Kļūdu dēļ IZM budžetā izveidojies 6 miljonu latu iztrūkums (papild.) • IR.lv

Kļūdu dēļ IZM budžetā izveidojies 6 miljonu latu iztrūkums (papild.)

46
Foto: Inga Nestere, F64

Iztrūkums mērķdotācijā pedagogu atalgojumam izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) konstatējis, ka iepriekšējos gados Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums mērķdotācijās pedagogu atalgojumam, aģentūru LETA informēja izglītība un zinātnes ministra padomniece komunikācijas jautājumos Una Ahuna-Ozola.

Iztrūkums esot izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ, pildot IZM un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sadarbības memoranda nosacījumus. Kopējā iztrūkuma summa ir 6 042 100 lati.

Lai novērstu budžeta iztrūkumu un nodrošinātu mērķdotāciju pedagogu algām pilnībā, tuvākajā laikā IZM virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu un vērsīsies Finanšu ministrijā ar lūgumu piešķirt papildu finansējumu mērķdotācijai, veicot budžeta grozījumus 2013.gada budžetā.

2013.gadā pedagogu darba samaksas nodrošināšanai papildus ir nepieciešami 6 miljoni latu. No tiem trīs miljonus latu ministrija nodrošinās, pārplānojot budžetu un pārvirzot ieekonomēto finansējumu no citām budžeta programmām, tai skaitā no apakšprogrammas “Studējošo un studiju kreditēšana”. Savukārt nākamajiem diviem gadiem pedagogu algu mērķdotācijām IZM prasīs iztrūkstošos sešus miljonus latu katram gadam.

Kā liecina ministram iesniegtā informācija par situāciju ar mērķdotācijas finansējumu, 2013.gada janvārī par iztrūkuma faktu tika veikta dienesta pārbaude. Tās gaitā tika konstatēti būtiski trūkumi mērķdotāciju plānošanas procesā – nav pierādījumu, ka 2012.gadā budžeta sagatavošanas procesā tika veikti konkrēti aprēķini, pamatojoties uz ticamām prognozēm par mainīgajiem lielumiem, audzēkņu skaitu katrā izglītības pakāpē, pedagoģisko likmju skaitu, padziļināto programmu skaitu un citiem.

Tāpat konstatēts, ka 2013.gada budžeta plānošanas procesā netika nodrošināta pēctecība – atbildīgie darbinieki neveidoja un nenodeva dokumentētas lietas, kurās būtu pamatota lēmumu pieņemšanas procedūra, kā arī prognožu aprēķini tika veikti tikai uz vispārējās pamata un vispārējās vidējās izglītības datu izmaiņām, neņemot vērā būtiskākās izmaiņas piecgadīgo un sešgadīgo bērnu skaitā.

Dienesta pārbaudes komisija nebija konstatējusi tiešus pierādījumus kādas amatpersonas vainai un nekonstatēja objektīvu pamatu disciplinārlietas ierosināšanai, taču ieteica veikt būtiskus kontroles pasākumus Mērķdotācijas plānošanas un sadales lēmumu pieņemšanas dokumentēšanā un pēctecības nodrošināšanā.

IZM skaidro, ka budžeta plānošanas pēctecība netika nodrošināta pēc tam, kad no amata tika atstādināta IZM valsts sekretāra vietniece finanšu jomā Inga Štāle. Viņu atstādināja no amata par pārkāpumiem, kas tika pieļauti 9 miljonus latu vērtajā datoru iepirkumā, ko veica IZM.

Ņemot vērā šos faktus, Dombrovskis uzdevis IZM valsts sekretārei nodrošināt komisijas ieteikumu ieviešanu. Šonedēļ IZM Izglītības departamentā tiks izveidota atsevišķa izglītības statistikas un budžeta plānošanas vienība, kura nodarbosies ar mērķdotāciju aprēķiniem un plānošanu.

Ministrijas pārstāve norāda, ka Finanšu ministrija par IZM budžeta iztrūkumu esot informēta kopš 2013.gada sākuma.

Iztrūkstošie līdzekļi nav tērēti citiem mērķiem, bet kļūdas dēļ nav tikuši ierēķināti, pastāstīja IZM preses sekretāre Anuha-Ozola. Viņa minēja, ka tajā laikā tika atlaists galvenais finansists, tādējādi jauno finansistu vainot nevarot. Naudas iztrūkumu šā gada sākumā konstatējusi darba grupa, kas strādā pie pedagogu motivācijas programmas, un tā laika izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzreiz par to neformālā sarunā informējis Finanšu ministriju. Jautāta, kas notiks, ja papildu nepieciešamie līdzekļi no valdības netiks piešķirti, Ahuna-Ozola teica, ka ministrija neizskatot šādu iespēju un darīs visu iespējamo, lai šos līdzekļus iegūtu.

Lai arī izglītības ministrs koalīcijas sadarbības padomes sēdē lūdza partnerus iekļaut 16.jūlija Ministru kabineta (MK) sēdēs darba kārtībā IZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par situāciju ar mērķdotāciju pedagogu algām un tām nepieciešamo papildu finansējumu, koalīcijas partneri, aizbildinoties ar formāliem iemesliem, noraidīja šo iniciatīvu un neiekļāva, norāda ministra padomniece.

“Koalīcijas partneri ir izvēlējušies uz formāla pamata neiekļaut šo ļoti svarīgo Izglītības un zinātnes ministrijas virzīto jautājumu. Nākamā Ministru kabineta sēde notiks tikai 30.jūlijā un tik novēlota informatīvā ziņojuma izskatīšana varētu būt par iemeslu, lai atkal aiz formāliem iemesliem liegtu IZM iesniegt pieprasījumu par papildu finansējumu arī budžeta veidošanas laikā. Šāda rīcība no partneriem, īpaši no “Vienotības” puses, nav izprotama. Gan Ministru prezidents, gan Finanšu ministrija par iztrūkumu IZM budžetā bija informēti jau kopš šā gada sākuma,” uzsver Dombrovskis.

IZM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā ir iekļauta informācija par iztrūkumu mērķdotācijas budžetā, kā arī pieteikums piešķirt nepieciešamo papildu finansējumu no līdzekļiem neparedzētājiem gadījumiem. Dokumentu pakete tika šodien nosūtīta Valsts kancelejai un Ministru prezidenta birojam ar lūgumu iekļaut rītdienas MK sēdē.

(papildināta ar pēdējām 4 rindkopām)

Komentāri (46)

Ojārs 15.07.2013. 12.58

kas jau labu laiku ir pie teikšanas šajā ministrijā? vai tik ne pati kompetentākā, inteliģentākā un liberālākā partija?

+15
-5
Atbildēt

1

    Janis > Ojārs 15.07.2013. 13.00

    Izlasiet rakstu, pārmaiņas pēc.

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Janis > Kaspars Špūle 15.07.2013. 13.21

    Nabaga Štāle. Un Lembergs. Un Šlesers. Un Šķēle. Un Stabiņa. Un Kargins. Un visi citi nepatiesi apsūdzētie..

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 15.07.2013. 13.28

    Aha. Un ļaunā LETA, kas to visu apraksta.
    vai j_zalitis gadījumā nav tas pats r_kilis a.k.a cantab3?
    Tāda apskaužama aktivitāte :D

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

gliters 15.07.2013. 14.39

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/123794/taksometru-kara-ierauj-ministru-dombrovski-un-saeimas-deputatus

R(i)P pārziņā esošā IeM arī “strādā” tik “labi”, ka R(i)P kongresa dalībnieki pat nevar ar taxi aizbraukt mājās.

+9
-4
Atbildēt

3

    cheszz > gliters 15.07.2013. 16.37

    Ja taksisti nekulturāli uzvedas, tad pie tā jau jāvaino Kultūras ministre, vai tad nē? Un ja tev mājās nav iznesta miskaste, tad vainīgs ir tikai un vienīgi Valdis Dombrovskis,jo viņš atbild par visu!

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    cheszz > gliters 16.07.2013. 13.01

    Taksometru vadītājus aiztur par uzbrukumu konkurentu automašīnai ar iekšā sēdošiem politiķiem. Autors: LETA. 2013. gada 15. jūlijs 17:04

    RP pārziņā esošā IeM tiešām strādā labi! Malači!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 15.07.2013. 16.56

    Īpaši apdāvinātajiem paskaidroju:
    Taksisti atļaujas “nekulturāli uzvesties” tāpēc, ka labi zin, ka viņiem nekas par to nebūs – pilnīga nesodāmības apziņa un laikam jau ne bez pamata – tak jau zin, ko dara.
    Iedvest viņiem “bijību” ir policijas, kas ir R(i)P kūrētās ministrijas pakļautībā, uzdevums.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu