Pēc patvēruma došanas Snoudenam ASV pārskatīs Obamas un Putina tikšanos (papild.) • IR.lv

Pēc patvēruma došanas Snoudenam ASV pārskatīs Obamas un Putina tikšanos (papild.)

97
Edvards Snoudens. Foto: EPA/LETA

Snoudenam uz gadu piešķirts patvērums Krievijā

Reaģējot uz Maskavas lēmumu piešķirt patvērumu slepenus dokumentus publiskojušajam bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekam Edvardam Snoudenam, Baltais nams ceturtdien paziņojis, ka tiks pārskatīta iecere septembrī rīkot ASV un Krievijas prezidentu samitu.

“Mēs esam ārkārtīgi vīlušies,” atzina Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs. “Šī un citu jautājumu kontekstā mēs izvērtējam samita lietderību.” “Šāds Krievijas valdības solis grauj ilgstošo tiesībsargājošo iestāžu sadarbību, kas kopš sprādzieniem Bostonas maratonā bija uzlabojusies,” piebilda Kārnijs.

ASV prezidentam Barakam Obama un viņa Krievijas kolēģim Vladimiram Putinam septembrī Sanktpēterburgā paredzētā G20 samita laikā bija iecerēta divpusēja tikšanās, ziņo LETA.

Jau ziņots, ka slepenus dokumentus publiskojušajam bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekiem Edvardam Snoudenam uz gadu piešķirts patvērums Krievijā, ceturtdien pavēstīja Snoudena advokāts.

Snoudens saņēmis dokumentus, kas ļauj viņam pamest Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, un viņš jau ir devies prom, apstiprināja Snoudena aizstāvis, raksta LETA.

Snoudens 16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā. Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12.jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

Kā pavēstījis Snoudena advokāts, bēgļa atrašanās vieta netiks atklāta, bet tā esot droša. Iemesls tam esot viens – Snoudens ir viens no meklētākajiem cilvēkiem pasaulē.

Krievijas sociālā tīkla „VKontakte” ģenerāldirektors Pāvels Durovs aicinājis Snoudenu kļūt par šā tīkla programmētāju, vēsta portāls „Newsru.com”. „Mēs aicinām Edvardu Snoudenu uz Pēterburgu un priecāsimies, ja viņš papildinās „VKontakte” zvaigžņu komandu,” teicis Durovs.

Tikmēr Snoudena tēvs cer iegūt Krievijas vīzu, lai varētu apciemot savu dēlu Maskavā, trešdien atklāja Snoudenu konsultējošais advokāts Anatolijs Kučerena. Kučerena pauda cerību, ka vīzas nokārtošana Snoudena tēvam Lonam Snoudenam neprasīs pārāk ilgu laiku.

Intervijā Krievijas telekanālam “Rossija 24” Lons Snoudens atklāja, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ir piedāvājis viņam doties uz Krieviju, bet viņš atteicies, baidoties, ka var tikt izmantots spiediena izdarīšanai pret dēlu.

Tomēr galīgi viņš šo piedāvājumu neesot noraidījis un apsverot iespēju doties uz Krieviju un, iespējams, pat apmeklēt nākamā gada sākumā gaidāmās Soču olimpiskās spēlēs.

Tēvs pauda cerību, ka Edvards kādudien atgriezīsies mājās. Tomēr vienlaikus viņš pauda atbalstu dēla lēmumam palikt Krievijā, jo pēdējo nedēļu notikumi liecinot, ka ASV viņš nesaņems taisnīgu tiesu. “Ja es būtu viņa vietā, es paliktu Krievijā,” uzsvēra tēvs.

Jau ziņots, ka Snoudens šogad maijā aizbēga uz Honkongu, kur medijiem nopludināja informāciju par ASV specdienestu slepenajām operācijām cilvēku izsekošanā un teefonu sarunu noklausīšanos. Līdz ceturtdienai Snoudens atradās Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, no kurienes gribēja nokļut Kubā, bet nespēja atstāt lidostu tāpēc, ka ASV anulēja viņa pasi. ASV Snoudenu vaino spiegošanā.

(papildināta ar ASV reakciju)

Komentāri (97)

ltvpanorama 01.08.2013. 19.24

nezkāpēc visi pseido cīnītāji – tirliņi meklē patvērumu tur kur cilvēku tiesības kājām tiek mīdītas un cilvēkēdāju tikumi valda..bet būtībā Snoudens ir prasts nodevējs un zvēresta pārkāpējs..strādāja uz Kantori un algu saņēma (protams es tomēr neizslēdzu versiju par to ka puisis tika savervēts), ļoti ceru ka ātri pierīsies Krievijas ” demokrātiju” un cilvēkmīlestību līdz aknas nosēdīsies..par otru tirliņu Asanžu nemaz nerunājot – tas no kremļa naudu saņem par to ka var apd..st Rietumus Kremļa propagandas kanālā..protams pasaule nav melna un balta..tikai lieta tāda ka sū.. statistiski stipri vairāk nāk no aizzilupes ..un krāsas tur nudien bijušas un ir daudz drūmākas kā Londonā vai Vashingtonā, D.C.

+14
-6
Atbildēt

4

    egils_krastins > ltvpanorama 02.08.2013. 12.41

    Atļauja piešķirta tikai uz gadu. Tā kā gada laikā vēl daudz kas var mainīties.

    Starp citu, sabiedrības atbalsts Snoudenam ir arī ASV. Jo nevienam nav patīkami, ja kāds rakājas personiskajās mantās, lai kas tas arī būtu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > ltvpanorama 02.08.2013. 22.47

    betijacelmale “Atļauja piešķirta tikai uz gadu.”
    ============
    Snaudiens, kā jau mazpieredzējušiem mūsdienu (spiegufilmas un citus subkultūrmēslus pārskatījušamies) jaunēkļiem bieži gadās ir iekūlies “cucvangā”.

    Šitie dēli/meitas un mazdēli/mazmeitas jums “ūdensglāzi nepasniegs”..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ltvpanorama 02.08.2013. 16.33

    “Atļauja piešķirta tikai uz gadu.”
    Bez tiesībām to pagarināt?:)
    Varbūt tas nozīmē, ka Snoudens pēc gada vairs nebūs starp dzīvajiem un nebojās starpvalstu attiecības? Varbūt tas nozīmē, ka tas tikai acu aizmālēšanai un, kad ažiotāža norims un Snoudena vārdu reti kurš atcerēsies to bez trokšņa nogādās ASV? Variantu ir desmitiem un iznākums ir atkarīgs no tik daudziem viens otru izslēdzošiem faktoriem, ka paredzēt to nav iespējams. Kā Krievijai tanī brīdī būs izdevīgi, tā tā rīkosies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ltvpanorama 02.08.2013. 00.16

    Krievijas demokrātijai ir garas rokas un daudz polonija, lai tiktu galā ar saviem liekrunātājiem. Snowdens drīz sapratīs, ka kļuvis par mūslaiku Lī Hārviju Osvaldu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 01.08.2013. 16.03

Nu re, beidzot atradis valsti, kur nenotiek tādas šausmu lietas, kā ASV, sveiciens visiem, kas šo te narcisu un klaunu aizstāvēja, nu viņš pierādīja, ka patiešām ir “principāls” cīnītājs par ctb un īsts idealists.
Gaidīsim, ka ar tikpat lielu degsmi viņš sāks atmaskot Krievijā notiekošos ctb pārkāpumus.

+18
-12
Atbildēt

7

    Inese > ligakalnina 01.08.2013. 16.23

    Džerīt, labāk TU sāc atmaskot Latvijā notiekošos cilvēktiesibu pārkāpumus. Vismaz kāda jēga no tevis būs ;)

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    guna_sniedzina > ligakalnina 01.08.2013. 17.19

    @dzeris
    Tas vairāk atgādina, ka Pasaule nav MelnBaltā bet Pelēkas krāsas toņos izkrāsota.. Arī ASV ir savi trūkumi un problēmas. “Multi-polārajā” pasaulē ir iespējami dažādi pārsteigumi.
    Kopumā, tas ir pozitīvi, ka Krievija piešķīrusi SniegaLīgzdam (Snow Den -am) patvērumi, kaut, protams, tas izskatās pietiekami idiotiski. Bet tā ir savstarpēja valsts konkurence Multipolārajā pasaulē, un tas galu galā nāk mietpilsoņiem pa labu.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > ligakalnina 02.08.2013. 12.36

    dzeri

    Ja Amerikai ir trūkumi, tad kā viens cilvēks var uz tiem norādīt, ja runāt par to ir aizliegts?

    Manuprāt ir jāvērtē vai Snoudena atklājumi ir nākuši sabiedrībai (ne tikai ASV) par labu?!

    Un te viennozīmīgi jāsaka, ka jā!!! Par izzspiegošanu sabiedrība tikai nojauta, tagad tas ir pierādīts fakts.

    Nupat Britānijā izskanējušais skandāls par plašsaziņas līdzekļu saistību ar telefonu noklausīšanos (arī policija bija iejaukta) Merdoka impērijā jau parāda, ka šī tendence nav tikai ASV. Tāpēc jādara viss, lai to novērstu.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > ligakalnina 02.08.2013. 14.19

    Ino

    Palasi par Merdoka epopeju Britānijā. Nevar šīs lietas ielaist, kā hronisku slimību. Par Kamerona preses sekretārs atstāja amatu, kad sākās izmeklēšana.

    Es piekrītu, ka pasaule kļūst arvien komplicētāka, tāpēc ir tik svarīgi paturēt acu priekšā lielāku bildi, lai nesajuktu labais ar slikto.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 02.08.2013. 10.30

    TT… tas galu galā nāk mietpilsoņiem pa labu.
    _________________
    Kas tad ir mietpilsoņi? Tā pati vidusšķira, kuri ir katras sabiedrības pamats, un kurus tā neieredz boļševiki. Mietpilsoņiem rūp labklājība, ģimene, bērnu nākotne, tos neaizrauj pasaules pārveidošana /vispasaules revolūcija, jauna cilvēka radīšana neatkarīgi no tā vai tas būs komunisma cēlājs, Hitlera pārcilvēks vai bezdzimuma būtne – dzīves baudītājs/ , jo saprot, ka tā ir absurda ideja:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.08.2013. 10.03

    Neviens jau nešaubās, ka ASV ir trūkumi, bet, salīdzināt ar Krievijas “trūkumiem”, sevisķi, att. pret ctb ievērošanu, tos vispār nevar.
    Nedomāju, ka S. ir kāds principiāls ctb aizstāvis, viņš zināja, kur iet strādāt, un zināja, ka parakstījies par slepenības ievērošanu, čalim sagribējās kļūt slavenam, un viņš mierīgi “uzmeta” savu valsti, un tas ir nožēlojami.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 02.08.2013. 13.14

    tara. Manuprāt ir jāvērtē vai Snoudena atklājumi ir nākuši sabiedrībai (ne tikai ASV) par labu?!
    Un te viennozīmīgi jāsaka, ka jā!!! Par izzspiegošanu sabiedrība tikai nojauta, tagad tas ir pierādīts fakts.
    ____________________
    Šajā pasaulē nekas nav viennozīmīgs, pat nāve /man riebjas šis vārds/. ASV uz valsts pasūtījumu nenoklausās sarunas, lai kā gubernators Krievijā ieslodzītu sievieti, kura atteikusies kļūt par viņa mīļāko, nerunājot par opozīciju. Es pat teiktu par maz noklausās, jo tad nenotiktu dvīņu brāļu vai Bostonas traģēdija.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu