Plāno kapitalizēt ''Metalurga'' parādus un atlaist daļu darbinieku • IR.lv

Plāno kapitalizēt ”Metalurga” parādus un atlaist daļu darbinieku

34
Ražošana ''Liepājas metalurgā''. Foto: Jānis Vecbrālis, F64

Tiesiskās aizsardzības plānā paredz arī uzņēmuma daļu pārdošanu

Akciju sabiedrības “Liepājas metalurgs” (LM) tiesiskās aizsardzības plānā (TAP) iecerēts noteikt parādu kapitalizācijas iespējas, uzņēmuma dažu cehu atdalīšanu un meitas kompāniju daļu pārdošanu, kā arī darbinieku skaita samazināšanu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz uzņēmuma preses dienesta sniegto informāciju.

Vakar pēcpusdienā pabeigta piektdien sāktā LM padomes un valdes kopsēde, kurā piedalījies uzņēmuma “kreditoru kluba” pārstāvis, valsts pilnvarnieks “Prudentia Advisor”. Pēc padomes priekšsēdētāja Gunta Vilnīša teiktā, sanāksmē spriests, kā rūpnīcas TAP saskaņot ar “kreditoru kluba” interesēm.

Plānā paredzēts, ka uzņēmumam vajadzīgas 25 miljonu latu investīcijas apgrozāmo līdzekļu atjaunošanai, lai septembrī LM atsāktu ražošanu. Plāna projekts paredz nenodrošināto kreditoru parādu kapitalizāciju ar iespēju tos pārvērst akcijās.

Plāna projektā, kas vēl jāapstiprina tiesā, paredzēts pārdod LM daļas atsevišķās meitas kompānijās, atdalīt pakalpojumus sniedzošos cehus kā atsevišķas juridiskas vienības, pārdot neizmantojamo kustamo un nekustamo mantu, beigt sponsorēšanas aktivitātes sportā un kultūrā. “Ledus halli” iecerēts nodot nomā Liepājas pilsētas domei par 1 latu gadā.

Tiek plānots darbinieku skaita samazinājums, vienlaikus solot palielināt vidējo darba samaksu par 59 latiem mēnesī. Šo darbību rezultātā LM aizvien nodrošinās ar darbu līdz 1900 strādājošo, bet kreditoru ieguvums būšot vismaz 20 reizes lielāks nekā bankrota gadījumā, sola uzņēmums. Patlaban LM nodarbina ap 2000 darbinieku.

Pēc Vilnīša teiktā, sēdes dalībnieki secinājuši, ka LM ir moderns uzņēmums ar jaunākajām tēraudkausēšanas tehnoloģijām Eiropā, uzņēmumam ir izdevīgs ģeogrāfiskais stāvoklis, blakus dzelzceļa pievedceļš un neaizsalstoša osta. Sēdē secināts, ka vienīgais un valstij svarīgākais LM darbības atsākšanas modelis esot īstenot TAP. Jāatgādina, ka valsts uzņēmums ”Latvenergo” savulaik īpaši LM vajadzībām izbūvēja paaugstinātas jaudas elektrolīniju.

“Sēdes dalībnieki saprata, ka valstij ir svarīgas sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas a 6,8 miljonu latu apmērā gadā. Svarīgs ir arī iedzīvotāju ienākumu nodoklis orientējoši 6,9 miljoni latu gadā,” turpināja Vilnītis.

Sanāksmē esot panākta vienošanās, ka LM norēķināsies ar valsti par kredītiem no “UniCredit”, par Itālijas bankā ņemto kredītu 51 miljonu latu apmērā. “Visa attīstība iespējama tikai pieņemtā plāna ietvaros,” teicis Vilnītis, “turpretim bankrota gadījumā administrators uzņēmuma mantu varētu realizēt provizoriski par 26 miljoniem latu un nodrošināto kreditoru prasījumi, tajā skaitā valsts prasījums tiktu apmierināts labi ja 25% apmērā, bet nenodrošinātie kreditori “Latvenergo”, “Latvijas gāze”, “Stemcor” un citi, visticamāk, neatgūtu neko.”

Ticis runāts arī par to, ka līdz tiesiskās aizsardzības plāna izskatīšanai tiesā 26.augustā netiks rosināta LM bankrota procedūra. Uzņēmuma padome, valde un “kreditoru klubs” apņēmušies darīt visu, lai septembrī rūpnīca atsāktu ražošanu. “Sagaidāms, ka Valsts kase atbalstīs uzņēmuma apņemšanos atsākt darbību septembrī,” piebildis Vilnītis.

Kā ziņots, LM nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek veidots TAP. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai “UniCredit S.p.A.” – 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai pārskaitīja LM valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Komentāri (34)

Ligiña Doniña 06.08.2013. 10.12

…provizoriski 26 miljonu latu ūtrupe” …Tieši šāda izpārdošana arī ir gaidāma. 10% no 26 mio administrātoriem un viņu saimniekiem ir super kumoss. Ilgi nebūs jāgaida uz valdības vaidiem, ka citas izejas jau nav!

+3
-1
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > Ligiña Doniña 06.08.2013. 20.56

    exactly

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Ligiña Doniña 06.08.2013. 20.59

    Cik gan ironiski vai/un stulbi skan šie komentāri pie raksta par EURO monētām. Visu šo kārtējo tiesiskuma koalīcijas panākumu sakarā. Kā arī pašas EURO ieviešanas sakarā, pret tautas gribu un izliekoties, ka tautai viedokļa nav vai arī tas ir lumpeņu viedoklis. Tas ar kampaņu palīdzību tikšot iestādīts pareizi, bet kaut kā nesanāk. Pareizās iestādīšanas termiņi visu laiku pārceļas un pareizā viedokļa iestādīšanas izdevumi aug.
    —————————–
    Ķencis&Pāvuls – Man ir patiess un ļoti dziļš prieks redzot šo foto. Padomju laikā Milda bija pēdējais paslēptais, bet joprojām taustāmais, Latvijas sapņa simbols. Un šodien no jauna tā būs redzama gan Riga, gan Lisabona, Madride, Parize, Roma, Berline… .
    Šī ir tā reize, kad mēs varam un mums jābūt lepniem par sevi un to ceļu, ko esam nogājuši.
    ———————————–
    Ķencis&Pāvuls – palasiju komentarus, lai soreiz linuxi pamocas, savaa zaudejuma.
    Mes tiesam varam justies labi.
    http://www.ir.lv/2013/8/5/foto-vacija-sakta-latvijas-eiro-monetu-kalsana/viedokli

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 06.08.2013. 18.22

saakot rekonstrukciju , peec taas pabeigšanas bija paredzeets atbriivot 500 straadaajošos , kaadeeļ to dariis tikai tagad?

0
0
Atbildēt

0

dro 06.08.2013. 09.09

… “turpretim bankrota gadījumā administrators uzņēmuma mantu varētu realizēt provizoriski par 26 miljoniem latu un nodrošināto kreditoru prasījumi, tajā skaitā valsts prasījums tiktu apmierināts labi ja 25% apmērā, bet nenodrošinātie kreditori “Latvenergo”, “Latvijas gāze”, “Stemcor” un citi, visticamāk, neatgūtu neko.”
____________________
A-ū, ū-ā, klusais!?:)

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu