Vajag uzmanīgi gaidīt • IR.lv

Vajag uzmanīgi gaidīt

1
Zīmējums - Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Valmieras Drāmas teātris aizvada izpārdotas viesizrādes Rīgā, uz kurām gan ieradies vecā autobusā ar nodilušiem sēdekļiem – direktore Evita Sniedze neslēpj, ka valsts dotācija cilvēcīgai dzīvei ir par mazu, tomēr nesatricināmi tic, ka teātris Valmierā būs mūžam

Biezpiena tortes gabaliņu ar aprikozēm un riekstiem Evitai Sniedzei intervijas laikā Nacionālā teātra pagrabiņa kafejnīcā tā arī neizdodas notiesāt. Dienas vidū bez pārtraukuma zvana telefons, prominences piesakās uz brīvajām vietām, kuru Valmieras teātra direktorei nemaz nav – viesizrādes Rīgā ir pilnīgi izpārdotas. Otra zvanītāju grupa ir sveicēji, viņai šodien (saruna notiek 6.augustā) dzimšanas diena.

Valmieras teātri Evita Sniedze vada kopš 2006.gada. Pagājušajā gadā mūžībā aizgāja teātra leģenda, Evitas Sniedzes skolotājs un tuvs draugs režisors Oļģerts Kroders.  «Nav vairs, kam paprasīt padomu,» viņa saka. Krodera istabiņā, kurā viņš teātrī dzīvoja, nepilna gada laikā kopš meistara aiziešanas viņa bijusi tikai divas reizes. Viss, kas saistās ar viņu, saviļņo. Jaunākās ziņas par teātri, ja neskaita tuvojošās 2013./2014.gada sezonas sākumu, ir šādas: nodibināts Oļģerta Krodera fonds. Valmierā pie teātra taps piemineklis meistaram, kā arī izveidota Oļģerta Krodera balva – tā ik gadu tiks piešķirta par izcilāko un izaicinošāko notikumu Latvijas teātra dzīvē sezonas laikā. Fonda valdē ir, kā Sniedze smejas, tie, kuriem pašiem šo balvu vajadzētu piešķirt kā pirmajiem: aktieri Vilis Daudziņš, Artūrs Skrastiņš un Rihards Rudāks, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis.

Bet tagad pie notikumiem Valmierā jaunajā teātra sezonā: 22.septembrī Lielajā zālē pirmizrāde Indras Rogas iestudējumam Doktors Živago. Galvenajā lomā Imants Strads, kurš šosezon nominēts Spēlmaņu nakts balvai kā labākais aktieris par lomām izrādē Zojkina kvartira un Aprēķina laulības. Doktora Živago abu mīļoto sieviešu lomās (romānā viņš mūža garumā mīl divas) – Ieva Puķe un Elīna Vāne. Scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, tērpu māksliniece Anna Heinrihsone. Šī pati komanda pagajušajā sezonā lieliski sastrādājās izrādē Zojkina kvartira. Teātra direktore Sniedze stāsta, ka Doktora Živago pirmizrādi gaida ar milzīgu satraukumu. Redz, cik iedvesmoti, brīžiem aizrautībā raudādami no mēģinājumiem ārā nāk aktieri. Tomēr topošā izrāde teātrim ir liels izaicinājums. «Pēc Zojkas panākumiem… Vajag uzmanīgi gaidīt pirmizrādi,» Evita Sniedze rāmi pasmaida. Šonedēļ izrādi Rīgā, Nacionālajā teātrī, kur vispirms notiek valmieriešu viesizrādes, noskatījies arī Alvis Hermanis. Atzinies Sniedzei, ka ļoti paticis, lai arī pirmo cēlienu nav īsti sapratis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu