Latvijas Banka paaugstina IKP izaugsmes prognozi līdz 4,1% • IR.lv

Latvijas Banka paaugstina IKP izaugsmes prognozi līdz 4,1%

13
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Gada vidējās inflācijas prognozi LB samazina līdz 0,7%

Latvijas Banka paaugstinājusi mūsu valsts tautsaimniecības izaugsmes prognozi šim gadam līdz 4,1%, ceturtdien preses konferencē informēja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Savukārt gada vidējās inflācijas prognozi 2013.gadam LB samazinājusi līdz 0,7%.

Martā Latvijas Banka prognozēja, ka gada vidējā inflācija Latvijā šogad būs 1%, bet janvārī paustā prognozē paredzēja 2% gada vidējo inflāciju. Latvijas Banka šā gada inflāciju prognozē 0,7% līmenī, ievērojot zemākas pārtikas, gāzes un siltumenerģijas cenas, nekā gada sākumā prognozēts, kā arī paredzamo cenu dinamiku gada otrajā pusē.

Janvārī centrālā banka prognozēja, ka mūsu valsts tautsaimniecība šogad augs par 3,6%. Šādu iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi paredzēja centrālās bankas izstrādātais pamata scenārijs, raksta “Nozare.lv”.

Latvijas Bankas prezidents atzīmēja, ka ekonomikas izaugsme pirmajā ceturksnī bijusi straujāka, nekā prognozēts. Sevišķi viņš uzsvēra straujāku būvniecības un nekustamo īpašumu darījumu kāpumu. Pieaudzis arī privātais patēriņš.

Tautsaimniecības izaugsmes kāpumu ļauj prognozēt arī nākamgad plānotā eiro ieviešana. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji šā gada nogalē varētu tērēt vairāk līdzekļu iepirkumiem. Paaugstinot IKP prognozi, Latvijas Banka ir ņēmusi vērā arī ražošanas apturēšanu uzņēmumā “Liepājas metalurgs”. Ja uzņēmums darbību atsāktu, tas būtu pozitīvs faktors tautsaimniecības izaugsmei un tā varētu būt pat vēl lielāka, skaidroja Rimšēvičs.

Toreiz Latvijas Banka bija modelējusi arī optimistiskākas un pesimistiskākas attīstības iespējas. Optimistiskais attīstības modelis paredzēja, ka Latvijas ekonomikas pieaugums šogad varētu būt pat virs 4%. Savukārt pesimistiskākajā gadījumā IKP kāpums tika lēsts 3% līdz 3,1% apmērā.

Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka šogad pirmajā ceturksnī Latvijas IKP salīdzinājumā ar atbilstošu periodu pērn audzis par 3,6%.

2012.gadā Latvijas tautsaimniecības izaugsme bija 5,6%.

 

Komentāri (13)

Sanšains 11.07.2013. 17.43

Latvijas Radio Rimševicu citē tieši:
“Pats galvenais un būtiskākais ir tas, ka ir augusi straujāk būvniecība un PATS GALVENAIS [izcēlums mans – Haris], ka ļoti strauji un diezgan ātri attīstījušies darījumi nekustamā īpašuma nozarē, proti, pērkot un pārdodot dažādas nekustamā īpašuma un lauksaimniecības zemes. Kas ir bijis ļoti straujš un varbūt patiešām ļoti negaidīts,” atzīmēja bankas prezidents.
http://www.lsm.lv/lv/zinas/latvija/rimshevichs-strauji-augusi-buvnieciibas-un-nekustamo-iipashumu-n.a60925/

Tās lapas labajā pusē var noklausīties audioierakstu.

Valdis Dombrovskis un “Slava” Dombrovskis kopā ar Urbanoviču un Kabanovu “uzturēšanās atļauju” tirgošanas sardzē stāv kā mūris. Dižeksperts Cerbulis saka, ka krievu un ķīniešu uzpircēji esot izglābuši Latviju, Raudseps piebalso.

Šlesers var dusēt mierīgs – “veiksmes stāsta” pragmatiskie autori kopā ar Urbanoviču, Kabanovu un Ciļeviču viņa plānu pilda sekmīgi. Varbūt tuvākajos gados pat arī sasniegs Šlesera izsapņoto 20 miljardu apjomu.

Šlesers:
“Ja mēs tagad redzam, ka šie nedaudz vairāk kā seši tūkstoši cilvēku Latvijas ekonomikā ir investējuši jau vairāk nekā miljardu eiro, tad, piesaistot 100 tūkstošus šādu cilvēku, Latvijas ekonomikā ienāktu vismaz 20 miljardu eiro investīcijas.
[…]
Ja mēs skatāmies 2013. gada statistiku, ķīnieši jau ir otrie pēc krieviem, kas iegādājas nekustamos īpašumus. Jo viņi par šo produktu uzzināja krietni vēlāk nekā uzbeki, kazahi vai ukraiņi.”
http://www.diena.lv/latvija/viedokli/slesers-gatavs-atgriezties-politika-piedava-valstij-piesaistit-20-miljardus-eiro-14015412

Tikai tie neciešamie lāpneši pinas pa kājām. Bet ko gan citu var gaidīt no tumsoņām, demokrātijas pretiniekiem, homofobiem, ksenofobiem un antisemītiem?!

+9
-1
Atbildēt

4

    inta_s > Sanšains 12.07.2013. 09.23

    Lūk jums tiesiskuma koalīcija. Sākat saprast kur jums tiek norādīts cik tālu demokrātijai vieta un kur labāk lai lumpmeņi paklusē?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Sanšains 12.07.2013. 01.32

    mūsu alus, citēšu vakardienas ierakstu: “ilmac – Turpmāk, mīļie ļautiņi, jūs par jebkuru projektu (baznīcu vai krogu) vispār vairs NEVARĒSIET IZTEITIES. NEVIENS JŪS NEAPJAUTĀS, JO VAKAR SAEIMĀ PIEŅEMTAIS BŪVNIECĪBAS LIKUMS PAR BŪVPROJEKTIEM SABIEDRĪBU PAREDZ TIKAI (!!!)INFORMĒT…”
    Lūk tā :(

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > Sanšains 12.07.2013. 00.54

    Kā tad tur palikās ar to jaunpieņemto Būvniecības likumu? Vai Dombrovska, tas kas Vjačeslavs, lobētie labojumi par to, ka praktiski nekas nevar apstādināt kaut kādā, dažkārt šaubīgā veidā iesākto būvniecību, būs spēkā? Mūsdienīgi lietojot svešo mēli, vai Rimšēvica fakti korelē ar pieņemto normatīvo aktu?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Sanšains 11.07.2013. 17.51

    Būvniecības nozari var droši pārdēvēt par uzturēšanās atļauju tirgošanas nozari. Sviests – iztirgojam savu zemi par labu dažiem nekustamā īpašuma firmaņiem.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 11.07.2013. 18.46

Kā teica viena no daudzajām IR zirga galvām – EURO būt un lai dzīvo EURO. Tur tai Rimšika tekstā ir vēl viena vieta, kas mani sajūsmināja.
—————————————-
Tautsaimniecības izaugsmes kāpumu ļauj prognozēt arī nākamgad plānotā eiro ieviešana. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji šī gada nogalē varētu tērēt vairāk līdzekļu iepirkumiem, iegādājāties dažādas ilglietojamās preces vēl šī gada nogalē, atbilstoši palielinot arī IKP izaugsmi.
—————————————–
Uz priekšu, ieviešam katru gadu jaunu valūtu un iedzīvotāji tik tērēs katra gada nogalē visus ietaupījumus un IKP augs rūgdams, kopā ar deģenerētās elites makiem.

+5
-2
Atbildēt

0

inta_s 12.07.2013. 09.26

Un kādas ir ECB prognozes Latvijas Republikas izaugsmei? Tagad jau LB būs filiāle, kurai būtu jāklausa saimnieks.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu