas-krievu-valod&catid=127:studijas&Itemid=149%20class

    +10
    -12
    Atbildēt

    0

    Ojārs > oktaavs 09.08.2013. 10.50

    Tikai kāpēc gan ārpus kritikas atstāt Skrūdžu ar viņa iekrievoto (nacionāli nihilistisko) kompašku RP, ko? Vai pašvaldības tā kā nebūtu ar viņa amatu saistīta tēma?
    ————–
    Tāpat ir klusums no ZZS rupora NRA puses. Tur taču pie lielas teik;sanas ir dižā jūrmalniece un patriote Elita Veidemane.

    +11
    -11
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu