Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai nepieciešami 220 tūkstoši • IR.lv

Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai nepieciešami 220 tūkstoši

11
Rīgas pils nodegušais jumts. Foto: Ieva Čīka, LETA
Roberts Blass

Lai nepasliktinātos pils pašreizējais stāvoklis, steidzami jāveic pagaidu jumta seguma montāža, skaidro VNĪ

Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai nepieciešami 220 900 lati, konstatējusi VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) un par pils rekonstrukciju atbildīgās pilnsabiedrības “SBRE” pārstāvji.

Seku likvidēšanas darbi, tai skaitā pagaidu jumta konstrukcijas izbūve virs visvairāk cietušās Baltās zāles, jāpabeidz līdz jūlija beigām, informē VNĪ. Nepieciešamības gadījumā pagaidu jumta segums varētu kalpot līdz pat 2014. gada pavasarim. Apsekojums veikts tikai par Valsts prezidenta kancelejas reprezentācijas telpām.

VNĪ skaidro, ka pēc pils sākotnējās apsekošanas “SBRE” 3.jūlijā iesniedza piedāvājumu veikt darbus par 238 500 latiem, tomēr savstarpējo sarunu rezultātā, balstoties uz neatkarīga Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) eksperta atzinumu, rekonstrukcijas darbu veicējs piekritis summu samazināt līdz 220 900 latiem.

Kā informē VNĪ, tiks apzināts arī pilī izvietoto muzeju telpu stāvoklis. Izveidota apsekošanas komisija, kas divu nedēļu laikā sagatavos atzinumu par telpu turpmāko ekspluatāciju muzeju vajadzībām.

Par pils telpu apsaimniekošanu atbildīgais uzņēmums uzsver, ka pastiprināta uzmanība jāpievērš arī uguns nelaimē cietušājām kultūrvēsturiskajām vērtībām, tāpēc VNĪ vērsies Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā ar lūgumu veikt Rīgas pils kultūrvēsturisko zaudējumu novērtējumu. Tiek veidota restaurācijas metodikas padome, kas analizēs un izraudzīsies atbilstošākās priekšmetu atjaunošanas metodes.

Tāpat VNĪ ziņo, ka notiks sarunu procedūra ar LBS par pils neatkarīgu būvekspertīzi, kuras mērķis ir konstatēt ugunsgrēka un tā dzēšanas darbu rezultātā nodarītos bojājumus un zaudējumus, kā arī izvērtēt Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas projekta pirmās kārtas ietvaros turpināmo darbu apjomu un esošā tehniskā projekta pārprojektējamo daļu.

 

Komentāri (11)

janazakovica 10.07.2013. 12.49

kurs maksaas triskarsi uzpusto tami..?

+3
0
Atbildēt

1

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 10.07.2013. 17.06

Tikai 220000 par nodegušo zāļu atpakaļ uzbūvēšanu un sabojātā restaurāciju? Ar to tiešām pietiks?

+1
0
Atbildēt

1

    Tā ir tikai seku likvidēšana, t.i., būvgružu izvešana, pagaidu jums (līdz īsto uzstādīs) un kkādas pārbaudes.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 10.07.2013. 12.48

Lai Rāvis maksā, jo gan jau viņa apakšuzņēmēju firma sveči tur gāja un arī smēķēja. Kur Rāvis tur vienmēr kāda nelaime valstij un zaudējumi miljonos Ls.

+2
-1
Atbildēt

2

    oktaavs > austrisv 10.07.2013. 13.13

    Tu kopā ar strādniekiem pīpēji, ja zini, ka viņi noteikti vainīgi ? Īssavienijums kaut kur instalācijā neder ?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    kristrun > austrisv 10.07.2013. 15.03

    Rāvis tādu nožēlojamu summiņu var vienā vakarā nodzert, ja vajag, bet, no kurienes Tu rāvi, ka viņš ir pie vainas?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu