Mājsaimniecību patēriņa izdevumi pērn auguši par 5,7% • IR.lv

Mājsaimniecību patēriņa izdevumi pērn auguši par 5,7%

41
NULL

Lielāki patēriņa izdevumi bija pilsētās dzīvojošām mājsaimniecībām – jo vairāk bērnu, jo mazāk vari tērēt uz katru

Mājsaimniecību patēriņa izdevumi 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, auguši par 5,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktā mājsaimniecību budžetu apsekojuma datu analīze. Visvairāk izdevumi auguši par pārtiku, mājokli un transportu.

Mājsaimniecību patēriņa izdevumi 2012.gadā vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī bija 198 lati, kas ir par 11 latiem vairāk nekā 2011.gadā. Patēriņa izdevumu palielinājums faktiskajās cenās bija 5,7%. Tajā pašā laikā patēriņa cenas palielinājās par 2,3%, kā rezultātā patēriņa izdevumi salīdzināmās cenās pieauga par 3,3%.

Lielāki patēriņa izdevumi bija pilsētās dzīvojošām mājsaimniecībām, kurās tie sasniedza 215 latus vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, vēsta LETA.

Vislielākais patēriņa izdevumu pieaugums 2012.gadā bija uzņēmēju un pašnodarbināto mājsaimniecībās – par 22%. Savukārt vismazākais tas bija pensionāru mājsaimniecībās – par 1,6%.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina: jo vairāk bērnu ir mājsaimniecībā, jo mazāk tā var atļauties tērēt uz katru personu. Visgrūtāk klājās mājsaimniecībām ar trīs un vairāk bērniem, kurās patēriņa izdevumi bija 113 lati vidēji uz mājsaimniecības locekli mēnesī un veidoja vien 57% no vidējā patēriņa izdevumu līmeņa valstī.

Vislielākie patēriņa izdevumi bija Rīgas un Pierīgas mājsaimniecībās, attiecīgi 240 un 203 lati uz mājsaimniecības locekli mēnesī. Pārējos reģionos patēriņa izdevumi nesasniedza vidējo rādītāju valstī. Savukārt viszemākie patēriņa izdevumi bija Latgales reģionā – 166 lati vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

Neraugoties uz patēriņa izdevumu pieaugumu, to struktūra būtiski nav mainījusies, un arī 2012.gadā galvenās patēriņa izdevumu prioritātes palika nemainīgas – pārtika, mājoklis un transports.

Saskaņā ar CSP datiem patēriņa izdevumi 2012.gadā kopumā bija zemāki nekā 2008.gadā.

 

Komentāri (41)

Inese 17.07.2013. 14.21

Saskaņā ar CSP datiem patēriņa izdevumi 2012.gadā kopumā bija zemāki nekā 2008.gadā
===========================

Nu lūk, pat Godmaņa laikos Latvijas tauta varēja atļauties tērēt vairāk, nekā tad, kad pie varas nāca prettautiskais Dombrovska režīms.

0
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > Inese 17.07.2013. 14.29

    ——-
    Dombrovskis – Godmaņa labākais “skolnieks”, jeb “Dombrovskis – tas ir Godmanis šodien”. Visuzskatāmāk pēctecība tika nodemonstrēta IR diskusijas laikā – bez Parex afēras eiro ieviešana tik gludi nenoritētu.

    IR diskusija – Godmanis: varat mani sist, bet Parex bija jāglābj
    http://www.youtube.com/watch?v=5ojinQvyhGY

    IR diskusija – Dombrovskis: Kādēļ Latvijā jāievieš eiro?
    http://www.youtube.com/watch?v=u4sDdXJZ05Y

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 17.07.2013. 14.33

    Tā viš i’. Un kā raksta blogeri:

    Pirms pāris gadiem man bija ekskluzīva iespēja no kāda ievērojama Latvijas diplomāta uzzināt viņa patiesās domas par Latvijas Republikas premjeru: ”No visiem iespējamajiem premjera amata kandidātiem, Vienotība izvēlējās visneizteiksmīgāko, vispelēkāko un cilvēku ar visšaurāko redzesloku par pasauli, ekonomiku un dzīvi.” Tādējādi ar viņu ir iespējams manipulēt un radīt paklausīgu izpildītāju. http://informalleader.wordpress.com/2013/01/31/social-uprising/

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu