Krievijas tiesa saīsina Hodorkovska cietumsoda termiņu • IR.lv

Krievijas tiesa saīsina Hodorkovska cietumsoda termiņu

22
Foto: EPA-LETA

Pauž bažas par jaunu apsūdzību izvirzīšanu Kremļa politiskajam oponentam

Krievijas Augstākā tiesa par diviem mēnešiem saīsinājusi bijušajam naftas magnātam un Kremļa kritiķim Mihailam Hodorkovskim piespriesto 11 gadu cietumsodu, vēsta LETA-AFP. Daži vērotāji gan pauduši bažas, ka Hodorkovskim varētu izvirzīt jaunas apsūdzības, jo Kremlis viņu joprojām uzskata par bīstamu oponentu.

Izskatot Hodorkovska apelāciju par spriedumu otrajā prāvā, tiesa viņam, kā arī līdzapsūdzētajam Platonam Ļebedevam piespriesto 11 gadu ieslodzījuma termiņu saīsināja līdz desmit gadiem un desmit mēnešiem. Tas nozīmē, ka Ļebedevs brīvībā varētu iznākt 2014.gada maijā, bet Hodorkovskis – tā paša gada augustā, vēsta aģentūra “Interfax”.

Pats Hodorkovskis tiesā nebija ieradies, bet sēdē piedalījās ar videokonferences starpniecību no cietuma. Viņš tiesai paziņoja, ka prokurori un izmeklētāji tikuši izmantoti “kā instruments Krievijas iekšpolitikā”. “Rezultāts ir katastrofāls,” sacīja Hodorkovskis. “Mēs nerunājam par likuma ieviešanu, mēs runājam par gatavību upurēt tiesu sistēmas reputāciju, lai panāktu jaunu cietumsodu varasiestāžu oponentam.” “Man ir bijis un vienmēr arī ir svarīgi panākt taisnīgumu tēvzemei,” tiesai norādīja apsūdzētais.

Hodorkovska aizstāvji tiesā norādīja, ka apsūdzības, par kurām Hodorkovskis un Ļebedevs 2010.gadā tika notiesāti, bija safabricētas un tādējādi jau no paša sākuma nebija spēkā esošas. Hodorkovska advokāts Vadims Kļuvgants pavēstīja, ka tiesas spriedumu plānots pārsūdzēt Augstākās tiesas prezidijā.

“Par diviem mēnešiem – man ir kauns par šo valsti,” pēc tiesas sēdes pauda Hodorkovska tēvs. Pērnā gada nogalē tiesa abiem notiesātajiem samazināja cietumsodu no 13 līdz 11 gadiem. Šī gada jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzina, ka Hodorkovska un Ļebedeva pirmā prāva bijusi netaisnīga.

Jau vēstīts, ka 2005.gadā Hodorkovskis kopā ar Ļebedevu tika notiesāts par plaša mēroga izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. Apelācijas prasība saistīta ar otro lietu, kurā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa 2010.gada decembrī Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda 14 gadu ieslodzījumu kolonijā saistībā ar apsūdzībām par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu. Ieskaitot pirmo spriedumu, saskaņā ar kuru tika piespriests astoņu gadu cietumsods, un ieslodzījumā pavadīto laiku, soda izciešanas termiņš beigtos 2017.gadā. Taču 2012.gada 24.maijā Maskavas pilsētas tiesa mīkstināja piespriesto sodu par vienu gadu.

Komentāri (22)

dro 06.08.2013. 15.49

Kakoi gumanjizm!:)

+5
-2
Atbildēt

0

Inese 06.08.2013. 14.53

Lūk, ko rakstīja krievu žurnāliste Jūlija Latiņina par brīvības un demokrātijas kapraci Krievijā Mihailu Hodorkovski:

Дело не в неуплаченных налогах, не в обиженных губернаторах, не в «красных директорах», выброшенных на помойку истории, и, разумеется, не в страданиях экзотического какаду Кеннета Дарта, который просит с ЮКОСа аж 800 миллионов долларов отступного. Дело в том, что БЛАГОДАРЯ ОЛИГАРХАМ В РОССИИ БЫЛА СОЗДАНА НЕ РЫНОЧНАЯ ЭКОНОМИКА, В КОТОРОЙ БИЗНЕСМЕН, ПРЕСЛЕДУЮЩИЙ ЛИЧНОЕ БЛАГО, СПОСОБСТВУЕТ ПРИУМНОЖЕНИЮ БЛАГА ОБЩЕГО, А ФЕОДАЛЬНЫЙ СТРОЙ, В КОТОРОМ ВЛАСТЬ ЯВЛЯЕТСЯ ВЫСОКОДОХОДНЫМ ФИНАНСОВЫМ ИНСТРУМЕНТОМ.

ЛОГИЧЕСКИМ ЗАВЕРШЕНИЕМ ТАКОГО СТРОЯ СТАНОВИТСЯ ИСЧЕЗНОВЕНИЯ ДЕСЯТКОВ ССОРЯЩИХСЯ ОЛИГАРХОВ И ПОЯВЛЕНИЕ ОДНОГО СУПЕРОЛИГАРХА, ИМЕНУЕМОГО ТАКЖЕ ДИКТАТОРОМ. ЗА ТЕРМИДОРОМ ОБЫКНОВЕННО СЛЕДУЕТ БРЮМЕР, ЗА УГАСАНИЕМ РЫНКА – ГИБЕЛЬ СВОБОДЫ.

ИМЕННО ЭТО ОБВИНЕНИЕ И ПРЕДЪЯВИТ ГОСПОЖА ИСТОРИЯ РОССИЙСКИМ ОЛИГАРХАМ: ЧЛЕНУ-КОРРЕСПОНДЕНТУ АКАДЕМИИ НАУК БОРИСУ БЕРЕЗОВСКОМУ,УДАЧЛИВОМУ ЦЕХОВИКУ АЛЕКСАНДРУ СМОЛЕНСКОМУ, РУКОВОДИТЕЛЮ КООПЕРАТИВА ПО МОЙКЕ ОКОН МИХАИЛУ ФРИДМАНУ, БЫВШЕМУ ЧИНОВНИКУ МВЭС ВЛАДИМИРУ ПОТАНИНУ И ТАЛАНТЛИВОМУ ХИМИКУ МИХАИЛУ ХОДОРКОВСКОМУ. http://sovsekretno.ru/articles/id/376/

+4
-2
Atbildēt

0

inta_s 07.08.2013. 12.10

Nožēlojams režīms, vienlīdzīgs sacensties ar ASV režīmu cilvēku apspiešanā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu