ASV pārmet Krievijai Snoudena publicitātes nodrošināšanu (papildin.) • IR.lv

ASV pārmet Krievijai Snoudena publicitātes nodrošināšanu (papildin.)

54
Edvards Snoudens (centrā) tikšanās laikā Maskavas lidostā. Pa kreisi - Sāra Harisone no WikiLeaks. Foto: AFP/LETA

Snoudens lūgs Krievijai politisko patvērumu

Sestdienas naktī ASV prezidents Baraks Obama pa tālruni ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apspriedis bēguļojošā CIP darbinieka Edvarda Snoudena lūgumu pēc politiskā patvēruma Krievijā. Obama pārmetis Krievijai, ka tā bēglim devusi „propagandas platformu” – tā piektdien Maskavas lidostā notikušo tikšanos ar medijiem un cilvēktiesību aizstāvjiem vērtē Baltais nams.

Kā ziņo portāls „Newsru.com”, līdztekus tam Obama Krievijas prezidentam izteicies, ka ASV radīs problēmas jebkurai valstij, kas dos patvērumu Snoudenam.

Kā ziņo Krievijas oficiālās amatpersonas, sestdien Snoudena iesniegums par politisko patvērumu vēl nav saņemts. Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka bēglim jāvēršas Krievijas Federālajā migrācijas dienestā. Savukārt migrācijas dienesta ierēdņi ziņu aģentūrai „ITAR-TASS” teikuši, ka Snodena iesnieguma neesot.

Līdztekus jautājumam par Snoudenu Kkrievijas un ASV prezidenti apsprieduši arī divpusējo sadarbību un drošības jautājumus, paziņojis Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Saruna notikusi pēc ASV iniciatīvas.

Jau ziņots, ka bēguļojošais ASV izlūkdienestu bijušais darbinieks Edvards Snoudens, Maskavas lidostā tiekoties ar cilvēktiesību aktīvistiem, paziņojis, ka tomēr vēloties lūgt patvērumu Krievijā, jo nekur citur viņš nevar nokļūt.

Kā aģentūrai “Interfax” pavēstīja organizācijas “Human Rights Watch” pārstāve Tatjana Lokšina, Snoudens tikšanās dalībniekiem sacījis, ka “vēlas palikt šeit”. Savukārt Krievijas Cilvēktiesību padomes pārstāve Olga Kostina aģentūrai ITAR-TASS sacīja, ka bijušais spiegs lūgšot patvērumu Maskavai.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Kremlis izvērtēs bijušā specdienesta darbinieka nepieciešamību pēc politiskā patvēruma un viņa atteikšanos nodarīt kaitējumu ASV, ziņo aģentūra “RIA Novosti”.

“Snoudena kungs var hipotētiski palikt Krievijā, ja viņš, pirmkārt, pilnībā pārtrauc mūsu amerikāņu partneriem un ASV-Krievijas attiecībām kaitējošas darbības un, otrkārt, ja viņš pats to lūgs,” komentējot aģentūru ziņas par ASV pilsoņa izteikumiem, norādīja Peskovs.

Savukārt ASV medija “New York Times” žurnāliste Elena Barrija,atsaucoties uz cilvēktiesību pātstāvi Lokšinu, kas piedalījās tikšanās ar Snoudenu Šeremetjevas lidostā, sociāljaā tīklā Twitter ierakstīja, ka Snoudens esot solījis nedarīt kaitējumu Savienotajām Valstīm.

“Esmu gatavs pieņemt Krievijas priekšlikumu, jo izbraukt nav iespējams (..) Es neiesaistīšos un neplānošu darbības, kas radīs kaitējumu ASV. Es vēlos darīt labu ASV,” Snoudenu citē žurnāliste.

Uz tikšanās ar Snoudenu Maskavas lidostā bija ieradušies ap 200 žurnālistu.

(papildināta ar ziņu par ASV un Krievijas prezidentu sarunu)

Komentāri (54)

dace_ampermane 13.07.2013. 18.05

Dzīvojot tranzita zonā ar pelmeņiem un soļanku 2 nedēļas ikdienu vedot pārrunas ar dažāda ranga čekistiem nav pārāk patīkama nodarbe. Labāk tad jau dabūt to Krievijas pilsonību. Mēs savkārt pēc pāris gadiem dzirdēsim ziņās, ka Snoudens Maskavā ir izkritis pa logu.

+7
-3
Atbildēt

3

    Eleonora Maisaka > dace_ampermane 14.07.2013. 08.44

    klejotājs
    Mēs savkārt pēc pāris gadiem dzirdēsim ziņās, ka Snoudens Maskavā ir izkritis pa logu.

    Kāpēc? Apprecēsies ar koļegu, caurbirušo “spiedzi”, Annu Čapman, kas Kremļa augstmaņu meitām sugas uzlabošanai Rietumos vāca augstvērtīgu bioloģisko materiālu un abas maukas dzīvos laimīgi. Nevajās viņu ASV, jo ko no izspiesta citrusaugļa vēl var paņemt. Visas viņa iegūtās ziņas jau sen bija čekas rīcībā un beigās iespēju Rietumu ienaidniekiem pašūmēties arī sagādājis. Ne uz Rietumu valdībām ne pilsoņiem šis “jaunums” nekādu iespaidu nebūs atstājis. Drīzāk visi atcerēsies pirms daudz gadiem no lieko kondicioniera svara sabrukušo universālveikalu Seulā.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    inesite15 > dace_ampermane 14.07.2013. 15.16

    nav jau visiem klejotājiem nekur pasaulē vienādi – kam “ar pelmeņiem un soļanku ” bez atraušanās no uzgaidāmās telpas beņķa, a kam ikri ar smirnouku un epizodisku ierašanos uz preses konferenci … no luxus apartamentiem :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > dace_ampermane 15.07.2013. 14.30

    Klejotāj, žurnālisti meklēja tranzītzonā šo Snaudenu, bet nekur tā arī neatrada. Es personiski redzēju to sižetu krievija sTV. Tā kā Snaudens sen jau ēd ikrus vai arī būs pazudis bez pēdām

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 13.07.2013. 12.31

pie mums komunagas un cekisti ari smenili lozungi na tautas fronte un lidzigiem

+4
0
Atbildēt

0

gliters 15.07.2013. 10.27

Bet vispārīgi runājot, kāds krievu publicists ļoti labi pateica, ka Rietumi tikai paši var atrisināt savas problēmas ar demokrātiju un cilvēktiesībām. Vēlmju domāšanas apsēsti pajoliņi kā Snoudens nesaprot, ka demokrātijas un ctb lietās tādi “sabiedrotie” kā III Roma ar mūžām nemirstīgo Kaščeju tronī, ir tikai un vienīgi ceļš uz elli.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu